Daca nu ar fi atat de dragalasi, probabil ca iepurii de mult nu mai existau pe planeta (dat fiind ca sunt usor de pradat). Cu toate acestea, e posibil ca acestia sa dispara in curand. Un animal de-a dreptul fascinant am putea spune este acest micut rozator, chiar daca pentru unii reprezinta un simplu vanat bun de pus in farfurie. In continuare va vom prezenta o serie de lucruri despre iepure, care pare un animal foarte comun insa ascunde multe:
- Iepurele este cunoscut ca fiind animalul cu urechile cele mai mari, in raport cu corpul sau. Urechile sale pot avea chiar si 6 centimetri in lungime ceea ce il ajuta sa se adapteze foarte bine mediului in care traieste.
- Iepurii au o medie de viata destul de scurta mai ales pentru ca ei sunt usor de vanat si vizati de foarte multi pradatori dintre care omul se afla pe un loc destul de bun. Astfel ca un iepure poate sa traiasca si pana la 20 de ani daca acesta nu este omorat de factori obiectivi sau exteriori mediului sau de viata.
- Chiar daca avem cel putin in romana expresia „a se inmulti ca iepurii” trebuie sa luam seama ca acestia oricat de mult s-ar inmulti, sunt pe cale de disparitie. Mai exact este vorba despre peste jumatate din subspeciile caracteristice speciei principale care aproape ca nu mai sunt de gasit nicaieri.
- V-ati intrebat vreodata de ce iepurele roade mereu cate ceva? Daca inca nu ati gasit un raspuns, va spunem noi: iepurele trebuie sa aiba in permanenta ceva de ros, ceva mai dur, asemeni morcovilor sau a legumelor tari, deoarece dintii lor sunt intr-o permanenta crestere, ca si la hamsteri. De aceea trebuie sa si-i „pileasca” cu ajutorul alimentelor.
- Iepurasii pui primesc pentru foarte scurt timp laptele matern si atunci cand il primesc au o singura data pe zi acces la el.
- Cele mai mici specii de animale din lume se gasesc in categoria iepurelui. Este vorba despre iepurele Pigmeu care are o greutate de nici o jumatate de kilogram, este vorba de 375 de grame, iar lungimea sa este de 23 de centimetri insa masurati de la codita pana la varful urechilor intinse in fata. Tot acesti micuti sunt si cei care isi construiesc singuri o casa in pamant adica isi sapa o vizuina.
- Cel mai mare iepure din aceasta categorie de animale este cunoscut ca fiind iepurele nemtesc de culoare cenusie, acesta putand sa ajunga si pana la o greutate de mai bine de 10 kilograme.
- Iepurii in general sunt animale asa numite coprofage. Adica ele isi mananca propriile fecale dupa ce le-au eliminat pentru ca au instinctul de a aduna toate substantele necesare din hrana, nelasand mai nimic in urma. Insa sa nu ne gandim ca ei isi consuma fecalele pana la refuz. Este vorba mai ales despre cele eliminate pentru prima data pentru ca au o digestie dubla.
- Sistemul digestiv al unui iepure este in asa fel construit incat acest micut rozator nici nu poate sa vomite.
- Si cum spuneam mai devreme despre expresia romaneasca „a se inmulti ca iepurii” trebuie sa stiti ca iepurii sunt cei care fac si pana la 35 de pui intr-un singur an. Acest lucru se datoreaza faptului ca femela iepure are o perioada de gestatie foarte scurta si anume maximum 31 de zile iar ea poate sa ramana gestanta de mai multe ori in decursul unui singur an, chiar daca naste maxim 7 – 8 iepurasi.
- In foarte multe culturi, chiar daca nu in cea romaneasca, iepurii sunt considerati a fi un simbol foarte puternic al fertilitatii, avand in vedere numarul de pui pe care il nasc femelele.
- Poate ca ati auzit de un mit care spune ca daca unui mascul iepure i se face o injectie cu urina de la o femela iepure gestanta acesta nu va mai trai. Ei bine, e momentul sa aflati ca este doar un mit, deci un fapt total neadevarat. Insa se pot inregistra schimbari la nivelul organismului mai mult sau mai putin grave.