Luna noiembrie, numită popular „Brumar”/„Brumarul mare”/„Promorar” (de la „promoroacă”)/„Vinicer” (vremea în care fermentează și se limpezește vinul), este a 11-a lună a anului, în calendarul gregorian, și ultima lună de toamnă în emisfera nordică. În emisfera sudică, este asociată primăverii.

Luna Noiembrie, cu rădăcini adânci în istoria romană, reflectă tranziția de la vechiul calendar roman la cel modern. Prin decriptarea acestui nume, putem descoperi o fereastră spre modul în care strămoșii noștri percepeau timpul și schimbările sezoniere. Acest exercițiu nu doar că ne îmbogățește cunoștințele culturale, dar ne ajută și să apreciem mai mult ritmul naturii și tradițiile ancestrale.

Denumirea „noiembrie” vine din latinescul „novem”, pentru că, în vechiul calendar roman, care s-a folosit până la crearea calendarului iulian, în anul 45 i.Hr., și acesta înlocuit cu calendarul gregorian, în 1579, era a noua lună a anului. Romanii numărau anii începând cu fondarea Romei, iar anul avea zece luni, prima fiind martie, iar ultima decembrie.

În vechiul calendar atenian, luna noiembrie se numea „Maimakteriốn” și era dedicată lui Zeus, divinitatea supremă în mitologia greacă. De altfel, termenul grecesc prin care este denumită luna noiembrie este un epitet asociat zeului – „Maimakteriốn” însemnând „impetuos”, care se manifestă cu forță, nestăpânit, marcând începutul sezonului rece.

Luna noiembrie din punct de vedere astronomic şi astrologic

Luna noiembrie
Luna noiembrie

Din punct de vedere astronomic, cel mai important fenomen al lunii noiembrie 2019, vizibil și din România, este tranzitul lui Mercur prin fața Soarelui, la data de 11 noiembrie, care începe la ora 12.35, cu un maximum la 15.30 și care se încheie la ora 18.04 (la noi este vizibil numai până la ora 17.15, adică până la apusul Soarelui). Este un eveniment rar (următorul va avea loc în anul 2032), care se poate vedea cu luneta sau cu un telescop, ca un mic disc negru, care se deplasează peste cel al Soarelui, în traiectorie dreaptă.

În prima zi a lunii noiembrie, Luna se află în Constelația Saggitarius, în data de 4 noiembrie are loc faza de Primul Pătrar (se va vedea numai jumătatea dreaptă a Lunii luminată de Soare), la data de 12 noiembrie, la ora 05.30, va fi faza de Lună Plină, iar pe 26 noiembrie, Lună Nouă.

Stele in luna noiembrie
Stele in luna noiembrie

În zilele de 17 – 18 noiembrie, va fi maximul ploii de meteori – Leonidele – care se formează datorită trecerii, o dată la 33 de ani, a cometei Tempel-Tuttle.

Despre luna noiembrie 2019, astrologii spun că este favorabilă cunoașterii intuitive, că trebuie profitat de predispoziția pe care ne-o creează aștrii pentru a înțelege realitatea în aspectele ei mai profunde. Este, de asemenea, o perioadă în care multe acțiuni pot fi duse la bun sfârșit, cu tenacitate, în care se pot produce schimbări semnificative în situații amânate până la acest moment. La toate acestea se adaugă posibilitatea unor vești bune, realizări, răsturnări benefice de situație.

Tradiţii şi sărbători în noiembrie

Toamna
Toamna

Luna noiembrie, aflată la granița dintre anotimpuri, conservă din vremuri străvechi reminiscențe ale unor sărbători precreștine, peste care s-au suprapus noile sărbători creștine. În timpurile vechi, acesta era răstimpul în care, după muncile de peste an, oamenii își luau răgazul pentru povestit, pentru gospodărie și pentru pregătirea sărbătorilor de iarnă.

În calendarul creștin, sunt celebrați în noiembrie „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian” (1 noiembrie), Sfinții Mihail și Gavril (8 noiembrie), Sfinții Nectarie, Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat (9 noiembrie), Sfântul Mina (11 noiembrie), Lăsata secului pentru Postul Crăciunului (14 noiembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).

Lupul Alb, animalul totemic al dacilor
Lupul Alb, animalul totemic al dacilor

Reminiscențe ale unor ceremonialuri dacice despre Lupul Alb, protectorul dacilor (în limba tracă, „daos” – „lup”), slujitor al lui Zalmoxis, s-au conexat, în timp, asociindu-se sărbătorii Sfântului Andrei, cel trimis să „propovăduiască” pe „tărâmul lupilor”. Despre Marele Lup Alb, de pe vremea dacilor, există nenumărate legende, elementul comun fiind acela că acesta veghea asupra poporului dac, căruia îi venea în ajutor la nevoie.

De asemenea, în tradițiile populare, ziua de 13 noiembrie era „Ziua Lupului” (animal totemic și călăuză), iar 14 noiembrie era cunoscută ca „Filipii de toamnă” (personificări divine ale Lupului). Despre noaptea de 29-30 noiembrie, numită „Indrea”/„Andrea”, diverse surse istorice spun că ar corespunde celebrării Anului Nou dacic.

Personalităţi născute în luna noiembrie

Noiembrie astrologic
Noiembrie astrologic

Printre personalitățile născute în luna noiembrie, care au intrat în memoria culturală a umanității se află: sculptorul și pictorul francez Auguste Rodin, pictorul și graficianul englez William Hogarth, pictorul impresionist Claude Monet, pictorul român Corneliu Baba, inginerul și inventatorul român Aurel Vlaicu, pictorul suprarealist belgian Rene Magritte, pictorul post-impresionist Henri Toulouse-Lautrec, scriitorul Liviu Rebreanu, esteticianul și filosoful Roland Barthes, actorul Richard Burton, scriitorul Albert Camus, gimnasta Nadia Comăneci, actorul Alain Delon, Leonardo DiCaprio, prozatorul Fiodor Dostoievski, scriitorul Eugen Ionescu, Tina Turner, regizorul Luchino Visconti etc.

Reflectând asupra semnificației și originii lunii Noiembrie, ne lărgim înțelegerea asupra modului în care calendarul nostru a fost modelat de-a lungul secolelor. Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre originea și utilizarea corectă a cuvintelor din limba română, vă recomandăm să citiți cum este corect: deseară sau diseară?, care va oferi insight-uri valoroase despre alte expresii și termeni uzuali.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.