Hemiscyllium ocellatum, cunoscut și sub numele de rechinul orb, este o specie fascinantă care trăiește în apele tropicale ale Marii Bariere de Corali.

In largul costei de nord a Australiei si Noua Guinee, dar si in Marea Bariera de Corali inoata frecvent o specie de rechin numita Hemiscyllium ocellatum, cunoscuta si cu numele de rechinul orb. Unele exemplare apar si in jurul Insulelor Solomon, sau in apropiere de Arhipelagul Malaezia si Insula Sumatra. Acest membru al familiei rechinilor asiatici inoata la adancimi mici si nu se apropie de tarm niciodata mai mult de 60 m.

Caracteristici fizice și camuflaj remarcabil

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de pana la 1 m, dimensiunea medie inregistrata de cercetatori fiind de 70 cm. Aspectul acestui rechin este unic, ceea ce face sa fie usor de recunoscut. Are corpul alungit si prezinta o pata mare, rotunda, de culoare neagra in spatele fiecarei aripioare pectorale, pe partile laterale ale corpului.

In general coloritul sau este pestrit, marmorat, cu pete negre, maronii si marcaje albe pe un fond colorat in nuante de galben sau bej, care il camufleaza perfect pe fundul nisipos al marii.

Are un stil de a inota pe fundul oceanului, cu ajutorul aripioarelor pelviene si pectorale (rotunjite, bine dezvoltate si puternice) isi taraste corpul intr-o miscare usoara, cu abilitate pentru a-si prinde hrana formata din vietuitoare marine – pesti, creveti, crabi, moluste, viermi, serpi de mare, etc.

Pe partea superioara a corpului apar cele doua inotatoare dorsale egale, prima pozitionata chiar la mijlocul spatelui, iar a doua se aseamana cu prima prin forma sa triunghiulara si este in apropierea pedunculului codal.

Hemiscyllium ocellatum

Inotatoarea codala este alungita si ingusta, pare atrofiata, in partea lobului superior are un sant ventral. In apropierea aripioarelor pectorale, de o parte si de alta a corpului, apar cate cinci fante branhiale, situate foarte aproape una de alta. Capul este scurt, putin turtit, botul rotunjit, in zona celor doua nari apar mustatile scurte si subtiri. Ochii sunt de forma ovala, de culoare deschisa iar in zona de sub ei cu spiracle mari.

Reproducerea și creșterea puilor de rechin orb

Perioada de reproducere la aceasta specie tine din lunile de vara si pana in decembrie. In timpul imperecherii masculul are obiceiul sa muste cu dintii ascutiti aripioarele pectorale ale femelei si astfel sa-i produca rani destul de grave.

Femela depune oua perechi, asa numitele oua-capsule, in numar de doua sau patru, destul de mari, cu latimea de 4 cm si lungimea de 10 cm. Ouale eclozeaza dupa 3 luni si apar mici rechini ce au doar 15 cm. Acestia au o crestere lenta, ajung la maturitatea sexuala abia la 7 ani, cand au lungimea corpului de 60 cm.

Rechinul Hemiscyllium ocellatum face parte din ordinul Orectolobiformes, familia Hemiscyllium si nu este o specie in pericol de disparitie. Aceasta specie nu este periculoasa pentru om, insa daca este deranjata de scafandri poate sa devina agresiva pentru a se apara.

Provocările legate de conservarea rechinului orb

Deși Hemiscyllium ocellatum nu este considerat o specie în pericol de dispariție, schimbările climatice și deteriorarea recifelor de corali reprezintă amenințări majore. Creșterea temperaturilor marine și acidificarea oceanelor afectează habitatul natural al acestor rechini, limitând zonele sigure pentru reproducere și hrănire. Eforturile de conservare ale Marii Bariere de Corali sunt esențiale pentru asigurarea supraviețuirii acestei specii unice.

Video – Hemiscyllium ocellatum – Rechinul orb:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.