Bizonul american (Bison bison), cunoscut și ca bivolul american, este unul dintre cele mai emblematice animale ale preeriilor din America de Nord, fiind cândva o specie extrem de numeroasă pe acest continent.

Habitatul natural și distribuția geografică

Acești mamiferi masivi sunt rumegători care trăiesc în turme, migrând pe vastul teritoriu al preeriilor și pădurilor deschise. Cu o greutate ce poate ajunge la o tonă și o viteză de până la 60 km/h, bizonii sunt cunoscuți pentru puterea și agilitatea lor impresionante, fiind un simbol al rezistenței și al libertății.

Bizonul american (Bison bison) este un locuitor al stepei din vestul si nordul Americii de Nord. Este numit si bivol american si face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae.

Caracteristicile fizice și adaptările bizonului american

Are o constructie masiva, cu inaltimea la greaban cuprinsa intre 2,1-3,5 m, greutatea de 350-1000 kg si lungimea cozii de 30-60 cm. Capul este mare, scurt si triunghiular, cu fruntea lata, barbia acoperita cu barba ravasita si doua coarne scurte indreptate in sus.

Corpul se caracterizeaza prin cateva particularitati: prezinta o cocoasa in zona umerilor, un numar de 15 coaste si patru vertebre lombare. Blana este maro sau maro-cafenie, groasa, lanoasa si deasa pe partea anterioara a corpului (pe cap, gat, umeri si picioarele din fata), iar pe restul corpului ea devine mai scurta si de culoare maro-deschisa. Blana de iarna de culoare maro naparleste primavara in smocuri mari.

Comportamentul social și structura turmelor

Acest animal rumegator, aproape tot timpul paste si se hraneste cu frunze, ramuri, licheni, muschi, iarba uscata, facand pauze scurte pentru rumegat. Femelele si puii lor traiesc in turme separate, conduse de o femela dominanta. Masculii de asemenea stau grupati in turme si se alatura femelelor doar in perioada de imperechere.

bizonul american

Nu isi marcheaza teritoriul, insa pentru alegerea femelelor se dau lupte crancene intre ei, de regula prin lovituri de cap. In timpul confruntarii, femela galopeaza in jurul celor doi rivali, urmand sa se imperecheze cu masculul dominant.

Desi au corpul urias, aceste animale alearga foarte repede cu pana la 60 km/ h. Au simtul mirosului si auzului foarte bine dezvoltate, ideale pentru detectarea primejdiei. Cu multi ani in urma, aceasta specie strabatea imensele preerii ale Americii de Nord si numara aproximativ 50 de milioane de exemplare, astazi insa numarul lor a scazut foarte mult, datorita vanatorii practicate de colonistii europeni.

Dieta și rolul ecologic al bizonului

In salbaticie, aceasta specie aproape nu mai apare deloc, majoritatea bizonilor americani traiesc in captivitate. Singurele locuri unde supravietuiesc cirezi salbatice sunt: Parcul National Wood Buffalo din Canada si Parcul National Yellowstone din SUA. Demult, turmele de bizoni cutreierau libere, facand migratii in functie de schimbarea anotimpurilor si de proviziile de hrana, astazi insa cele aproximativ 200 000 de exemplare cutreiera doar regiunile dintre granitele parcurilor nationale.

Este cunoscuta o subspecie ceva mai mare, numita Bison athabascae, care are coarnele mai subtiri si de culoare mai inchisa. Stramosul bizonului american se banuieste ca ar fi o specie care traia in stepa Americii de Nord, numita Bison priscus.

Rolul bizonului american în cultura indigenă și istoria Americii de Nord

Bizonul american a avut un rol esențial în viața culturală și economică a triburilor indigene din America de Nord. Pentru triburi precum Lakota, Cheyenne și Crow, bizonul era o sursă fundamentală de hrană, îmbrăcăminte și unelte, fiind vânat în mod sustenabil pentru a susține comunitățile.

Aceste triburi venerau bizonul și îl considerau un simbol sacru, reprezentând abundența, forța și legătura cu natura. Când coloniștii europeni au început să se extindă spre vest, au vânat masiv bizonii, ducând specia aproape de dispariție până în secolul al XIX-lea.

Această perioadă a marcat începutul declinului populației de bizoni, care a atins un număr minim de câteva sute de exemplare în anii 1880. Astăzi, bizonul este considerat o specie protejată și este menținut în parcuri naționale și rezervații, precum Parcul Național Yellowstone și Parcul Național Wood Buffalo, unde eforturile de conservare continuă să susțină regenerarea acestei specii emblematice.

Video – Bizonul american (Bison bison):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.