Maki de mlastina este o specie care traieste numai in padurile tropicale cu vegetatie abundenta din nordul si estul Insulei Madagascar. Poate fi intalnita atat in zone joase, in padurile de campie, cat si la munte, la altitudini de 1200-1900 m. Face parte din grupul lemurienilor sau a primatelor primitive, insa este singura specie care s-a adaptat bine la viata in papurisul si stufarisul din jurul lacurilor. Astfel se explica si numele sau popular dar si placerea de a se hrani cu lastari, muguri, frunze si maduva de trestie si papura.

Maki de mlastina este cel mai mic membru al acestui gen de lemurieni, are lungimea corpului de 28-40 cm si greutatea de 0,7-1 kg. Masculul este putin mai mare si mai robust decat femela, cantareste mai mult. Ambele exemplare au corpul acoperit cu blana formata din fire de par lungi si moi, iar coada este lunga de pana la 40 cm, prevazuta cu par si ea. La aceste animale lungimea cozii este egala cu cea a corpului. Coloritul pe partea dorsala a corpului este in nuante gri-maronii, gri-roscate, gri-maro-vernil, iar pe partea ventrala predomina tonurile gri-deschis, galbui, alb-murdar. Capul este de forma rotunda, creierul mic comparativ cu al altor primate, iar botul este scurt. Ochii sunt mari, au irisul de culoare maro, iar urechile sunt mici si acoperite de fire de par foarte dese. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte si musculoase, destul de largi si acoperite cu par des. Labele au pe partea interioara a incheieturii glande cu secretii specifice, iar maxilarele sunt prevazute cu dinti mici cu margini taioase. Aceste secretii ale glandelor sunt folosite pentru marcarea teritoriului, la fel cum este utilizata si urina.

Maki de mlastina (Hapalemur griseus) in mediul sau preferat din Madagascar, Foto: fano-guide.blogspot.com

Primatele maki de mlastina sunt diurne si traiesc in grupuri mici familiare formate din 3-5 membri (mascul, femela si puii lor). Grupurile se pot uni intre ele si astfel formeaza cete mari, care cuprind pana la 40 de exemplare. Comunicarea dintre ele se face prin simtul olfactiv care este foarte dezvoltat, dar si prin gesturi si sunete. Semnalele vocale sunt foarte variate: femela toarce pentru a comunica cu puiul, striga strident cand este in pericol, mormaie mai slab sau mai tare in timp ce se hraneste, iar masculul scoate apeluri caracteristice foarte puternice cand vrea sa-si manifeste agresivitatea fata de alti masculi intrusi sau pradatori. Strigatele de alarma sunt realizate de toti membrii grupului si se aseamana cu niste grohaituri rapide sau mormaituri continui. Maimutele maki de mlastina au obiceiul sa-si caute hrana impreuna, mananca o mare varietate de materii vegetale mai putin fibroase, iarburi, seminte, muguri de bambus, tulpini de trestie si papuris, lastari tineri de arbori, fructe de padure, frunze si seminte.

Citește și:  Ratonul (Procyon lotor) din pădurile boreale din America de Nord

La acesta specie grupurile sunt conduse de femele, acestea domina masculii. Cand se misca pe crengile copacilor au obiceiul sa adopte o pozitie verticala tinandu-se cu labele anterioare de ramuri, iar pe sol din contra au un mod de deplasare patruped, la fel ca pisicile, pe toate cele patru labe. Daca este in pericol alearga destul de rapid, fac salturi ample si se refugiaza in coronamentul inalt al copacilor. Au obiceiul sa-si caute hrana dimineata apoi sa doarma pe ramurile arborilor, de parca si-ar face siesta.

Maki de mlastina (Hapalemur griseus), doua exemplare ce par sa-si imparta crenguta de arbust, Foto: eol.org

In cadrul grupurilor femelele au perioada de nastere a puilor din luna octombrie si pana in februarie. Perioada de gestatie este de 140 de zile, iar puii au la nastere ochii deschisi si corpul acoperit de blanita in culori ca la exemplarelor adulte. Timp de jumatate de an puii sunt alaptati de femele, stau agatati de blana lor pe burta sau pe spate, apoi trecuti pe hrana vegetala ca si a adultilor. Speranta de viata la acest lemurian este de 17 ani in conditii de captivitate, si mai putin in salbaticie.

Maki de mlastina are denumirea stiintifica de Hapalemur griseus, face parte din ordinul Primates, familia Lemuridae. Este o specie in pericol de disparitie din cauza distrugerii habitatului natural, dar si din cauza vanatului, localnicii o considera o sursa de hrana.

Video – Maki de mlastina (Hapalemur griseus) in stufarisul din Lacul Alaotra din Insula Madagascar:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.