Home Cultură generală Imagine cu ramasitele celei mai mari supernove de pana acum, SN 1006

Imagine cu ramasitele celei mai mari supernove de pana acum, SN 1006

0
SN 1006

Poate ca poza de mai jos arata ca si un balon urias de puf, insa nu este deloc asa, deoarece poza descrie in detalii cum arata ramasitele celei mai mari supernove inregistrata in istoria omenirii. In anul 1006 a fost vazut asemeni unui fulger imens pe timpul noptii, in teritorii precum Egipt, China, Irak, Italia, Japonia si Elvetia. Supernova Remnant SN 1006 a oferit cea mai spectaculoasa si puternica explozie stelara cunoscuta vreodata de-a lungul istoriei noastre, ea lasand in urma un nor de praf de o amploare la fel de mare ca si frumusetea sa.

SN 10061

Norul de materie stelara, vizibil, care se afla intr-o continua expansiune, in urma exploziei, a fost gasit in constelatia Luppus, in partea de sud, cunoscuta si pe numele de constelatia Wolf. Acesta inca realizeaza o lumina destul de puternica, un adevarat spectacol in jurul spectrului eletromagnetic. Imaginea de mai jos  este de fapt rezultatul a trei culori captate prin raze X, in urma orbitarii observatorului Chandra cu Raze X.

Acum este cunoscuta ca fiind Supernova Remnant SN 1006, insa are aspectul unui nor de puf foarte dens, sau de moloz asa cum ar spune unii, iar vechimea sa este de peste 60 de milioanre de ani lumina, steaua reprezentnd de fapt o pitica alba la orgini. Avand la baza un sistem binar stelar, supernova a ajuns la aceste dimensiuni in urma captarii materiei de la stelele vecine. Ajungand la limita s-a produs o explozie in masa, foarte puternica, care a distrus in cele din urma pitica alba.

Avand in vedere ca supernova Remnant se afla la o distanta de sapte mii de ani lumina fata de noi, putem spune ca explozia a avut loc cu sapte mii de ani, inainte ca lumina sa atinga Pamantul in 1006. Undele de soc din ramasitele supernovei accelereaza particule, la un nivel maxim de energie si se crede ca este de fapt vorba despre o sursa misterioasa de raze cosmice. Pana la aflarea mai multor detalii, va lasam sa va incantati privirea cu imaginea de mai jos.

 Credite foto:  NASA/CXC/P. Frank Winkler (Middlebury College)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version