Ioan/Ion/Ioana, cu toate deivatele acestuia (Ionel, Ionela, Ionică, Ioanichie, Ionuţ, Nelu, Nela etc.), este unul dintre cele mai răspândite nume de pe glob (cu variantele specifice diverselor limbi – John, în engleză, Jean, în franceză, Johann/Hans, în germană, Giovanni, în italiană, Juan, în spaniolă, Ivan, în rusă, Yan, în bulgară etc.). În România, îl poartă peste două milioane de persoane (aproximativ 1420 000 de bărbaţi si in jur de 500 000 de femei). Forma “Ioan” este considerată ca fiind cea cultă, iar “Ion”, varianta populară a numelui.

Numele Ioan/Ion îşi are originea în ebraicul “Iehohanan”/”Iohanan”, format din “Io”, prescurtare pentru “Iehova” (Dumnezeu), şi verbul “hanan”, care înseamnă “a fi în graţia cuiva”, “a avea milă”, “a face o favoare”. Prin urmare, “Iohanan” (Ion) înseamnă “Din graţia lui Dumnezeu”, “Dumnezeu a avut milă”, “Dumnezeu s-a îndurat”, “binecuvântat de Dumnezeu”.

Ion, originea şi semnificaţia numelui
Ion, originea şi semnificaţia numelui

Din limba ebraică, Iohanan a fost preluat în greacă, în forma “Ioannes”, apoi în latină – “Iohannes” – apoi în majoritatea limbilor europene, mai ales după anul 1000. În limba română, numele Ioan este consemnat în scris, pentru prima dată, în Diploma Cavalerilor Ioaniţi, din 1247, Ioan fiind numele unui cneaz din Oltenia.

Ordinul Cavalerilor Ioaniţi este unul dintre cele mai vechi ordine catolice, cu scop caritabil, iar Diploma Cavalerilor Ioaniţi a fost emisă de regele ungar Bela al IV-lea – un document în care s-au păstrat, peste timp, informaţii importante despre voievodatele şi cnezatele româneşti, conduse de voievozii Seneslau şi Litovoi şi de cnejii Fărcaş şi Ioan. Cnezatul lui Ioan se pare că îşi avea reşedinţa la Craiova.

În calendarul creştin-ortodox, Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit, ca “cel mai mare dintre sfinţi”, la data de 7 ianuarie, indată după Bobotează, când se încheie şi perioada sărbătorilor de iarnă, incepută în decembrie, cu Naşterea Domnului.

Citește și:  Cum este corect – “prooroc” sau “proroc”?

Potrivit textelor sacre, Ioan Botezătorul este “proroc al Celui Prea Înalt”, este cel care vesteşte venirea lui Iisus Hristos, este cel care a întors oamenii spre credinţă şi spre înţelepciune, un caracter auster şi de neclintit în convingerile sale.

Ion, originea şi semnificaţia numelui
Ion, originea şi semnificaţia numelui

Decapitarea prorocului s-a făcut din porunca lui Irod, regele Iudeei, care, deşi îl preţuia, apucase să facă un jurământ în faţa fiicei Irodiadei (o prinţesă din dinastia irodiană, a Iudeei, din vremea în care provincia se afla sub stăpânire romană), pe care o admira foarte mult, că îi va dărui orice va dori. Iar aceasta i-a cerut “Capul lui Ion Botezătorul”. Trupul i-a fost dus şi îngropat în Sebastia (Cisiordania de azi), iar capul a fost dus la Alexandria (Egipt), apoi mutat la Constantinopol (Turcia), ulterior în Franţa, în provincia Poitu. Recent, în 2010, nişte oseminte descoperite în podeaua unei biserici din Bulgaria, analizate cu carbon-14, par a fi din secolul I d.Hr., iar cercetătorii de la Oxford University spun că ar putea fi ale Sfântului Ion Botezătorul.

În afară de Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, din 7 ianuarie, acestui sfânt îi mai sunt dedicate, în calendarul ortodox, şi alte zile de pomenire – 24 iunie, Naşterea Sfântului proroc Ioan Botezătorul (popular, Sânzienele sau Drăgaica) şi 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan.

Pentru toţi cei care, de Sfântul Ioan, isi sărbătoresc ziua onomastică – La mulţi ani!

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.