Pe langa lumina din suflet si bucuria petrecerii catorva clipe minunate alaturi de cei dragi, sarbatorile de iarna sunt asteptate in fiecare an pentru un delicios festin culinar. Sa nu credeti ca doar noi, romanii, gatim de sarbatori cele mai bune feluri de mancare, ci in toata lumea se respecta anumite traditii si obiceiuri culinare. Tocmai de aceea dorim ca in acest articol sa va prezentam cateva dintre cele mai bune mancaruri traditionale de Craciun din lume.

Fiecare popor este diferit, iar traditiile culinare difera de la o regiune la alta. Pentru toate popoarele care sarbatoresc Craciunul, aceasta sarbatoare magica este petrecuta de cele mai multe ori in familie, alaturi de cele mai dragi persoane. Iar ziua de Craciun se caracterizeaza printr-o masa deosebita in familie. In anumite tari si masa din Ajunul Craciunului are un rol important.

Traditiile noastre culinare sunt cu adevarat deosebite, fiind apreciate chiar si de catre straini, care aleg sa isi petreaca sarbatorile de iarna in zonele rustice ale Banatului sau Maramuresului, acolo unde pot trai la adevarata intensitate datina romaneasca. Caltabosul, sarmalele, piftia, carnatii, trebuie specificat… de porc, sunt nelipsite de pe masa de Craciun. Sa nu vorbim de cozonac fara de care nicio sarbatoare nu mai are farmec.

Australienii servesc la masa de Craciun traditionalul curcan umplut, dar si preparate din pui si fructe de mare. In categoria dulciuri, “Christmas cake” are rolul principal, iar traditia spune ca atunci cand se coace blatul sa se introduca o moneda; turta dulce este si ea o specialitate care ii incata in special pe cei mici.

Si Canadienii servesc tot curcanul umplut dupa o reteta traditionala, pe care il asezoneaza cu diferite sosuri, fie pe baza de alune, fie de coacaze. Bautura traditionala de Craciun este cidrul de mere, iar la capitolul dulciuri turta dulce si placinta de dovleac sunt printre cele mai gustoase.

In Danemarca, in ziua de Craciun, dulciurile sunt la mare cautare. Danezii au o reteta speciala de clatite pe care o gatesc cu mare drag cu ocazia sarbatorilor. Ei mai servesc castane coapte, rata umpluta cu mere, cu garnitura de cartofi fierti, budinca de orez si chiar friptura de porc. Berea este una dintre bauturile preferate, alaturi de vinul fiert care este foarte aromat.

Moro de guandules con coco, mancare traditionala din Republica Dominicana, Foto: girlmeetstofu.wordpress.com

In Republica Dominicana, in ziua de Craciun este servit asa numitul fel de mancare “moro de guandules con coco”, un fel de budinca de orez cu lapte de cocos. Acestia mai servesc friptura de pui sau de porc, iar una dintre bauturile preferate este ceaiul de ghimbir.

Finlandezii pun foarte mult accent pe aspectul culinar, de aceea acestia gatesc numeroase specialitati. Printre acestea se numara si o sunca speciala, pe care o gatesc doar de Craciun; de cele mai multe ori este servita cu sos de mustar. Finlandezii mananca foarte mult peste in ziua de Craciun, orez, salate dar si paste de orez. Printre dulciuri se numara si cunoscuta budinca de orez, turta dulce care poate lua orice forma dorita, si mai ales spre deliciul copiilor, ciocolata. Bautura preferata este vinul fiert.

Francezii servesc la masa de Craciun foarte multe fructe de mare, dar si peste; in regiunea Provence fiecare masa de Craciun se termina prin serivrea celor “13 deserturi”. Se presupune ca pe masa se vor aseza 13 tipuri de dulciuri, de la amandine, la prajituri cu protocale si nuci.

Germanii servesc friptura de gasca, peste, salata de cartofi, traditionalii carnati “weisswurst”; iar in categoria dulciuri turta dulce este preferata tuturor.

Traditionalii Carnatii weisswurst, Foto: raeanddamon.wordpress.com
Traditionalii Carnatii Weisswurst, Foto: raeanddamon.wordpress.com

In Ungaria, de Craciun, se serveste ciorba de peste gatita dupa o reteta speciala. Nu doar noi servim sarmale, ci si ungurii. Pe langa acestea, fripturile de rata, de gasca sau de curcan sunt printre specialitatile traditionale.

Craciunul la italieni poate fi descris printr-un singur cuvant: panettone – deliciosul cozonac italian a devenit celebru in intreaga lume. Acestia mai servesc fructe de mare, peste si paste, tarte cu fructe si budinca.

Si englezii servesc curcan, rata sau gasca la cuptor, cu garnitura de cartofi copti sau legume fierte. Sosul de coacaze este nelipsit, iar turta dulce este intotdeauna pe placul celor mici.

Spaniolii servesc friptura de miel sau porc, dar si fructe de mare si peste. “Turrón” este dulcele preferat al spaniolilor, cu o istorie care dateaza inca din secolul al XVI-lea.

Cozonacul italian Panettone, Foto: wordofthenonna.wordpress.com
Cozonacul italian Panettone, Foto: wordofthenonna.wordpress.com

In Statele Unite se mananca diversificat in ziua de Craciun, pornind de la friptura de pui sau de porc, pana la cele mai ciudate crustacee si fructe de mare, alaturi de placinta cu mere, cartofi dulci sau dovleac.

Asadar, fiecare popor este diferit din punct de vedere culinar, insa se pot observa si numeroase asemanari printre delicatesele de pe masa de Craciun. Indiferent de cultura, Craciunul este o sarbatoare a sufletului si trebuie trait la intensitate maxima. Partea materiala conteaza mult mai putin decat cea spirituala, Craciunul nu inseamna doar festin culinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.