Impodobirea bradului ocupa un loc special in casele romanilor. Ea se ridica la nivel de ritual in cele mai multe case. Adeseori intreaga familie este implicata in impodobirea pomului de iarna, de la cel mai mic membru pana la cel mai mare.

Tendinta actuala a tuturor romanilor consta in achizitionarea unui brad artificial, pentru ca acesta se gaseste in magazine la preturi rezonabile si are durata de viata suficienta, incat investitia sa nu fie una care sa dezamageasca. Brazii artificiali se gasesc cel mai adesea in marile magazine, dar si in piete fiind de diferite culori si dimensiuni. Cu trecerea timpului, brazii artificiali au inceput sa fie extrem de bine realizati, imitand perfect un brad natural, adesea chiar fiind mult mai bogati si mai aspectuosi decat brazii naturali. Exista insa romani care sunt mult mai legati de traditii si pentru care mirosul de brad proaspat in casa, in asteptarea Craciunului, este deosebit de important, motiv pentru care isi achizitioneaza brazi naturali.

Impodobirea bradului cuprinde mai multe etape, in primul rand alegerea locului este esentiala. Cel mai adesea romanii amplaseaza bradul intr-un loc accesibil musafirilor din aceasta perioada, intr-un loc in care sa fie in permanenta admirat. Exista familii care amplaseaza bradul in camera copiilor considerand ca impodobirea pomului de iarna si existenta sa in casa sunt mult mai importante pentru copii, decat pentru adulti. Exista o superstitie intalnita in mai multe zone legata de numarul de brazi pe care trebuie sa ii avem intr-o locuinta. Conform acestei superstitii doi brazi impodobiti prezenti in aceeasi casa aduc un deces iminent in familie. Ghidandu-se dupa aceasta superstitie, romanii aleg sa impodobeasca un singur brad pe care il asaza la loc de cinste, cel mai probabil in camera de zi.

Daca pomul este natural, inainte de a incepe impodobirea bradului, tulpina sa va trebui sa fie cioplita cu ajutorul unui topor pentru a putea incapea in suportul pentru pom. Brazii artificiali vin cel mai adesea cu un suport care se potriveste perfect. Suportul are rolul de a mentine bradul drept si a-i conferi stabilitate. Dupa amplasarea bradului in locul pe care ni-l dorim cu ajutorul suportului putem incepe impodobirea bradului.

Suportul care poate fi din lemn sau din metal este cel mai adesea mascat de o blanita de culoare alba sau de beteala de diferite culori, arareori suportul este lasat fara nici un fel de decoratiune.

foto: moranduzzo.eu
foto: moranduzzo.eu

Urmatorul pas in impodobirea pomului de iarna trebuie sa fie neaparat amplasarea ordonata a instalatie sau instalatiilor de iluminare. Va recomandam insa sa testati functionarea instalatiei inainte de a o aseza in pom, este posibil ca aceasta sa fie defecta si este mai bine sa cunoasteti acest fapt inainte de o pozitiona in pom. Instalatia sau instalatiile se asaza incepand din varful pomului si mergand spre baza acestuia, coborand in functie de preferintele noastre mai aproape de tulpina sau direct pe crengile bradului. Este foarte important ca instalatia de pom sa fie primul pas in impodobirea bradului, tocmai din considerentul ca aceasta manevra ar fi mult mai anevoioasa in cazul in care pomul este deja decorat. Daca nu amplasam instalatia la inceput, riscam mai apoi sa spargem globurile pe care le-am pus cu mare grija pe crengutele de brad. Instalatiile gasite in comert sunt variate. Exista instalatii cu numar diferit de beculete, exista instalatii cu beculete de diferite culori, exista instalatii cu beculete de o singura culoare, exista instalatii cu jocuri de lumini, dar si cu muzica de Craciun care ruleaza in permanenta sau care poate fi oprita, de asemenea exista diferite forme de beculete, pornind de la beculete simple pana la stelute frumos concepute.

Citește și:  Recorduri inregistrate de Anul Nou
foto: ilovehandmade.ro
foto: ilovehandmade.ro

Impodobirea pomului de iarna se continua cu amplasarea diferitelor ornamente care pot fi: globulete din sticla sau din plastic cu diverse desene sau simple, clopotei, fundite, Mosi Craciuni in miniatura, lumanari, casute, turta dulce, dulciuri, ghetute de iarna s.a.m.d. Toate ornamentele folosite in impodobirea bradului trebuie sa fie amplasate simetric pe toata suprafata bradului, in asa fel incat sa nu existe locuri care sa ramana fara nici un ornament sau cu ornamente prea putine. Exista tendinta actuala de a impodobi bradul cu o singura culoare sau cu cel mult doua culori, insa sunt familii care impodobesc bradul cu diferite culori. Niciuna din cele doua abordari nu este gresita, ea depinzand in primul rand de simtul estetic al fiecarei familii.

foto: domo.md
foto: domo.md

Urmatorul pas in impodobirea bradului il constituie asezarea betelei, care poate fi de calibruri diferite, de culori diferite si de forme diferite. Piata este plina de tot soiul de modele de beteala, care vor reusi sa imbrace pomul de iarna intr-un mod deosebit. Beteala se pune in functie de dorinta familie, fie pornind din varf in linie dreapta catre baza, fie pornind din varf si coborand spre baza sub forma de cerc, inconjurand bradul. Beteala este foarte importanta in impodobirea bradului pentru ca ea poate acoperi zonele pe care le-ati neglijat atunci cand ati decorat pomul, dar ii confera pomului o frumusete si finisare aparte.

foto: decoboutique.ro
foto: decoboutique.ro

Ultimul pas in impodobirea bradului este reprezentat de amplasarea unui ornament in varf. Cel mai adesea acest ultim pas este lasat in mainile capului de familie, el fiind cel care incheie tot fastul impodobirii bradului, insa ornamentul din varf poate fi plasat de orice alt membru al familiei care este suficient de inalt, incat sa ajunga in varful pomului. Atunci cand amplasati ornamentul pentru varful pomului aveti grija sa nu daramati intregul pom, pentru ca acest lucru este posibil, daca uitati si va sprijiniti greutatea de podoaba bradului.

Dupa ce a fost amplasat si ornamentul pentru varf puteti considera ca impodobirea bradului s-a sfarsit si bineinteles urmatorul pas va fi pornirea instalatiei de pom si stingerea luminilor pentru a va putea bucura din plin de pomul de Craciun care va sta in casa dumneavoastra incepand din data de 24 decembrie pana in data de 7 ianuarie. Sub pom, Mos Craciun isi va lasa darurile in noaptea de Ajun, urmand ca ele sa fie descoperite abia in dimineata de Craciun.

VIDEO: Impodobirea bradului de Craciun:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.