Gazela lui Thomson (Gazella thomsonii) este cea mai raspandita dintre toate speciile de gazele existente in regiunile din sudul Asiei. Gazela lui Thomson (Gazella thomsonii) este o specie emblematică a savanelor africane, cunoscută pentru viteza sa uimitoare și aspectul grațios.

Caracteristicile fizice și adaptările gazelei lui Thomson

Este un mamifer copitat de talie mica, are lungimea corpului de 0,9-1,2 m si greutatea de 15-30 kg. Masculul este intotdeauna mai lung si mai robust decat femela. Ambele sexe prezinta coarne mari, inelate, cele de la mascul fiind mult mai mari decat la femela.

Capul este alungit acoperit cu blana cu par scurt de culoare aramie, cu o pata inchisa pe frunte si deasupra botului, cu cercuri albe in jurul ochilor, iar pe obraji dungi negre marginite de alb. Urechile sunt alungite, cafenii pe partea exterioara si cu un desen alb-negru pe partea interioara.

Botul este alungit cu narile indreptate in jos, iar ochii sunt mari, cu irisul de culoare maronie sau neagra. La aceasta gazela apare un semn distinctiv si anume o fasie neagra pe partea laterala care separa partea dorsala acoperita de blana de culoarea nisipului cu nuante cafenii de partea ventrala alba. Coada este lunga de 15-20 cm si acoperita cu par lung si aspru, de culoare inchisa. Picioarele sunt lungi, subtiri, copitate si destul de apropiate.

Obiceiuri alimentare și comportament social

Gazela lui Thomson formeaza turme mixte cu impala (Aepyceros melampus) si cu alte specii de gazele, iar hrana ei consta in special din frunze si ierburi pitice, pe care le paste dimineata si seara.

Gazela lui Thomson

Habitatul și distribuția geografică a gazelei lui Thomson

In sezonul ploios sau secetos turmele foarte mici, formate din 10-20 de femele si puii lor stau de obicei alaturi de cetele de masculi solitari sau care nu au format perechi, pentru a migra in zonele cu hrana abundenta. Cei mai aprigi dusmani naturali ai lor sunt leoparzii si gheparzii, de care scapa doar prin fuga, reusind sa alerge si cu 60 km/ h.

Strategii de reproducere și creșterea puilor

La aceasta specie femela se inmulteste de doua ori pe an, lucru intalnit destul de rar la bovine. Perioada de gestatie la femela dureaza 160-180 de zile. Primul pui este fatat dupa ploi, in lunile ianuarie-februarie, iar al doilea in luna iulie. Inca din prima zi puiul este foarte dezvoltat, reuseste sa se ridice in picioare si are blana impestritata.

Dupa 1-2 saptamani blana sa se deschide putin la culoare. Totusi pentu ca nu poate tine pasul cu turma el va ramane ascuns in ierburile inalte, timp de 3-4 saptamani, sub grija mamei. In saptamana a patra este intarcat si lasat sa pasca singur alaturi de turma.

Gazela lui Thomson face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Gazela lui Thomson și adaptările sale la mediul de viață

Gazela lui Thomson este un exemplu remarcabil de adaptare la mediul său, savana africană, caracterizată de perioade lungi de secetă și o abundență de prădători. Acest mamifer de talie mică este capabil să atingă viteze de până la 60 km/h, făcându-l unul dintre cei mai rapizi alergători din regiunile sale.

În plus, gazela este capabilă să efectueze salturi impresionante de până la 2-3 metri în înălțime, un comportament numit „pronking”, folosit pentru a semnala vigilența și sănătatea către prădători și pentru a evita capturarea.

De asemenea, această gazelă prezintă o capacitate metabolică unică, permițându-i să supraviețuiască în medii aride, extrăgând umezeala necesară din vegetație și consumând apă doar în cazuri rare. Datorită acestor adaptări, gazela lui Thomson poate trăi în habitate variate, de la savanele deschise până la zonele cu vegetație deasă.

Video – Gazela lui Thomson (Gazella thomsonii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.