Ichthyostega este considerat unul dintre cele mai vechi amfibieni, trăind acum aproximativ 374-359 de milioane de ani, în perioada Devonianului Superior. Acest animal unic este un veritabil izvor de informații pentru oamenii de știință, deoarece combină trăsături atât de pește, cât și de amfibian.

Cu un corp de un metru lungime, acoperit cu solzi, și membre robuste, Ichthyostega este considerat una dintre primele creaturi care a făcut tranziția de la viața acvatică la cea terestră. Descoperit pentru prima dată în Groenlanda, în anul 1932, de către paleontologul Säve-Söderbergh, acest amfibian preistoric ne oferă o fereastră fascinantă în evoluția vieții pe Pământ.

Cum a fost descoperit și când a trăit Ichthyostega?

Amfibianul Ichthyostega este un animal extrem de neobisnuit, care a populat pamantul in Devonianul Superior, cu sute de milioane de ani in urma, mai exact in perioada cuprinsa intre 374 – 359 de milioane de ani in urma.

Datorita faptului ca amfibienii au aparut in Carbonifer, perioada urmatoare a Devonianului, care a inceput acum 359 de milioane de ani si s-a incheiat in urma cu 299 de milioane de ani, acest animal nu este considerat  un amfibian in totalitate. De asemenea, anumite caracteristici ale sale sunt unice si nu il incadreaza in categoria pestilor, dar nici in cea a amfibienilor.

Cu siguranta, amfibianul Ichthyostega este un izvor nesecat de informatii pretioase pentru oamenii de stiinta, fiind una dintre cele mai interesante creaturi. El poate fi descris precum un peste cu 4 picioare, care putea sa inoate, dar si sa se tarasca pe pamant.

A fost descoperit pentru prima data in Groenlanda, in anul 1932, de catre Säve-Söderbergh. Corpul sau masura 1 metru lungime si era acoperit de solzi. Este considerat cel mai vechi amfibian, care a parasit mediul acvatic pentru a trai pe uscat.

Trăsături fizice și adaptări la viața terestră și acvatică

Amfibianul Ichthyostega traia in ape si maluri uscate. Membrele anterioare erau mult mai puternice fata de cele posterioare si aveau cate 7 degete, unite prin membrane interdigitale, fiind suficient de puternice pentru a-l scoate afara din apa, spre exemplu. Numarul degetelor de la membrele posterioare nu se cunoaste precis. Cu ajutorul membrelor se putea deplasa prin apa putin adanca din mlastini, de asemenea, folosindu-le atunci cand se afla in apa, pe post de pedale.

Ichthyostega

Modul de deplasare al lui Ichthyostega pe uscat și în apă

O trasatura specifica amfibianului Ichthyostega consta in capacitatea acestuia de a se misca prin apa, precum un peste, fiindu-i de un mare ajutor coada prevazuta cu inotatoare, care avea rolul de carma. Totdata, coada il ajuta sa isi mentina echilibrul, atunci cand amfibianul se deplasa cu ajutorul celor 4 membre. Daca se afla pe uscat, se tara, iar burta ii atarna, mergand de la o sursa de apa la alta. Scheletul dispunea de o structura puternica, cu o coloana vertebrala solida.

Coastele amfibianului Ichthyostega formau un corset in jurul corpului, care il facea neflexibil, iar cele toracice aveau rolul de a proteja plamanii. Acestia din urma reprezentau principalul organ de respirat al amfibianului.

Conform scheletelor fosile descoperite si constatarii ca acest animal era dotat cu patru membre si o inotatoare caudala, s-a demonstrat ca acesta detinea membre specifice amfibienilor si inotatoare, caracteristica pestilor. Craniul era puternic, iar falcile erau prevazute anterior cu cu 8 dinti conici si cu 16 perechi de dinti laterali.

Hrana amfibianului Ichthyostega era formata din peste. In ceea ce priveste deshidratarea, aceasta nu reprezenta o problema, deoarece tegumentul impiedica eliminarea apei din organism, insa tot era nevoit sa stea in apropierea unei surse de apa, deoarece era necesara pentru a-si depune ouale. Acestea nu se puteau dezvolta pe uscat, deoarece nu erau dotate cu amnios, membraba cu lichid care inveleste embrionul. Lipsite de mediul acvatic, larvele din care se devolta amfibianul nu supravietuiau.

In privinta mediului in care traia amfibianul Ichthyostega, acesta nu avea preferinte, simtindu-se confortabil atat in apa, cat si pe uscat. Datorita trasaturilor neobisnuite, pe care aceasta creatura atat de veche le avea, este unul dintre cele mai interesante animale, fiind reprezentativ pentru trecerea de la pesti la animalele cu 4 picioare, numite tetrapode.

Importanța lui Ichthyostega în evoluția vertebratelor terestre

Ichthyostega joacă un rol esențial în înțelegerea modului în care animalele au făcut tranziția de la viața acvatică la cea terestră. Descoperirile fosile indică faptul că acest animal preistoric a fost printre primele vertebrate care și-au dezvoltat membre puternice, capabile să susțină corpul pe sol. Această adaptare este considerată crucială pentru evoluția ulterioară a amfibienilor, reptilelor și, în cele din urmă, a mamiferelor.

Unul dintre motivele pentru care Ichthyostega este atât de important este că ne oferă o fereastră unică în evoluția primelor animale care au trăit atât în apă, cât și pe uscat. Prin analizarea trăsăturilor sale, oamenii de știință pot înțelege mai bine cum au evoluat capacitățile respiratorii și locomotorii ale vertebratelor și cum au influențat aceste schimbări tranziția către ecosistemele terestre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.