Lupul de pământ (Proteles cristatus) este o rudă mai mică a hienei, adaptat perfect la viața nocturnă în regiunile de savană și zonele semiaride din estul și sudul Africii. Cunoscut pentru dieta sa specializată, bazată aproape exclusiv pe termite, acest prădător inedit își petrece zilele în vizuini subterane, de unde iese după apusul soarelui.

Lupul de pamant (Proteles cristatus) este o ruda mai mica a hienei care traieste in regiunile din estul si sudul Africii.

Caracteristicile fizice și comportamentul lupului de pământ

Este un animal nocturn care prefera savanele, habitatele semiaride, cu multe tufisuri, unde isi sapa vizuini subterane in care ziua dorm mai multi indivizi laolalta. Are corpul lung de aproximativ 67 cm, greutatea de 9 kg si lungimea cozii de 24 cm. Capul si urechile sunt mari, membrele anterioare sunt mai lungi decat cele posterioare, iar in zona cefei prezinta o coama ce apare ca o creasta pe partea superioara a spatelui, mult mai proeminenta pe gat si pe umeri.

Cand animalul se afla in alerta, coama se ridica astfel incat lupul de pamant pare mai mare. Labele membrelor anterioare au cate cinci degete si gheare tari, iar labele posterioare au cate patru degete si sunt de asemenea prevazute cu gheare.

Dieta specializată – de ce termite?

Aceste animale au o dentitie destul de slaba, acesta fiind si motivul pentru care se hranesc mai mult cu termite si alte insecte din sol, pe care le culeg cu botul, iar larvele, viermii si alte vietati care au corpul moale sunt prinse cu limba lipicioasa. Dintii din fata sunt mai mari, insa molarii sunt niste varfuri mici, fapt ce face ca hrana sa fie macinata in stomacul musculos. Un singur exemplar adult poate consuma 30 000 de insecte intr-o singura zi.

Lupul de pământ

Blana acestor animale are culoarea galbena-maronie sau alba-galbuie, pe spate prezinta cate trei dungi verticale pe fiecare parte laterala, pe solduri si pe partea din fata.

Reproducerea și îngrijirea puilor

Lupul de pamant este un animal solitar care isi marcheaza teritoriul prin urina, secretii ale glandei anale si excremente. In perioada de imperechere pot fi vazuti in perechi, iar in unele cazuri traiesc in turme mici familiare.

Femela dupa o perioada de gestatie de 3 luni face un numar de aproximativ 2-4 pui, pe care ii alapteaza. Puii se dezvolta destul de repede, astfel ca dupa numai patru saptamani ei ies din vizuina si incep sa-si caute hrana impreuna cu mama lor, iar cand implinesc varsta de 9-11 luni sunt deja intarcati. Speranta de viata la aceste animale este de aproximativ 13 ani.

Lupul de pamant face parte din ordinul Carnivora, familia Hyaenidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Importanța lupului de pământ în ecosistemul african

Lupul de pământ joacă un rol esențial în ecosistemele din savană, prin faptul că ajută la controlul populațiilor de termite. În lipsa unor prădători specializați, coloniile de termite ar putea cauza daune semnificative vegetației, afectând astfel întregul echilibru ecologic.

Totodată, vizuinile construite de aceste animale creează spații de adăpost și pentru alte specii mai mici de prădători. Acțiunile lupului de pământ contribuie astfel indirect la menținerea sănătății habitatului său, făcându-l un element important al biodiversității africane.

Video – Lupul de pamant (Proteles cristatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.