Liliacul este un mamifer ce face parte din ordinul Chiroptera, fiind cunoscute cca. 970 specii raspandite pe toate continentele. Sunt mamifere zburatoare, datorita batailor unor aripi membranoase, patagiu, intinsa intre laturile corpului si membre.

Liliacul, singurul mamifer capabil de zbor activ, face parte din ordinul Chiroptera și numără aproximativ 970 de specii răspândite pe toate continentele. Datorită aripilor membranoase, aceste mamifere zburătoare se remarcă prin capacitatea de a se adapta la diverse habitate și prin stilul lor de viață nocturn. În România, liliacul joacă un rol esențial în ecosistem, consumând insecte și contribuind la controlul populațiilor acestora. Articolul de față explorează caracteristicile generale ale liliecilor, detalii despre speciile din România și modul lor de viață.

Oasele sunt subtiri, usoare, au ochii mici, vederea slaba, auzul mai dezvoltat, se hranesc cu insecte (pe care le prind din zbor), au trei tipuri de somn: diurn, estival si hibernal. Femelele fata 1-2 pui golasi, cu pleoapele lipite, care se catara pe burta mamei. Traiesc in diferite locuri, in colonii, agatandu-se cu ghearele picioarelor posterioare de pereti sau unii de altii.

In tara noastra, traiesc doua familii (Rhinolophidae si Vespertilionidae), si o subfamilie (Miniopterinae) care au 9 genuri, cu 27 specii si subspecii.

Caracteristicile liliecilor: Cum reușesc să zboare?

Liliacul de apa

Liliacul de apa (Myotis daubentoni)

Are corpul mic, lung de 4-5 cm, coada de 3-3,9 cm, intinderea aripilor de 20-25 cm, culoarea blanii este gri-brun cu reflexii rosiatice pe spate, si alb-cenusie pe burta. Traieste in regiuni cu paduri si mlastini (scorburi, crapaturile zidurilor, pesteri, puturi de mine), din Transilvania, Sibiu, Gherla, Alba Iulia. Se imperecheaza in perioada noiembrie – aprilie, femela face un pui, in luna iunie. Se hraneste cu insecte, in cautarea lor zboara deasupra apei, putand si inota.

Liliacul cu aripi late

Liliacul cu aripi late (Eptesicus serotinus)

Este cel mai mare, are corpul lung de 6,2-8 cm, coada de 4,6-5,8 cm, intinderea aripilor de 25-30 cm, greutate de 35-40 g, urechi scurte, culoarea blanii brun inchis pe spate si cenusiu-galbuie pe burta. Traieste la campie si langa paduri, crapaturile peretilor, scorburi, femelele (fac 1-2 pui in luna iulie) stau in grupuri, iar masculii solitari. Zboara la 3-20 m inaltime, hiberneaza in perioada septembrie-aprilie.

Liliacul cu aripi lungi

Liliacul cu aripi lungi (Miniopterus schreibersi)

Are intinderea aripilor (largi la baza si ascutite la varf) de 30 cm, corpul cu greutatea de 10-17 g, lung de 4-6 cm, coada de 5-6 cm, urechi mai mici de 1 cm, capul bombat, membrana alara cuprinde si coada. Culoarea blanii pe spate este brun-cenusie, iar pe burta cenusiu deschisa. Traieste in colonii (depasesc 100), la campie si la munte, evita asezarile amenesti. Zboara cu viteza, la inaltime, hiberneaza in grote si vizuini, femela se imperecheaza toamna, si face un pui in luna mai-iunie.

Liliacul baltat
Liliacul baltat

Liliacul baltat (Vespertilio murinus)

Are corpul lung de 5,5-6,3 cm, coada de 4-4,5 cm, greutate de 12-14 g, urechi scurte, largi la baza si rotunjite la varf, culoarea blanii este brun-cenusie spre argintiu si mici pete albe pe spate, iar pe burta este albicioasa. Este intalnit la campie, la munte, in paduri, sate si orase, femelele traiesc in grupuri (de 30-50), fiecare face 1-2 pui in iulie, masculii solitari. Sunt activi noaptea, au un zbor inalt si rapid, hibernarea nu este profunda (uneori zboara si iarna).

Liliacul barbos
Liliacul barbos

Liliacul barbos (Myotis mystacinus)

Este mic, are corpul lung de 3,8-5 cm, coada de 3-4 cm, greutate de 4,5-10 g, urechile sunt mici si ascutite la varf, botul mai paros de unde i se trage si numele de ,,barbos”, intinderea aripilor de 20 cm. Culoarea blanii este gri-inchis pe spate, si mai deschisa pe burta. Este intalnit in Banat, Transilvania, Dobrogea, vara sta sub scoarta arborilor mari, iar iarna in cariere de piatra, crapaturi de maluri abrupte si stanci. Zboara incet, la inaltimi de 1-4 m, masculii traiesc solitari, iar femelele in colonii.

