Hiena vargata traieste in tinuturile impadurite si de savana din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Vest si Est, dar si in regiunile din vestul pana in sudul Asiei. Desi in zonele desertice apar putine exemplare, ele ajung in regiunile joase semi-aride din Georgia si Azerbaidjan, in deserturile din sudul Tadjikistanului, Uzbekistanului si Turkmenistanului.

Hiena vargata se aseamana cu hiena patata insa are corpul mai putin robust comparativ cu aceasta si pe partea superioara a spatelui are o creasta vizibila din par lung zbarlit de culoare inchisa, chiar neagra. In momentul in care este stresata sau amenintata isi ridica aceasta coama, parul sta drept in sus si astfel ea incearca sa para mai mare decat este in realitate.

Are lungimea corpului de 1,1 m, inaltimea la greaban de 65-90 cm si greutatea de 35-40 kg. Masculul are cam aceeasi lungime ca si femela dar este putin mai greu. Corpul este acoperit cu fire de par rare, lungi si aspre. Coloritul blanii este in nuante de gri-cenusiu, galben-pai sau gri-maroniu. Pe cap, partea dorsala a corpului, zonele exterioare a celor patru membre prezinta dungi negre lungi si subtiri.

Capul este destul de masiv si puternic, gatul este gros si lung, pe gat si pe obraji apar pete de culoare deschisa. Botul este puternic si urat, alungit si de culoare inchisa, maxilarele au dinti masivi si un numar redus de molari (caracteristic si altor specii de feline). Urechile sunt mari, triunghiulare, cu varful ascutit, iar ochii sunt mici, au irisul de culoare neagra sau maro-inchis.

Coada este destul de scurta si stufoasa, masoara in jur de 20 cm. Membrele anterioare sunt mai lungi decat membrele posterioare si putin strambe, se termina cu patru degete fiecare, inzestrate cu gheare retractabile, foarte ascutite. Aceasta structura a membrelor ii ofera spatelui o inclinare caracteristica si un mers specific speciei.

Hienele vargate traiesc in paduri, canioane, dealuri stancoase, pasuni deschise, destul de aproape de sursele de apa. Aceste animale simt nevoia sa bea apa in fiecare zi, insa daca nu sunt aproape de rauri isi iau necesarul de lichide din seva plantelor si sucul fructelor. Sunt animale nocturne, care vaneaza in timpul noptii. In timpul zilei stau in vizuini (in pesteri, santuri uscate, crevase ale stancilor, adaposturi ale porcilor spinosi sau ale bursucilor) sau se ascund in vegetatia bogata de pe sol.

Hyaena hyaena
Hyaena hyaena

Alearga foarte repede, mai ales cand isi urmareste prada, pot atinge si viteza de 8 km/ h. Daca posibila victima ruleaza si ea destul de iute, hienele nu o urmaresc foarte mult timp pentru ca nu au rezistenta la alergat, asa ca renunta si asteapta aparitia alteia.

Simtul olfactiv la hiene este foarte dezvoltat, cu ajutorul lui pot sa descopere hoiturile de animale de la distante mari. Fiind pradatori necrofagi, hrana lor principala este alcatuita din starvuri de zebre, gazele, antilope, care au fost ucise de lei, gheparzi, tigri si leoparzi. Au obiceiul sa consume tesutul moale si apoi trec si la oasele carcaselor. Cand sunt infometate vaneaza cai, oi si capre, ataca turmele de vite, mananca mici mamifere, insecte, reptile si pasari.

La aceasta specie femela se imperecheaza cu mai multi masculi, respectiv fiecare mascul cu mai multe femele. Nu exista un comportament de curtare in mediul lor salbatic, iar puii sunt aparati de mai multi masculi. Perioada de gestatie la femela este de 3 luni, apoi ea face unul sau cel mult cinci pui, care la inceput sunt neajutorati, au ochii inchisi, urechile lipite, se tarasc foarte greu si cantaresc aproximativ 0,7 kg fiecare.

Puii sunt alaptati de mama, la cel mult 9 zile deschid ochii si dupa o luna se joaca intre ei. La varsta de un an puii sunt intarcati de femela si invatati sa vaneze si sa manance carne. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 2 ani.

Hiena vargata are denumirea stiintifica de Hyaena hyaena, face parte din ordinul Cranivora, familia Hyaenidae. Riscul de disparitie al acestei specii este mic. In salbaticie speranta de viata la hiena vargata este de 10-12 ani. Aceasta specie apare frecvent in gradinile zoologie, in astfel de conditii de captivitate poate trai mai mult, pana la aproximativ 20-25 de ani.

Video – Hiena vargata (Hyaena hyaena):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.