In medicina, inhalatorul este un aparat cu ajutorul caruia pot fi inspirate anumite substante, sub forma de gaz sau de vapori, in scopuri terapeutice, avand rol dezinfectant, bronho-dilatator, anestezic. In secolul al XIX-lea, Etienne Ossian Henry, chimist la Academia de Medicina din Paris, a avut ideea de a pune substante eterice in apa fierbinte, acestea transformandu-se in vapori, pe care bolnavii de plamani sau de astm le puteau inhala.
Procedeul inhalatiei este insa foarte vechi, practicat ca fumigatie, fie in scop curativ, fie in relatie cu ceremoniile religioase, inca din Antichitate. Se ardeau lent, in astfel de imprejurari, plante aromatice sau rasini, ca ofranda adusa zeilor si care creau si o anume stare de spirit celor aflati in apropiere. Intr-un sit arheologic de la Pazyryk, din Siberia, la granita cu China, pe teritoriul unde au trait scitii, o populatie nomada, din secolele al VII-lea – al III-lea i.Hr., s-au gasit vase de bronz, cu urme de canepa carbonizata si un fel de cadelnite, care foloseau la fumigatii.
In privinta inhalatoarelor moderne, exista mai multe tipuri, dintre care, mai cunoscute, in ultimii ani, sunt:
- Inhalatorul cu sare – este indicat pentru prevenirea afectiunilor respiratorii si pentru cei care sufera de astm, bronsite, laringite, faringite, amigdalite etc. Este facut din plastic ecologic sau din portelan, este ergonomic si functioneaza cu cristale de sare naturala, de o calitate superioara. Poate fi folosit deopotriva de adulti si de copii.
- Inhalator pentru combaterea sinuzitei – functioneaza pe baza de abur cald, obtinut prin incalzirea (programabila) a apei dintr-un vas special (in care se pot pune si cateva picaturi de uleiuri esentiale – lavanda, menta, citrice etc.). Are efecte foarte bune asupra cailor respiratorii, desfundand sinusurile, prevenind afectiuni mai grave si dand si o stare de confort organismului.
- Inhalatorul cu aerosoli – se poate prezenta sub forma Nebulizatoarelor, aparate electrice cu ultrasunete, care presupun inhalarea unor substante lichide, dispersate in particule sau sub forma de vapori; exista si dispozitive cu ajutorul carora se poate inhala o pudra foarte fina, ambele fiind recomandate pentru aproape toate afectiunile respiratorii, la orice varsta.
- Dintre toate inhalatoarele terapeutice, cel mai folosit este cel cu aerosoli presurizati, care este dotat cu un vas presurizat, in care se pune medicatia, sub forma unor particule fine. Cu ajutorul unui gaz propulsor, particulele respective sunt impinse in bronhii, asigurand un tratament eficient si rapid.al astmului. Cele mai multe aparate de acest fel au si un contor care arata cate doze au fost folosite si cate au mai ramas. Pentru copii si pentru persoanele in varsta, exista si inhalatoare cu aerosoli presurizati, prevazute cu un balon din plastic (spacer), in care medicatia se pastreaza pana este inhalata in totalitate, in conditiile in care o anume persoana nu reuseste sa isi coordoneze foarte bine inspiratia, cu actionarea inhaler-ului. Dezavantajul acestui model este ca are dimensiuni mai mari si necesita o igiena mai atenta, pentru a se evita contaminarea cu bacterii.
- Inhalatorul electric BC a fost creat in 1994 si, cu ajutorul lui, se pot obtine vapori cu principii active, extrase din plante; este alcatuit dintr-un suport metalic pe care se incalzesc plantele si un clopot de sticla, prevazut cu un tub din plastic, prin care circula vaporii care vor fi inhalati;
- In anul 2000, compania germana Storz & Bickel a realizat inhalatorul cel mai apreciat de catre utilizatori – Volcano – pentru plante medicinale, cu efect de aer cald, care ofera controlul automat al temperaturii si vaporizare in toate conditiile de securitate.
- Inhalatorul cu oxigen este util in situatiile in care o persoana, din diverse motive (efort prelungit, oboseala, stres, insuficienta cardiaca, migrene, cefalee etc.) are nevoie, temporar, de o cantitate mai mare de oxigen, pentru a alunga senzatia de „lipsa de aer”. Se poate inspira oxigenul pe nas sau pe gura, adanc, pentru a ajunge in plamani. Un efect sporit se obtine si prin folosirea unor filtre mentolate. Astfel de spray-uri, cu masca, se gasesc si in farmacii, la un pret rezonabil (o doza de 0,5 litri, contine 7,7 litri de oxigen si se comercializeaza la aproximativ 20 de lei).
Avantajele folosirii inhalatoarelor sunt numeroase – sunt usor de intrebuintat, utilizeaza doze mici de medicatie, efectele adverse sunt aproape absente, rezultatele benefice sunt rapide. Practic, nu trebuie decat conectat aparatul la curent (dar functioneaza si pe baza de baterii), se toarna medicatia (sau plantele/uleiurile esentiale) in vasul special, se porneste dispozitivul, se asteapta un minut-doua pana se formeaza aerosolii si se inspira adanc.