Liliacul cu gene lungi
Liliacul cu gene lungi

Liliacul cu gene lungi (Myotis emarginatus)

Este mic, are corpul lung de 4,4-5 cm, greutatea de 7-10 g, blana de culoare roscata pe spate si roscat-alburie pe burta, pavilionul urechii este adanc incretit pe margine, cu 6-8 pliuri; traieste in Banat, Transilvania si Oltenia (in ruine, grote, scoarta copacilor), in colonii de pana la 500 de femele. Vaneaza seara tarziu, au zborul inalt si rapid. Femela face un pui in luna iunie, care zboara dupa cca. 4 saptamani.

Liliacul mare
Liliacul mare

Liliacul mare (Myotis myotis)

Este cel mai mare liliac european, lung de 6,5-8 cm, greutate de 18-45 g, coada de 4,5-6 cm, intinderea aripilor de 30 cm. Culoarea blanii este gri-bruna pe spate si gri-alburie pe burta. Traieste la campie dar si la munte, in hambare, fanare, pesteri, puturi parasite, in colonii separate si mixte, gestatia la femele dureaza 50-70 zile. Se hranesc cu insecte mai mari, au un zbor lent si inalt.

Liliacul mare de amurg (Nyctalus noctua)

Are corpul lung de 6-7,5 cm, coada de 4-5 cm, greutate de 15-40 g, botul latit si rotunjit, aripi lungi si inguste, cu intinderea aripilor de 45 cm, culoarea este roscata pe spate si mai deschisa pe burta (este numit si liliacul roscat), membrana este foarte paroasa sub brat, foarte raspandit in tara noastra, in gradini, parcuri si localitati, intalnit la campie cat si la munte. Se imperecheaza si toamna si primavara, gestatia dureaza 70 zile, in iulie femela face 2 pui. Vaneaza dupa asfintit, chiar si pe timp urat, zboara pana la inaltimi de 100 m, rapid cu plonjari si viraje abrupte.

Liliacul mare cu potcoava
Liliacul mare cu potcoava

Liliacul mare cu potcoava (Rhinolophus ferrumequinum)

Este un exemplar foarte mare, au 3 membrane la bot, marginea urechii face 10-12 pliuri, corpul lung de 5,6-7 cm, coada de 3,4-7 cm, intinderea aripilor de 34-39 cm, greutatea de 15-37 g, urechile lungi de 2-2,6 cm, culoarea la masculi este cenusiu-cafenie pe spate si la femele este roscata.

Pe burta ambele au o blana de culoare mai deschisa. Vara, femelele traiesc in colonii mici, masculii solitari, iarna hiberneaza. Se imperecheaza in luna mai, apoi femela face un pui in luna iulie. Vaneaza noaptea, pe timp frumos si uscat, are zborul lent, greoi si aproape de sol.

Liliacul mediteranean cu potcoava (Rhinolophus euryale)

Are corpul lung de 4-5,6 cm, coada de 2,2-3 cm, urechile de 1,8-2,4 cm, greutatea de 8-14 g, culoarea brun-roscat pe spate si cenusiu-albicioasa pe burta. Traieste inBanat si Transilvania, formand colonii in grote si pesteri, hibernarea nu este profunda, se imperecheaza in luna mai, femela fata un pui in luna iunie. Vaneaza pe timp uscat.

Liliacul mic cu potcoava
Liliacul mic cu potcoava

Liliacul mic cu potcoava (Rhinolophus hipposideros)

Este mic, corpul lung de 3,5-4,3 cm, coada de 2,6-3 cm, greutatea de 3,5-10 g, urechile mici, cu varfuri ascutite si 8-10 pliuri pe margine, blana de culoare gri-inchis pe spate si gri-deschis pe burta, traieste pe dealuri si coline, evita zonele de munte. Vara traiesc in colonii de peste 100 exemplare, iarna hiberneaza, se imperecheaza toamna, embrionul se dezvolta abia primavara, si dupa o gestatie de 75 zile, femela face un pui in iulie. Vaneaza insecte, zburand toata noaptea.

Liliacul mic de amurg
Liliacul mic de amurg

Liliacul mic de amurg (Nyctalus leisleri)

Are corpul lung de 5 cm, coada de 4 cm, intinderea aripilor de 27-30 cm, greutate de 14-20 g, blana brun-roscata pe spate si mai deschisa pe burta. Vara traiesc in colonii,  in regiuni impadurite, in Transilvania, Oltenia, Muntenia, zborul lor este cu plonjari si reveniri in acelasi loc.

