Aceste maimute se impart dupa forma corpului si a cozii in doua grupuri.

Primul grup este acela al maimutelor capucin propriu-zise, mici, cu membrele scurte, a caror coada se poate incolaci, este in intregime paroasa, si purtata cu partea inferioara putin infasurata.

Al doilea grup cuprinde mai multe genuri ale maimutelor-agatoatoare. Acestea sunt mai mari, cu membrele mai lungi, prevazute cu o coada lunga, golasa la varf.

capucin

Maimutele capucin sunt considerate ca fiind cele mai evoluate, in privinta aptitudinilor lor psihice. Emisferele creierului mare sunt lungi, acopera creierul mic si au circumvolutii la speciile mai mari. Din punct de vedere al comportamental, sunt animale vioaie, curioase, docile, zburdalnice si capricioase.

Primul grup al acestui gen:

Maimutele capucin propriu-zise sau cu coada infasurata au parul de pe cap si barba crescuta sub forma de gluga de calugar capucin (de unde deriva si denumirea lor). Au o coada de lungime potrivita, paroasa pana in varf, care poate fi invartita in jurul ramurilor. Corpul este indesat, cu membrele scurte si egale. Degetele mari, bine dezvoltate, unghiile turtite, mainile cu 5 degete. Capul este rotund, cu fata verticala, golasa, sau foarte putin paroasa. Scot sunete, scrasnete, tipete, sunt blande, sau plangarete, sparg nucile cu pietre, ciocanesc culcusul etc.

Cand e tinuta in casa, invata de la inceput sa recunoasca inca din primele zile stapanul (la care gaseste hrana, caldura, ocrotire). La fiecare intalnire cu acesta, isi manifesta o mare bucurie. Daca a suparat-o stapanul sau a batut-o, se razbuna pe neasteptate si musca. Este foarte independenta si nu se supune vointei omului. Este curioasa, pofticioasa, unele mancaruri o aduc in stare de extaz.

Cel mai cunoscut reprezentant al acestui gen, bogat in specii, este capucinul propriu-zis. Are fruntea tesita, brazdata de-a curmezisul, prin gluga neagra si restul blanii de culoare neagra-cafenie. In partea anterioara a corpului, blana este cenusie-deschisa. Traiesc in paduri fara tufisuri, pe care le strabat de la un copac la altul, in familii de 5-10 membri, fara sa fie legate de un anumit loc din padure.

Maimuta cu umeri albi – are fata golasa, roza, inconjurata de par alb care acopera obrajii, gatul, pieptul, umerii si bratele. Restul blanii este neagra-cafenie. Traieste in America Centrala si in Columbia. Are pe cap calota cu par negru, terminata pe frunte cu o suvita mai lunga.

Capucin cu scufie – calota se ridica lateral in forma de creste paroase.

Capucin-incornorat – calota se continua in fata, de ambele parti, printr-un smoc de par prelungit in forma de corn. Din cauza parului deschis la culoare de pe fata, el se mai numeste si ,,capucino cu obraji albi”. Este raspandit in Brazilia de Sud.

Citește și:  Maimuța urlătoare roșie (Alouatta seniculus), o specie din America de Sud

Capucinul-azara – are smocuri de par peste urechi (de regula numai la masculi, dupa varsta de 5 ani). Este raspandit in Paraguay.

Capucin cu cap gros – este mai mare, parul capului variaza dupa varsta si sex, iar culoare este schimbatoare.

Maimuta cap-de-mort sau saimiri – blana de pe spate este verde-galbuie ca maslina, galbena-ruginie pe picioare si alba pe abdomen. Este una dintre cele mai frumoase maimute, este vioaie si cu miscari dragalase. Ea are corpul lung de 30 cm, coada de 50 cm, traieste in Guyana, in spacial pe malul fluviilor, in colonii. Sunt intr-o continua miscare prin tufisuri, foarte sperioase si gata mereu sa fuga. Maimuta conducatoare este permanent preocupata de siguranta turmei sale. Se inmultesc in tot cursul anului, indiferent de anotimp. Isi poarta puii in brate, apoi pe spinare.

Al doilea grup al acestui gen:

Maimutele-agatatoare mari – au membrele lungi, coada lunga , golasa pe partea inferioara dinspre varf. Cu varful cozii se catara si prinde obiecte, ramuri, pentru a le trage spre sine. Puiul prins pe spinarea mamei sale, cuprinde cu codita lui agatatoare radacina cozii mamei sale, care nu se simte nicidecum stingherita la catarat.

capucinn

Pe sol, aceste maimute cu membrele lungi se misca neindemanatic. Sunt raspandite in regiunile impadurite din Mexic, in tinuturile Amazonului. Uneori apar singuratice sau perechi, sau in grupuri de 10-12 indivizi. Viata lor este arboricola. Se catara cu multa siguranta pana in varful copacilor, facand si mici sarituri. Se hranesc cu frunze si fructe. Bastinasii le vaneaza pentru carnea si blana lor.

Maimuta-agatatoare neagra sau koata – a carei fata este rosie, iar restul corpului complet negru. Blana este groasa, prelungita pe umeri, inaltata pe frunte. Este raspandita in Guyana, Peru, tinutul Amazonului, ocazional poate fi vazuta in gradini zoologice. Picioarele sunt lungi, este numita si ,,maimuta paianjen”.

Maimuta cu fruntea aurie sau pestrita – are blana moale cu desene frumoase, parul este lung, partea dorsala este neagra, iar partea ventrala a trunchiului si interioara a membrelor este galbena-cafenie. Fata cefenie-negricioasa este inconjurata de o banda frontala galbena-aurie, are barba alba pe obraji. Traieste in Panama si Peru.

Marimonda din Orinoco – este colorata in alb sai alb-cenusiu pe partea ventrala a trunchiului, pe partea interioara a membrelor, capul si coada sunt negre, partea dorsala a spinarii este cafenie-negricioasa sau cafenie-aurie. Parul lung si moale cade ca o mantie pe partile laterale ale trunchiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.