Manastirea Lupsa de pe Valea AriesuluiManastirea Lupsa este una din cele mai vechi lacasuri religioase de pe Valea Ariesului. Accesul la ea este unul foarte simplu, pentru ca se afla pe drumul national Abrud – Campeni – Turda. A fost construita in anul 1421, de catrei cei din familia nobila Candea.

Manastirea Lupsa
Manastirea Lupsa sursa: manastirealupsa.wordpress.com/2015/07/13/manastirea-si-muzeul-de-la-lupsa/

Satul Lupsa a luat fiinta undeva intre secolulu XVIII – XIX, desi prima atestare documentara a mosiei de aici dateaza din anul 1366. In acest an, Ludovic de Anjou i-a daruit mosia cneazului Nicolae Candea, pentru a-i multumi pentru serviciile sale. In anul 1421, familia Candea a construit o biserica de piatra, pe care a inchinat-o Sfantului Mucennic Gheorghe. Din pacate, contextul religios nefavorabil din Transilvania (stapanirea catolica si calvina) si-a pus amprenta pe acest lacas religios.

Pe langa suferintele pe care le-au avut calugarii ortodocsi de indurat, Manastirea Lupsa a avut de suferit si in privinta arhitecturii. Noile religii din Transilvania au incercat sa faca tot posibilul pentru a indeparta urmele ortodoxismului. Astfel, bolta semicirculara a bisericii este indepartata, in anul 1694, si inlocuita apoi cu un tavan renascentist, ornamentat cu motive geometrice si florale. De asemenea, icoanele de pe capateasma si picturile interioare au fost distruse.

Nici perioada uniatista nu a fost prea buna cu Manastirea Lupsa – neavand incotro, a trebuit sa se supuna Papei. Dar calugarii de la manastire si-au schimbat repede opinia si au inceput sa militeze pentru pastrarea ortodoxismului, insa au avut mult de suferit din aceasta pricina. In anul 1757, autoritatile au distrus schitul unui calugar, Cuviosul Sofronie de la Cioara, care nu voia sa renunte la religia sa si apoi l-au inchis. A reusit sa scape, iar in 1761 a organizat un sinod, cerand libertatea religioasa a ortodocsilor.Manastirea Lupsa de pe Valea Ariesului 2

Manastirea Lupsa a participat si ea la rascoala acestui cuvios si era cat pe ce sa fie distrusa de generalul Bukow. A fost salvata de un episcop unit, nascut langa sat, care l-a rugat pe general sa alunge calugarii si sa dea biserica unitilor. Bukow a ascultat de rugamintea episcopului, nu inainte de a darama tot ce era construit in jurul bisericii de lemn. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, insa, in manastire mai vietuia un singur calugar unit, pentru ca numarul calugarilor uniti din Transilvania era foarte mic.

In anul 1932, biserica de la Manastirea Lupsa este transformata in biserica de mir pentru uniti. Desi au fost cateva incercari de a reface manastirea si a o da in folosinta ortodocsilor, acestea au esuat. Astfel, mirenii uniti au folosit-o pana in anul 1948, insa slujbele tinute erau foarte rare – se tineau numai in prima duminica din fiecare luna, de Craciun, de Paste si cu ocazia hramurilor. Reintoarcerea la ortodoxie s-a facut chiar cu ajutorul comunistilor: acestia au desfiintat biserica unita si i-au obligat pe credinciosi sa treaca la ortodoxie. Cu toate acestea, biserica a fost in continuare una parohiala, iar in urma Decretului din 1959, preotul care slujea in ea a fost nevoit sa dea statului toate terenurile detinute de manastire.

Manastirea Lupsa
Manastirea Lupsa sursa: doxologia.ro/fotografii-artistice/manastirea-lupsa-galerie-foto

Cu timpul, biserica de la Manastirea Lupsa ajunsese aproape o ruina. Salvarea a venit odata ce a fost reinfiintata Episcopia Alba Iuliei, iar in perioada 1975-1978 lacasul religios a fost refacut. Insa acesta si-a recapatat rangul de manastire abia dupa 1990. In anul 1994, aici au venit opt calugari si un ieromonah, care au reusit, pana in prezent, sa repare biserica, sa ridice inca un corp de chilii, sa construiasca o noua biserica (cu hramul “Sfantul Siluan Athonitul”) si sa inconjoare ansamblul cu un zid de incinta. De asemenea, calugarii de aici merg foarte des in pelerinaje pe Muntele Athos si la Manastirea Essex din Marea Britanie.

Manastirea Lupsa de pe Valea Ariesului Biserica de lemn a Manastirii Lupsa, care poarta hramul “Sfantul Nicolae”, este considerata cel mai vechi lacas religios din lemn din zona Transilvaniei. A avut initial doar un naos si un altar, fiindu-i adaugat un pronaos abia in secolul al XIX-lea. In trecut, in chiliile manastirii a functionat o scoala in cadrul careia erau pregatiti atat preotii si cantaretii bisericesti, cat si oamenii de pe Valea Ariesului. Scoala a fost deschisa pana in anul 1848, cand a fost construita o cladire in sat special pentru acest lucru.

Manastirea Lupsa este foarte populara printre pelerini, mai ales pentru ca detine o icoana facatoare de minuni, aceea a Maicii Domnului Mangaietoarea (sau Paramythia). Este o copie a icoanei de la Manastirea Vatopedu de pe Muntele Athos, insa a savarsit cel putin la fel de multe minuni ca si cea din Grecia. De asemenea, in manastire se afla si moastele Sfantului Siluan Athonitul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.