Enotul (Nyctereutes procyonoides) este cunoscut si sub numele de cainele-jder si cainele-enot. Traieste in regiunile din Europa, dar si nordul, estul si centrul Asiei. Poate fi intalnit atat la munte cat si la campie, dar mai ales in zonele cu paduri.

Are corpul acoperit cu blana deasa, de culoare variabila, cenusie, maronie, gri sau neagra, cu nuante galbui in special iarna, mai inchisa pe cele patru membre, umeri si coada. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 50-60 cm, greutatea de 7-7,5 kg si lungimea cozii de 18 cm. Coada are blana stufoasa, iar membrele acoperite cu blana scurta si deasa au degetele prevazute cu gheare negre, tari si ascutite. Botul este alb, sub ochi are mici zone cu blana neagra, irisul ochilor este de culoare inchisa, iar urechile sunt mari, de forma rotunda si acoperite cu par.

Enotul (Nyctereutes procyonoides)

In tara noastra este cunoscut drept ,,bursucul cu barba” deoarece are fata incadrata de par lung. Un exemplar adult de enot poate fi vazut la Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti. Acest mamifer carnivor nu este considerat daunator, deoarece hrana sa consta din soareci, broaste, reptile, crabi, peste, insecte, fructe, diferite nevertebrate si anumite vegetale. Principalii sai dusmani naturali sunt lupii, rasii, vulturii si ursii. Cand se simte in pericol are obiceiul sa se prefaca mort, pentru a scadea interesul pradatorilor.

Citește și:  Mustelide - Află totul despre bursucul euroasiatic (Meles meles)

Este un animal nocturn, ziua doarme in adapost, iar noaptea pleaca dupa prada.

Traieste in pereche sau in grup familiar, ocupa vizuini parasite de vulpi sau bursuci. Este un bun catarator, iar toamna mananca foarte mult, pentru a-si creste greutatea corpului cu pana la 50%, apoi in lunile de iarna intra intr-un somn profund de hibernare.

Enotul, Femela si mascul

In perioada de imperechere, femelele sunt in calduri o saptamana. Dupa o perioada de gestatie de doua luni, femela face in general un numar de 4-6 pui, care sunt protejati de ambii parinti. Puii sunt intarcati dupa o luna si jumatate, si ajung la maturitate dupa un an. Aceste animale sunt monogame, masculul si femela raman impreuna toata viata.

Speranta de viata la aceste mamifere este de 11 ani in captivitate si de 3-4 ani in mediul lor natural.

Enotul face parte din ordinul Carnivora si familia Canidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Enotul (Nyctereutes procyonoides):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.