Leopardul zapezilor (Panthera uncia) este un animal primejdios care traieste in regiunile din centrul, estul si sudul Asiei. Astazi cele mai multe exemplare se gasesc in India, Kazakhstan, Uzbekistan, Afghanistan, Mongolia, Rusia. Prefera regiunile de stepa de munte, stancoase cu arbusti si tufisuri, dar si padurile de conifere rare, de la altitudini de pana la 5 000 m. Foarte rar il poti vedea departe de munte sau in padurile dese.

La maturitate, un exemplar poate atinge lungimea de 1-1,3 m si greutatea de 25-75 kg. Are coada foarte lunga de aproximativ 80-100 cm, fruntea rotunda si botul scurt. Femela este in general mult mai mica decat masculul, are cam jumatate din greutatea lui. Ochii sunt de culoare gri sau verde-deschis, maxilarul este foarte puternic pentru a putea musca, dezmembra si ucide prada.

Leopardul zăpezilor

Are blana lanoasa, foarte deasa, groasa si voluminoasa, care ii face posibila existenta in regiunile mai reci. Este acoperita cu pete negre rotunde sau curbate, pe un fond gri-deschis sau gri-galbui, mai ales pe partea ventrala a corpului, pe coada, cap si membre. Pe abdomen, piept si partile inferioare ale membrelor, culoarea de fond a blanii este mult mai deschisa, alba sau alba-gri.

Are membrele scurte dar puternice, cu labe mari, acoperite cu par si pe talpi, pentru a fi bine protejate de frig, cu degete prevazute cu gheare tari, adaptate pentru catarat. Pe timpul verii, blana are lungimea firului de par considerabil mai scurta.

Sunt animale solitare, care pot fi vazute in perechi doar in perioada de imperechere. Hrana sa consta din diferite vietuitoare mici sau mai mari, unele avand greutatea chiar si mai mare decat a sa, poate vana magari, iaci, capre, oi salbatice, ibex, pui de cerbi, mistreti, caprioare, iepuri, marmote si diferite pasari.

Este foarte siret, prefacut, setos de sange si foarte priceput la vanatoare. Fiind un catarator foarte abil, deseori isi cara prada sus in copaci, unde o consuma imediat sau o pastreaza, ascuzand-o cu scopul de a o utiliza mai tarziu. Stand sus intre ramurile copacilor isi poate manca prada in liniste, nefiind deranjat de sacalii si hienele hoinare. Se misca extrem de sigur pe teren, fara a fi simtit si este capabil de sarituri foarte mari, de pana la 15 m.

Citește și:  Pisica andină (Felis jacobita), o felină din regiunile muntoase

Nu este un animal nocturn propriu-zis, deseori pandeste de pe stanci sau din copaci, observand prada de la inaltime, apoi se apropie la o distanta de cativa metri, incet fara a fi simtit si se napusteste brusc asupra ei, facand un salt mare, isi infinge coltii si ghearele in gatul si spatele acesteia, astfel incat chiar si un animal mai mare se prabuseste imediat.

leoparzi

La inceputul primaverii, incepe perioada de reproducere, cand se dau foarte multe lupte intre masculi pentru teritoriu si cucerirea femelei. Masculul isi marcheaza teritoriul prin zgaraieturi, secretii si fecale, apoi emite apeluri de imperechere, uneori suiera, alteori maraie sau miauna. Femela este in calduri o perioada de 5-8 zile, actul sexual dureaza 15-40 de secunde, apoi dupa o perioada de gestatie de 94-100 de zile, face doi pana la cinci pui.

Acestia se nasc in perioada lunilor aprilie-iunie si sunt adapostiti in culcusuri facute in pesteri. Femela obisnuieste sa-si captuseasca culcusul cu par moale din blana ei, pe care stau puii. La nastere, puii au greutatea de 450 g, deschid ochii dupa o saptamana, iar dupa doua luni deja consuma hrana solida. La aproximativ trei luni incep sa-si insoteasca mama la vanatoare, ramanand cu ea pana la varsta de doi ani, apoi devin independenti. Ajung la maturitatea sexuala la varsta de doi sau trei ani.

Leopardul zapezilor face parte din ordinul Carnivora si familia Felidae. Datorita vanatului intensiv pentru carnea, blana dar si oasele sale apreciate in medicina traditionala chineza, numarul de exemplare s-a redus considerabil. Astazi, leopardul zapezilor este o specie pe cale de disparitie, ocrotita prin lege, astfel vanarea sa este interzisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.