Liliacul mops
Liliacul mops

Liliacul mops (Barbastella barbastella)

Are corpul lung de 5,7 cm, coada de 4,1-5,4 cm, greutate de 7,5 cm, intinderea aripilor de 25 cm, urechile largi cu varfurile rotunjite, botul scurt si lat, blana brun-neagra pe spate si gri-bruna pe burta, vara traieste in podurile caselor, crapaturile peretilor, scorburi, iarna in pesteri si beciuri, hibernand in lunile octombrie-aprilie. Femela face 2 pui in luna iulie. Traiesc in colonii de 100 de exemplare, zboara noaptea sau dimineata in zori, chiar si pe furtuna si ploaie.

Liliacul cu picioare lungi (Leuconoe capaccinii)

Are fata de corp (lung 4,7-5,3 cm) membrele posterioare sunt lungi (de 3-4 cm), coada de 3,5-3,8 cm, urechi lungi de 1,4-1,6 cm, cu 4 pliuri pe margine, blana gri-bruna pe spate si gri-alburie pe burta. Traieste in grote si puturi de mina, inBanat si Oltenia, la altitudini de 600 m, in colonii numeroase. Se imprecheza primavara si face un pui in luna iulie.

Liliacul cu pielea aspra
Liliacul cu pielea aspra

Liliacul cu pielea aspra (Pipietrellus nathusii)

Are corpul lung de 4,6 cm, coada de 3,5 cm, greutate de 6-9 g, intinderea aripilor de 25 cm, blana de culoare gri-bruna inchis pe spate si mai deschisa pe burta. Traieste in Transilvania, Muntenia si Dobrogea (in apropierea locuintelor). Zborul sau este inalt de 4-14 m, cu dese batai din aripi si schimbari de directie.

Liliacul pitic
Liliacul pitic

Liliacul pitic (Pipistrellus pipistrellus)

Are corpul lung de 3-4,5 cm, coada de 2,5-3,3 cm, greutatea de 3-7 g, membrele posterioare scurte, aripile inguste cu anvergura de 18 cm, culoarea bruna-inchis sau brun-roscata. Traieste in orasele mari, iarna hiberneaza in podurile locuintelor, scorburi, hibernarea nu este profunda, femela face 1-2 pui, cand vaneaza face zboruri alternate cu perioade de repaus.

Liliacul romanesc
Liliacul romanesc

Liliacul romanesc (rhinolophus mehely)

Are corpul lung de 4,9-6,4 cm, coada de 2,3-3 cm, urechi de 1,8-2,3 cm, rotunjite la varf, blana brun-roscata pe spate si mai deschisa pe burta. Traieste in Transilvania, Oltenia si Dobrogea. Face 1-2 pui, are un zbor rapid, cu zigzaguri, la diferite altitudini.

Liliacul urecheat
Liliacul urecheat

Liliacul urecheat (plecotus auritus)

Are urechile foarte mari de 3,5-4 cm, cu pliuri in numar de 20-24 (in timpul zborului orientate inainte), corpul lung de 4,1-5,1 cm, intinderea aripilor de 25 cm, greutate de 5-10 g, botul alungit, blana de culoare bruna-inchis pe spate si bruna-deschis pe burta. Vara traiesc in colonii mici de 15-20, hiberneaza stand agatati de tavane, sunt raspanditi in regiuni impadurite, asezari omenesti. In luna iunie, femela face 1 pui. Este activ toata noaptea.

Liliacul cu aripi mici
Liliacul cu aripi mici

Liliacul cu aripi mici (Myotis blythi)

Are corpul lung de 3,9-7,4 cm, coada de 4,6-6cm, membrele posterioare sunt inguste, culoarea este brun-roscata pe spate si mai deschisa pe burta, botul paros, hiberneaza din octombrie pana in martie. Traieste in grote si puturi parasite, in Dobrogea, Transilvania,Banat si Oltenia. Zboara la inaltimi de 5-8 m, facand un zbor pe noapte (de 4-5 ore).

Mituri și adevăruri despre lilieci

De-a lungul timpului, liliecii au fost înconjurați de numeroase mituri, însă multe dintre acestea sunt false. De exemplu, un mit răspândit este acela că liliecii atacă oamenii și se încurcă în părul acestora. În realitate, liliecii evită contactul cu oamenii și nu atacă decât dacă se simt amenințați.

Un alt mit este că toți liliecii sunt vampiri, când de fapt doar trei specii din întreaga lume se hrănesc cu sânge, iar acestea trăiesc în America de Sud. Majoritatea liliecilor sunt insectivori sau frugivori, contribuind astfel la controlul populațiilor de insecte și la polenizarea plantelor. În plus, liliecii sunt esențiali pentru menținerea echilibrului ecologic, fiind indicatori ai unui mediu sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.