In Sfanta si Marea Duminica a Pastilor toti crestinii praznuiesc Invierea lui Hristos – Mantuitorul. De asemenea, la aceasta Sarbatoare a Sfintelor Pasti ei se iarta unii pe altii si isi dau sarutarea si imbratisarea de Inviere, praznuiesc si se impaca intre ei, aratand astfel unirea lor cu ingerii si cu Dumnezeu.

Invierea lui Hristos s-a petrecut chiar la miez de noapte, cand Mormantul era pazit de strajeri, la un moment dat s-a cutremurat pamantul si un inger a coborat din cer si a rasturnat piatra ce se afla pe Mormant. Vazand aceasta, ostasii s-au speriat si au fugit imediat. Apoi, in ziua de sambata, dupa ce a trecut miezul noptii, chiar spre revarsatul zorilor, au venit femeile la Mormantul Sfant.

Invierea a fost cunoscuta intai de Maica Domnului, care statea la Mormant cu Maria Magdalena (asa se relateaza in Evanghelia de la Matei). Datorita dragostei pe care o mama o are pentru Fiul ei, cuvantul Mariei despre Inviere ar fi fost pus la indoiala, astfel evanghelistii spun ca Hristos S-a aratat prima data Mariei Magdalena (dupa cum prezinta Evanghelia de la Marcu 16,9). Aceasta a vazut atunci si ingerul care statea pe piatra si pe cei care se aflau in interiorul Mormantului si care au anuntat Invierea lui Hristos: ,,A inviat, nu este, iata locul unde L-au pus”. Auzind aceasta Maria Magdalena a plecat la apostolii Lui – Ioan si Petru – si le-a vestit si lor Invierea. Apoi s-a intors la Mormant impreuna cu cealalata Marie (mama lui Iacob, care era vara cu Maica Domnului si sotia lui Cleopa), unde au fost intampinate de Hristos spunandu-le: ,,Bucurati-va”. Ele s-au bucurat nespus si s-au apropiat si i-au atins preacuratele Lui picioare, vroind sa-l cunosca. Apostolii Petru si Ioan au venit si ei la groapa, Petru a privit primul Mormantul iar apoi Ioan a intrat inauntru si a pus mana pe giulgiu si marama capului.

La revarsatul zorilor Maria Magdalena a venit iar la Mormant impreuna cu cele doua femei, plangand, pentru a se incredinta din nou de cele vazute. Ea s-a uitat in Mormant si a zarit doi ingeri care straluceau in lumina si care i-au spus: ,,Femeie, de ce plangi? Pe cine cauti? Isus Nazariteanul…S-a sculat, nu este aici”.

Citește și:  Casa memorială I.L.Caragiale, ce secrete ascunde?
Inviarea lui Iisus Hristos, Foto: falandonalata1.wordpress.com
Inviarea lui Iisus Hristos, Foto: falandonalata1.wordpress.com

Celelalte doua vazand pe Domnul in afara Mormantului, stateau in fata Lui plangand. Maria Magdalena insa intorcandu-se si vazand si ea pe Hristos stand in fata celor doua femei,  pe moment i se paru ca nu e El ci gradinarul, Mormantul aflandu-se intr-o gradina. Atunci Mantuitorul grai catre ea ,,Marie!”, iar ea recunoscandu-i imediat glasul a vrut sa-L atinga. El insa i-a zis: ,,Nu te atinge de Mine, ca inca nu m-am suit la Tatal Meu” (Ioan 20,17). Apoi i-a zis sa mearga si sa le spuna la fratii Sai ce a vazut si a auzit si Maria Magdalena a facut exact asa.

Se povestesc multe despre Invierea lui Hristos insa nu se cunoste ceasul cand a inviat, unii spun ca la ,,prima cantare a cocosilor” altii spun ca in alte momente ale zilei.

Astfel petrecandu-se faptele, paznicii Mormantului au mers si au povestit arhiereilor cele intamplate. Apoi ei au fost mituiti cu bani de catre arhierei pentru a spune ca ucenicii lui Hristos au mers pe timp de noapte si L-au furat (Matei 28, 11-15). In acea seara, ucenicii s-au adunat toti impreuna din cauza iudeilor si desi aveau usile inchise, Isus a intrat la dansii si le-a vestit ,,Pace voua!”. Vazandu-L, ei s-au bucurat foarte mult si au primit ,,lucrarea Preasfantului Duh”.

Cele trei zile (despre care se spune ca au trecut pana la Invierea lui Hristos) erau socotite de evrei astfel: seara de joi si ziua de vineri faceau o zi, noaptea de vineri si toata sambata faceau o alta zi, sambata noapte si o parte din duminica alcatuiau a treia zi. Astfel Mantuitorul ,,a inviat a treia zi dupa Scripturi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.