Berea nu este numai una dintre cele mai vechi bauturi (slab alcoolizate), dar a ramas, pana astazi, una dintre cele mai vandute, impozitul pe bere fiind, in toate epocile, o sursa de venituri uriase. Cu peste 1,3 miliarde de hectolitri produsi anual, la nivel mondial, berea se situeaza pe locul al treilea in topul celor mai populare bauturi, dupa ceai si cafea, si pe primul loc, in raport cu bauturile alcoolice.

Cele mai vechi urme legate de existenta berii dateaza din jurul anului 4000 i.Hr., cand a fost descoperita, probabil din intamplare, dupa ce o recolta de orz, destinata fabricarii painii, a fost devastata de furtuna, apoi, la caldura soarelui, semintele au fermentat si oamenii au sesizat gustul placut al bauturii rezultate. Mesopotamia, Egiptul, apoi tarile din Bazinul mediteraneean, dar si din Extremul Orient, au fost locurile din care berea s-a raspandit in intreaga lume.

Despre vanzarea berii, primele mentiuni au fost facute pe tablitele de legi ale regelui Hammurabi, din Babilon, unde se preciza, printre altele, ca cei care diluau berea cu apa primeau ca pedeapsa sa fie inecati in propriile butoaie cu bautura. Erau interzise si vanzarea de bere inferioara, precum si discutiile pe teme politice « la un pahar cu bere ». Mesopotamienii nu s-au gandit sa impoziteze berea, dar a facut acest lucru regina Cleopatra a Egiptului, in secolul I i.Hr., in scopul strangerii banilor necesari pentru a duce mai departe constructia piramidelor si pentru a reface Biblioteca din Alexandria.

Pana tarziu, in Evul Mediu, si pentru ca hrana, in general, era foarte putina, berea suplinea adesea necesarul de calorii (care, in mod obisnuit, se iau din alimente), astfel incat si copiii primeau o portie zilnica (este adevarat, cu mai putin alcool decat astazi). In plus, spre deosebire de apa, berea avea avantajul ca era sterilizata si, deci, scadea riscul de imbolnavire.

In astfel de imprejurari, mai ales calugarii din manastirile aflate pe teritoriul pe care, in prezent, se afla Germania, Austria, Belgia, Franta, s-au « lansat » in fabricarea berii si tot ei au fost primii care au folosit hameiul pentru aromatizarea bauturii.

Dupa secolul al X-lea, dezvoltarea oraselor a favorizat infiintarea berariilor si a braseriilor, iar meseria de berar a inceput sa devina profitabila. Aceasta a fost epoca in care au inceput sa se infiinteze « corporatii » ale berarilor, sa se dea legi pentru comercializarea bauturii si sa se stabileasca impozit pe bere.

Astfel, pentru controlul calitatii produsului, in 1155, la Nurnberg, s-a emis o prima ordonanta, in acest sens, in 1434, in orasul Weissensee, din Turingia (regiune din centrul Germaniei), s-a stabilit, prin lege, ca berea poate fi fermentata numai din mei, malt si apa.

In Bavaria, in 1516, s-a dat « Legea puritatii berii » (care se aplica si in ziua de astazi), in paralel cu reglarea pretului si cu perceperea impozitului pe bere, care a devenit, curand, una dintre cele mai importante surse de venit pentru vistieria locala si, in primul rand, pentru biserici. gambrinus

Primul export de bere s-a facut tot in Evul Mediu si se datoreaza unui berar – Gambrinus – care a devenit, in timp, unul dintre cele mai cunoscute brand-uri ale acestei bauturi, dar si simbol al amatorilor de bere si de buna dispozitie. Cuvantul « bere » s-a folosit, pentru prima data, in 1489, intr-un document emis de regele francez Charles al VIII-lea, care s-a folosit de acest nou termen, pentru a inventa inca un impozit.

foto: zumi.md
foto: zumi.md

In privinta procesului de productie, abia in secolul al XIX-lea, gratie descoperirilor savantului francez Loius Pasteur, in domeniul microbiologiei, s-a produs o evolutie vizibila din punct de vedere tehnologic, la care s-au adaugat diverse metode de filtrare, de imbuteliere si de racire. Indelungata traditie germana in fabricarea berii a facut ca, de exemplu, la jumatatea secolului al XIX-lea, in fiecare zi, din Alsacia, sa plece spre Paris, un vagon intreg de bere.

In Romania, berea s-a comercializat pe scara larga, incepand cu secolul al XIX-lea. Berariile, cu bere la halba, au devenit foarte repede locul preferat de intalnire, pentru oameni de conditii sociale foarte diferite. Pretul si impozitul pe bere s-au schimbat in functie de timpuri si de starea economica a tarii.

In anul 2012, din accizele (impozitul indirect) pe bere, statul a incasat peste 600 de milioane de euro, ceea ce inseamna, aproximativ, 3% din totalul accizelor colectate in Romania. De la 1 februarie 2013, accizele la bere s-au majorat din nou, ceea ce a dus la scumpirea produsului cu 1,5 – 1,8%. Potrivit statisticilor intocmite de Asociatia « Berarii Romaniei », pentru ca un roman sa isi poata cumpara o bere, trebuie sa munceasca 24,5 minute, adica foarte mult, in comparatie cu media europeana, care este de cinci minute. Cu toate acestea, cu un consum de 90 litri/cap de locuitor, pe an, Romania se situeaza pe un loc fruntas (al saselea), in topul celor mai mari consumatori de bere din Europa, dupa Cehia, Austria, Germania, Polonia si Lituania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.