Luna noiembrie, numită popular “Brumar”/”Brumarul mare”/”Promorar” (de la “promoroacă”)/”Vinicer” (vremea în care fermentează şi se limpezeşte vinul), este a 11-a lună a anului, în calendarul gregorian, şi ultima lună de toamnă în emisfera nordică. În emisfera sudică, este asociată primăverii.

Denumirea “noiembrie” vine din latinescul “novem”, pentru că, în vechiul calendar roman, care s-a folosit până la crearea calendarului iulian, în anul 45.i.Hr., şi acesta înlocuit cu calendarul gregorian, în 1579, era a noua lună a anului. Romanii numărau anii începând cu fondarea Romei, iar anul avea zece luni, prima fiind martie, iar ultima decembrie.

În vechiul calendar atenian, luna noiembrie se numea “Maimakteriốn” şi era dedicată lui Zeus, divinitatea supremă în mitologia greacă. De altfel, termenul grecesc prin care este denumită luna noiembrie este un epitet asociat zeului – “Maimakteriốn” insemnând “impetuos”, care se manifestă cu forţă, nestăpânit, marcând începutul sezonului rece.

Luna noiembrie din punct de vedere astronomic şi astrologic

Luna noiembrie
Luna noiembrie

Din punct de vedere astronomic, cel mai important fenomen al lunii noiembrie 2019, vizibil şi din România, este tranzitul lui Mercur prin faţa Soarelui, la data de 11 noiembrie, care începe la ora 12.35, cu un maximum la 15.30 şi care se încheie la ora 18.04 (la noi este vizibil numai până la ora 17.15, adică până la apusul Soarelui). Este un eveniment rar (următorul va avea loc în anul 2032), care se poate vedea cu luneta sau cu un telescop, ca un mic disc negru, care se deplasează peste cel al Soarelui, în traiectorie dreaptă.

În prima zi a lunii noiembrie, Luna se află în Constelaţia Saggitarius, în data de 4 noiembrie are loc faza de Primul Pătrar (se va vedea numai jumătatea dreaptă a Lunii luminată de Soare), la data de 12 noiembrie, la ora 05.30, va fi faza de Lună Plină, iar pe 26 noiembrie, Lună Nouă.

Stele in luna noiembrie
Stele in luna noiembrie

În zilele de 17 – 18 noiembrie, va fi maximul ploii de meteori – Leonidele – care se formează datorită trecerii, o dată la 33 de ani, a cometei Tempel-Tuttle.

Despre luna noiembrie 2019, astrologii spun că este favorabilă cunoaşterii intuitive, că trebuie profitat de predispoziţia pe care ne-o creează aştrii pentru a înţelege realitatea în aspectele ei mai profunde. Este, de asemenea, o perioadă în care multe acţiuni pot fi duse la bun sfârşit, cu tenacitate, în care se pot produce schimbări semnificative in situatii amânate până la acest moment. La toate acestea se adăugă posibilitatea unor veşti bune, realizări, răsturnări benefice de situaţie.

Citește și:  Dumitru/Dimitrie – originea şi semnificaţia numelui

Tradiţii şi sărbători în noiembrie

Toamna
Toamna

Luna noiembrie, aflată la graniţa dintre anotimpuri, conservă din vremuri străvechi reminiscenţe ale unor sărbători precreştine, peste care s-au suprapus noile sărbători creştine. În timpurile vechi, acesta era răstimpul în care, după muncile de peste an, oamenii îşi luau răgazul pentru povestit, pentru gospodărie şi pentru pregătirea sărbătorilor de iarnă.

În calendarul creştin, sunt celebraţi în noiembrie “Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian” (1 noimbrie), Sfinţii Mihail şi Gavril (8 noiembrie), Sfinţii Nectarie, Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat (9 noiembrie), Sfântul Mina (11 noiembrie), Lăsata secului pentru Postul Crăciunului (14 noiembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).

Lupul Alb, animalul totemic al dacilor
Lupul Alb, animalul totemic al dacilor

Reminiscenţe ale unor ceremonialuri dacice despre Lupul Alb, protectorul dacilor (în limba tracă, “daos” – “lup”), slujitor al lui Zalmoxis, s-au conexat, în timp, asociindu-se sărbătorii Sfântului Andrei, cel trimis să “propovăduiască” pe “tărâmul lupilor”. Despre Marele Lup Alb, de pe vremea dacilor, există nenumarate legende, elementul comun fiind acela că acesta veghea asupra poporului dac, căruia ii venea in ajutor la nevoie.

De asemenea, in traditiile populare, ziua de 13 noiembrie era “Ziua Lupului” (animal totemic si călăuză), iar 14 noiembrie era cunoscută ca “Filipii de toamnă” (personificări divine ale Lupului). Despre noaptea de 29-30 noiembrie, numită “Indrea”/”Andrea”, diverse surse istorice spun că ar corespunde celebrării Anului Nou dacic.

Personalităţi născute în luna noiembrie

Noiembrie astrologic
Noiembrie astrologic

Printre personalităţile născute în luna noiembrie, care au intrat în memoria culturală a umanităţii se află: sculptorul şi pictorul francez Auguste Rodin, pictorul si graficianul englez William Hogarth, pictorul impresionist Claude Monet, pictorul român Corneliu Baba, inginerul şi inventatorul român Aurel Vlaicu, pictorul suprarealist belgian Rene Magritte, pictorul post-impresionist Henri Toulouse-Lautrec, scriitorul Liviu Rebreanu, esteticianul şi filosoful Roland Barthes, actorul Richard Burton, scriitorul Albert Camus, gimnasta Nadia Comăneci, actorul Alain Delon, Leonardo DiCaprio, prozatorul Fiodor Dostoievski, scriitorul Eugen Ionescu, Tina Turner, regizorul Luchino Visconti etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.