Home Cultură generală Impresionismul in pictura

Impresionismul in pictura

0
Pictura impresionista, Foto: blackhorseva.blogspot.ro

Impresionismul este cunoscut drept una dintre cele mai importante miscari artistice si culturale ce a caracterizat secolul al XIX-lea, luand nastere in Franta. Chiar daca impresionismul s-a manifestat in cadrul mai multor arte, impresionismul in pictura reprezinta un subiect foarte interesant pe care il vom prezenta pe larg in randurile care vor urma.

Impresionismul – de la traditionalism la modernism

Impresionismul in pictura
Impresionismul in pictura

Impresionismul, ca miscare artistica, marcheaza inainte de toate trecerea de la traditionalism catre modernism, ceea ce inseamna, de fapt, trecerea catre un nou statut al artistului si operei de arta in sine. Un grup de tineri artisti francezi, dorind sa elimine toate limitele impuse de manifestarile artistice traditionale, au incercat sa adopte un nou stil de de pictura, caracterizat prin compozitie libera, abordarea unor subiecte si teme simple, din viata de zi cu si, surprinderea elementelor in miscare, dar mai ales a experientelor individuale. Se stie ca lumina este cea care influenteaza in cea mai mare masura artele vizuale, aceasta capatand noi valori pentru artistii impresionisti.
Dupa cum am mentionat si anterior, impresionismul s-a manifestat atat in pictura, cat si in muzica si literatura.

Termenul impresionism a fost folosit pentru intaia oara de Louis Leroy, un cunoscut critic de arta, acesta lasandu-se influentat de pictura lui Claude Monet – Rasaritul. De ce a ales acest nume pentru a denumi acest curent artistic?

Tocmai datorita faptului ca opera de arta respectiva nu se supunea regulilor traditionale si prezenta o noua viziune artistica, a facut ca Leroy sa atribuie acestui curent denumirea de impresionism.

Impresionismul in pictura

Pictura impresionista, Foto: garabediancharles.com

Impresionismul s-a manifestat inainte de toate, dupa cum am mentionat si anterior, in pictura. Primii care au respins regulile traditionale si au fost numiti parintii impresionismului au fost Diego Velasquez, Francisco Goya, Courbet Ingres so John Constable, acestia fiind urmati de pictorul Édouard Manet in anul 1863. Cel din urma a prezentat o pictura inedita pentru acea perioada, pictura ce a fost initial respinsa de catre critici, insa noile tendinte au fost rapid abordate si de catre alti tineri artisti care nu au dorit sa se mai lase ingraditi de regulile clasice si au reusit sa se lase purtati de propriile emotii si trairi.

Dupa cum am mentionat si anterior, impresionismul s-a manifestat in pictura printr-o noua viziune artistica, printr-o noua compozitie si bineinteles prin abordarea unor noi tehnici si subiecte.

Iata care au fost subiectele principale pe care pictorii impresionisti le-au abordat in operele lor:
Evenimentele si scenele obisnuite din viata de zi cu zi au inlocuit dramaticul portret imbratisat de catre clasici. De asemenea, evenimentele pline de optimism in care omul este eroul principal si acesta este surprins in realitate au inlocuit scenele de razboi abordate tot de catre pictorii traditionalisti. In acest fel, artistii impresionistii au decis sa se lase inspirati de impulsurile de moment si de ceea ce observau la un moment dat, incercand sa transpuna totul pe panza foarte rapid.

Dupa cum am spus si anterior, oamenii au reprezentat unul dintre subiectele principale abordate de catre impresionisti. Si chiar daca si traditionalisti realizau ample portrete, impresionistii au ales sa reprezinte individul in lumea sa, in timp ce munceste sau se plimba, in timp ce discuta sau realizeaza activitati cu scop recreational. De asemenea, nudurile au fost introduse tot in aceasta perioada.

Natura a primit o alta interpretare odata cu aparitia impresionismului, aceasta devenind unul dintre subiectele preferate ale artistilor impresionisti. Chiar daca peisajele au o istorie indelungata, pictorii impresionisti, spre deosebire de predecesorii lor, au prezentat natura asa cum este ea, fara a o transforma intr-un peisaj ideal.

Natura moarta a devenit si ea un subiect interesant prin care impresionistii exersau diferite tehnici.

Marile orase in care acest curent artistic a luat nastere, cum ar fi Parisul si Londra, au devenit si ele un amplu subiect. Stilul de viata impus de Revolutia Industriala, schimbarile majore prin care trece societatea, stilul vestimentar, mijloacele de transport si atitudinea urbana in ansamblul sau sunt subiecte des abordate in picturile impresioniste.

De asemenea, tehnicile abordate de catre impresionisti sunt diferite fata de cele abordate de artistii care au respectat ani de-a randul tehnicile clasice. Daca cei din urma au abordat de-a lungul timpului o atitudine sobra fata de pictura, impresionistii au preferat sa foloseasca lumina si culorile vibrante pentru a transmite emotie prin pictura. De aceea picturile caracteristice acestei perioade sunt pline de energie si optimism.

Picturile impresioniste par neterminate din cauza faptului ca artistii nu stateau prea mult pe ganduri inainte de a atinge panza cu pensula din dorinta de a surprinde cat mai realist si cat mai rapid un anumit moment.
Nici in privinta compozitiei impresionistii nu s-au supus regulilor, ei preferand sa experimenteze in aer liber, nicidecum intr-un studio. Tocmai de aceea impresionistii nu acordau importanta detaliilor, ci preferau sa surprinda cat mai bine momentul si realitatea.

Din aceste motive, impresionismul in pictura este considerat unul dintre cele mai importante manifestari artistice fara de care aceasta arta nu ar fi evoluat.
Cei mai renumiti pictori impresionisti sunt: Paule Cezanne, Edgar Degas, Claude Monet si Berthe Morisot.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version