Lupul de pamant (Proteles cristatus)Lupul de pamant (Proteles cristatus) este o ruda mai mica a hienei care traieste in regiunile din estul si sudul Africii.

Este un animal nocturn care prefera savanele, habitatele semiaride, cu multe tufisuri, unde isi sapa vizuini subterane in care ziua dorm mai multi indivizi laolalta. Are corpul lung de aproximativ 67 cm, greutatea de 9 kg si lungimea cozii de 24 cm. Capul si urechile sunt mari, membrele anterioare sunt mai lungi decat cele posterioare, iar in zona cefei prezinta o coama ce apare ca o creasta pe partea superioara a spatelui, mult mai proeminenta pe gat si pe umeri. Cand animalul se afla in alerta, coama se ridica astfel incat lupul de pamant pare mai mare. Labele membrelor anterioare au cate cinci degete si gheare tari, iar labele posterioare au cate patru degete si sunt de asemenea prevazute cu gheare.

Aceste animale au o dentitie destul de slaba, acesta fiind si motivul pentru care se hranesc mai mult cu termite si alte insecte din sol, pe care le culeg cu botul, iar larvele, viermii si alte vietati care au corpul moale sunt prinse cu limba lipicioasa. Dintii din fata sunt mai mari, insa molarii sunt niste varfuri mici, fapt ce face ca hrana sa fie macinata in stomacul musculos. Un singur exemplar adult poate consuma 30 000 de insecte intr-o singura zi.

Citește și:  Mantella verde (Mantella viridis), specie de broască din Madagascar

Blana acestor animale are culoarea galbena-maronie sau alba-galbuie, pe spate prezinta cate trei dungi verticale pe fiecare parte laterala, pe solduri si pe partea din fata.

Lupul de pamant este un animal solitar care isi marcheaza teritoriul prin urina, secretii ale glandei anale si excremente. In perioada de imperechere pot fi vazuti in perechi, iar in unele cazuri traiesc in turme mici familiare. Femela dupa o perioada de gestatie de 3 luni face un numar de aproximativ 2-4 pui, pe care ii alapteaza. Puii se dezvolta destul de repede, astfel ca dupa numai patru saptamani ei ies din vizuina si incep sa-si caute hrana impreuna cu mama lor, iar cand implinesc varsta de 9-11 luni sunt deja intarcati. Speranta de viata la aceste animale este de aproximativ 13 ani.

Lupul de pamant face parte din ordinul Carnivora, familia Hyaenidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Lupul de pamant (Proteles cristatus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.