Epifanie este un cuvânt de origine greacă (“epiphaneia”, o substantivizare a adjectivului “epiphanes”, format din “epi” – “pe” şi “phainein” – “a străluci”, derivat, la rândul său, din verbul “phaino” – a se arăta, a se manifesta). Preluat din greacă şi în latina ecleziastică, apoi in limbile moderne, epifanie înseamnă, aşadar, “apariţie”, “manifestare” a sacrului.

În limbajul actual, Epifanie este cuvântul care denumeşte Boboteaza (Dumnezeiasca Arătare, Botezul Domnului), sărbătoarea din 6 ianuarie, care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, început în decembrie, cu Naşterea Domnului.

Epifanie, Boboteaza, Van Bruegel
Epifanie, Boboteaza, Van Bruegel

Tot din limba greacă provine şi cuvântul Teofanie, cu acelaşi sens cu Epifanie, “theophaneia” – “apariţie a divinităţii”, manifestare în formă personală, materială sau impersonală. Există, în textele sacre, şi alte teofanii, cum ar fi manifestări ale “Îngerului Domnului” sau întruchipări ale Fecioarei Maria.

În creştinismul occidental, catolic, Epifania, sărbătoarea din 6 ianuarie, se referă, în primul rând, la apariţia magilor – Melchior, din Persia, Baltazar, din Arabia şi Gaspar, din India – care, veniţi dinspre Răsărit, la Naşterea Domnului, au adus în dar “aur, smirnă şi tămâie”. Iniţialele celor trei magi fac trimitere şi la binecuvântarea consacrată – “Christus Mansionem Benedicat” – “Cristos să binecuvânteze casa”.

Epifanie, Boboteaza, sensul şi originea cuvintelor
Epifanie, Boboteaza, sensul şi originea cuvintelor

Potrivit legendelor, aceşti magi, regi, împăraţi sau preoţi ai lui Zoroastru/Zarathustra (profet persan), mari cititori în stele, ar fi pornit la drum în împrejurări cu totul deosebite – au zărit o stea care a apărut pe cer şi care se mişca, fenomen pe care l-au interpretat ca pe un semn divin. Această stea s-ar fi oprit deasupra locului în care s-a născut Iisus Hristos, în Betleemul Iudeii.

La creştinii ortodocşi, Epifania sau Boboteaza este Sărbătoarea Botezului lui Iisus Hristos în apele Iordanului. Scripturile îl menţionează pe Ioan Botezătorul, vestitorul şi botezătorul lui Iisus Hristos, ca pe cel spre care s-a îndreptat Iisus spre a împlini planul lui Dumnezeu.

Citește și:  Cum este corect – “veţi ştii” sau “veţi şti”?

Dacă termenul Epifanie se foloseşte deopotrivă în Biserica Occidentală şi în cea Orientală, Boboteaza este un cuvânt autohton, a cărui origine este controversată. Unii lingvişti, consideră că Boboteaza provine din “apă-botează”, de vreme ce această structură lingvistică este prezentă încă în limbajul popular din Transilvania, Banat, Maramureş. Din punct de vedere logic şi fonetic, această explicaţie nu este însă viabilă, pentru că “botezul” întotdeauna s-a făcut cu apă, iar trecerea fonetică de la “apă” la silaba “bo” nu are nicio justificare.

Alţi lingvişti spun că “Boboteaza” este, mai degrabă, o formă populară românească după slavonescul “Bogojavlenije” (bogoiavlenie, în slava veche) – ”Bogu” (Dumnezeu) şi “javlenije” (botează).

Epifanie, Boboteaza, apa Iodanului
Epifanie, Boboteaza, apa Iodanului

Dincolo de controversele lingvistice, important este că o astfel de Epifanie, Boboteaza, este, simbolic, prin toate ritualurile incluse (sfinţirea apei, stropirea caselor, a gospodăriilor cu agheasmă etc.) o “reîmprospătare”, o renaştere a lumii, o recunoaştere a “apei” ca principiu vital şi al tuturor potenţialităţilor, o reiterare a Începutului, când “Duhul lui Dumnezeu Se purta deasupra apelor”.

Apa poartă în ea şi sensul eternităţii. Tertulian, unul dintre primii scriitori creştini, “părintele” creştinătăţii apusene, sublinia faptul că Spiritul divin alege apa, dintre toate celelalte elemente, pentru că “este materia perfectă, fecundă şi simplă, perfect transparentă”, iar “apa botezului” îngăduie intrarea într-o stare nouă, abandonarea “omului de dinainte”, alungarea răului şi renaşterea cu o nouă înţelepciune şi o nouă dimensiune spirituală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.