Maracinarul mare ( Saxicola rubetra )Maracinarul mare (Saxicola rubetra) este o pasare migratoare, care face parte din familia Muscicapidae. Este intalnita in toate regiunile de ses ale Europei, iarna pleaca in zonele calde, spre Africa si Asia de Sud. Prefera terenurile agricole, campiile, zonele acoperite cu tufisuri joase, marginile de paduri in apropierea apelor.

In tara noastra vine primavara, in lunile martie-aprilie si pleaca in luna septembrie. Atunci pot fi vazute in numar mare, in grupuri, pe ogoare si in zone cu fanete. Uneori poposeste pe sarmele de telegraf din jurul cailor ferate, nefiind deranjata de zgomotul trenurilor.

Este o pasare de talie relativ mica, traieste aproximativ opt ani de zile, are o lungime de 12-14 cm, deschiderea aripilor de 24 cm, si greutatea de cca. 20 g. Penajul ei este brun pe spate, cu linii striate negre, albicios pe partea ventrala. Pieptul si gusa sunt de culoare portocalie. Masculul se diferentiaza de femela prin dungile albe de sub cioc si de deasupra ochilor.

Citește și:  Păsări Asity din Insula Madagascar, află mai multe despre ele
Maracinarul mare se hraneste mai ales cu insecte, dar si cu viermi, larve, paianjeni, melci si fructe mici de pe tufisuri
Maracinarul mare se hraneste mai ales cu insecte

Fiind o pasare insectivora, maracinarul mare se hraneste in special cu insecte, dar si cu viermi, larve, paianjeni, melci si fructe mici de pe tufisuri. Masculul isi cheama partenera prin cantecul sau, ca un fluierat usor, stand pe crengile inalte ale copacilor. Dupa aproximativ un an de zile, ajunge la maturitate. In general isi face cuibul pe sol, ascuns in iarba sau pe suprafetele cultivate. Deseori este o prada usoara pentru pisicile domestice.

Sezonul de imperechere incepe in luna mai. Femala depune 4-6 oua de culoare albastru-vierzui, pe care le cloceste timp de doua saptamani. Uneori, cand sunt conditii favorabile, creste doua serii de pui intr-un an. Puii sunt hraniti de ambii parinti, timp de 12 zile, apoi acestia parasesc cuibul.

Maracinarul mare este o pasare ocrotita prin lege, fiind pe cale de disparitie.

Va prezentam un video cu maracinarul mare:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.