Jocul de table este denumirea generica a unor jocuri de societate, care pot fi practicate de cate doi jucatori, care se folosesc de o tabla cu 24 de triunghiuri desenate, de cate 15 puluri pentru fiecare participant la joc si doua zaruri cu cate sase fete. In prezent, denumirea englezeasca a jocului – backgammon – este cea mai cunoscuta. Chiar daca se folosesc zaruri, norocul hotaraste doar partial soarta unei partide de table, strategia ocupand si ea un loc important. La fiecare aruncare de zaruri, jucatorul trebuie sa aleaga dintre mai multe variante cum trebuie sa isi deplaseze piesele de joc, astfel incat sa le aduca in “casa” si apoi sa le retraga de pe tabla. Castiga jucatorul care reuseste sa isi retraga primul toate pulurile.
La originea backgammon-ului pare se a se afla un vechi joc de table egiptean, numit “Senet” (ale carui piese erau cochilii, bastonase) si “Jocul regal din Urim”, din Mesopotamia, pe care le-au preluat romanii, acestia numind jocul lor de table “Duodecim Scripta” (“Douasprezece linii”). “Senet-ul” era cunoscut inca din preistoria Egiptului (4000 i.Hr.), un exemplar pastrandu-se la Muzeul Regal de arta si istorie, din Bruxelles. Pe peretii mormintelor regale din Egipt, pot fi vazute reprezentari ale unor jucatori de table, pregatindu-se sa arunce zarurile facute din os de astragal. Desenele sunt insotite de hieroglife care explica detaliile jocului. Cel mai vechi joc de table din Mesopotamia dateaza din 2600 i.Hr. si este pastrat la British Museum din Londra. Se juca pe o tabla, cu piese albe si negre si trei zaruri cu cate patru fete.
O descoperire arheologica recenta, din apropierea frontierei de sud-est a Iranului, demonstreaza ca in aceasta parte a lumii, jocul de table era si mai vechi decat cel egiptean.
De la romanii din Imperiu, jocul de table s-a raspandit in toata Europa si in Orientul Mijlociu, gratie comertului tot mai infloritor. In Evul Mediu, jocul de table este pomenit si intr-un foarte cunoscut poem, “Cantecul lui Roland”, iar in secolul al XIII-lea, regele spaniol Alphonse de Castillia a cerut realizarea unui document in care sa se prezinte regulile jocului de table – “todas tablas” – in mare parte valabile si astazi. In 1526, cardinalul englez Thomas Wolsey a ordonat arderea tuturor jocurilor de noroc si, potrivit marturiilor timpului, in aceste imprejurari s-a optat pentru forma de cutie pliabila (pentru jocul de table) care putea fi confundata cu o carte.
In perioada moderna, backgammon-ul se joaca in partide triple si fiecare jucator are posibilitatea de folosi propria pereche de zaruri (identice), cu sase fete.
Ca in nenumarate alte cazuri (jocuri), backgammon-ul a atras si el interesul informaticienilor, care au pus la punct programe capabile sa invinga jucatori de clasa mondiala. Se poate juca, de asemenea, la distanta, in timp real, zarurile fiind “aruncate” printr-un generator de numere aleatorii. Yahoo Games a realizat o “sala” de backgammon on line, bazata pe pe tehnologia Java si pe Active X.