Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer care apartine familiei Felidae. Este una dintre cele patru feline mari din genul Panthera alaturi de leu, tigru si leopard. Jaguarul este a treia cea mai mare felina dupa tigru si leu. Habitatul unui jaguar se intinde din Mexic pana in Paraguay si nordul Argentinei, insa acesta a fost vazut ocazional si in partile de sud-vest ale Statelor Unite.

Jaguarul (Panthera onca) este o felină carnivoră impunătoare, cunoscută pentru abilitățile sale de vânătoare și adaptabilitatea sa la diferite medii. De la pădurile tropicale și mlastinile Americii Centrale și de Sud până la habitatele uscate din Mexic, jaguarul își folosește puterea și agilitatea pentru a-și captura prada. Cu o mușcătură extrem de puternică și abilitatea de a înota cu ușurință, această felină impresionantă se află în fruntea lanțului trofic al ecosistemelor sale.

Jaguarii care traiesc in padurile tropicale sunt de obicei mai inchisi la culoare si mai mici decat cei care traiesc in spatii deschise. Se crede ca aceasta se datoreaza faptului ca in paduri se gasesc mai putine ierbivore cu care sa se hraneasca.

Caracteristicile fizice și adaptările jaguarului

Un jaguar poate atinge lungimea de 1,62-1,83 m si inaltimea de 67-76 cm.

jagua

Coada lor are lungimea de 0,6-0,9 m. Un exemplar adult cantareste in jur de 36 kg, insa au fost intalniti si jaguari care cantareau intre 131-151 kg. Culoarea blanii poate fi de la galben deschis la maroniu-roscat sau negru, acoperita cu pete negre, care ii ajuta sa se camufleze mai bine. Aceste pete, ca niste rozete, variaza de la individ la individ. De asemenea, o rozeta poate avea o singura pata sau mai multe, iar forma acelor pete este diferita.

Petele de pe cap, gat si coada sunt in general uniforme, iar la coada acestea pot forma benzi de-a lungul sau. Abdomenul, gatul si interiorul picioarelor au blana de culoare alba. Un jaguar se aseamana cel mai mult cu un leopard din punct de vedere fizic. Jaguarul este al doilea cel mai puternic mamifer din lume. Acesta are labele scurte si indesate care il ajuta sa se catere, sa se tarasca si sa inoate mai bine. Capul sau este robust, iar falcile sale sunt foarte puternice.

Tehnici de vânătoare și dieta jaguarului

Jaguarii sunt carnivori, iar dieta lor consta in pasari, oua, mamifere, broaste testoase si chiar aligatori. Daca nu a terminat de mancat, jaguarul isi ingroapa prada pentru a o manca mai tarziu. Despre jaguar se crede ca este nocturn, dar de fapt acesta este mai activ inainte de rasaritul soarelui si la apus.

Jaguarul este un animal solitar si vaneaza prin statul la panda si prin ambuscada. In comparatie cu celelalte feline, jaguarul a dezvoltat o muscatura mult mai puternica, care ii permite acestuia sa penetreze cu dintii carapacea testoaselor si pielea groasa a reptilelor. Are un mod unic de a-si omori prada infigandu-si coltii direct in craniul acesteia, in zona dintre urechi. Poate vana si cara mamifere ce cantaresc si 300-360 de kilograme.

Abilitățile de înot ale jaguarului și importanța apei pentru supraviețuirea sa

Jaguarul traieste in special in paduri tropicale, mlastini, deserturi si tufarisuri. Acestia, de obicei, isi fac barlogul in pesteri. Alaturi de tigru este un foarte bun inotator si se gaseste adeseori in preajma apelor.

Jaguarii sunt foarte teritoriali, si numai femelele si puii traiesc impreuna. Adultii se intalnesc de obicei numai pentru a se imperechea si pentru a-si defini teritoriile. Teritoriile femelelor au intre 25-40 km2 si se pot intercala uneori, insa de obicei aceste animale se evita.

Teritorialitate și comportamentul social al jaguarilor

In schimb, teritoriile masculilor sunt de 2 ori mai mari si nu se suprapun. Aceste animale isi marcheaza teritoriile cu urina, fecale si urme de gheare. Un jaguar poate rage, la fel precum celelalte feline mari, ragetul masculilor fiind mai puternic. Acesta rage cand vrea sa se imperecheze sau sa avertizeze alti mascului sa nu-i incalce teritoriul. Acesta de asemenea poate mieuna si mormai. Luptele intre masculi sunt destul de rare, iar cand acestea au loc, de regula sunt teritoriale.

Femela jaguar atinge maturitatea sexuala la varsta de 2 ani, iar masculii la varsta de 3 sau 4 ani.

jaguar

In salbaticie, jaguarii se imperecheaza tot timpul anului, cu precadere in perioadele in care prada se gaseste din abundenta. Femela este fertila timp de 6-17 zile pe perioada, si anunta masculii de aceasta prin mirosul de urina lasat in urma si sunetele pe care le scot. Dupa ce se imperecheaza, masculul paraseste femela, iar aceasta este singura care se ocupa de pui. Perioada de gestatie dureaza intre 93 si 105 zile, dupa care femela naste intre 2 si 4 pui.

Dupa nasterea puilor, femela nu suporta prezenta masculilor, fiind cunoscut faptul ca acestia ii pot manca. Acelasi comportament il au si tigrii. Puii se nasc orbi si pot vedea dupa 2 saptamani. Acestia sunt intarcati la 3 luni, dar raman in barlogul mamei pana la varsta de 6 luni.

Dupa varsta de 6 luni, puii ies impreuna cu mama lor la vanatoare, si raman langa ea timp de un an sau 2 inainte de a pleca sa-si gaseasca propriile teritorii. Un jaguar poate trai intre 12 si 15 ani in salbaticie, iar in captivitate poate trai pana la 23 de ani, acesta fiind una din cele mai longevive feline.

Jaguarul este considerat specie amenintata cu disparitia, datorita pierderii habitatului si a vanarii sale de catre om. Vanarea acestor animale este interzis in: Argentina, Belize, Columbia, Guiana Franceza, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Suriname, S.U.A., Uruguay si Venezuela. Vanarea acestora ca trofee este inca permisa in Bolivia, iar in Ecuador si Guyana nu exista nici o lege impotriva vanarii jaguarilor.

Abilitățile de înot ale jaguarului: prădătorul acvatic

Deși majoritatea felinelor evită apa, jaguarul se remarcă prin abilitățile sale excepționale de înot. Acesta petrece mult timp în apropierea râurilor, lacurilor și mlastinilor, unde își vânează prada, care poate include chiar și crocodili sau caimani. Înotul îi oferă jaguarului un avantaj strategic în vânătoare, permițându-i să se apropie de pradă fără a fi observat.

Spre deosebire de alte feline mari, jaguarul nu ezită să se scufunde complet în apă, folosindu-și puterea musculară pentru a traversa râuri sau pentru a prinde prada acvatică. Această adaptare face din jaguar un vânător eficient atât pe uscat, cât și în apă.

Video – Specia Panthera onca:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.