Fie ca este servita acasa, fie ca este servita la un restaurant, Masa de Revelion trebuie sa fie extrem de bogata. Masa de Revelion este o masa plina de superstitii, atat ingredientele ce se afla pe masa la venirea noului an, cat si bogatia lor reprezinta un semn al anului ce va urma. Se presupune ca o masa saracacioasa in intampinarea noului an va face ca tot anul sa fie sarac, de asemenea in anumite zone se spune ca masa de Anul Nou trebuie sa aiba in meniu neaparat cel putin un preparat din peste, pestele simbolizand atat bogatia, cat si usurinta cu care vom trece prin noul an ce ne bate la usi.

De asemenea, Masa de Revelion in anumite zone trebuie sa aiba ca decor crengute de vasc. Crengutele de vasc nu sunt alese aleatoriu, ci ele trebuie sa contina cat mai multe fructe, insa nu exagerat de multe. Daca sunt prea multe fructe Anul Nou poate aduce extrem de multa risipa in casa, iar daca sunt prea putine sau vascul este vestejit se spune ca prevestim un an nou plin de greutati. Atunci cand alegeti vascul va trebui sa alegeti unul care are un numar normal de fructe, alegerea vascului este foarte importanta in anumite zone si ea se face cu foarte multa grija.

Se spune, de asemenea, ca masa de Anul Nou trebuie luata in prezenta prietenilor si in nici un caz in prezenta persoanelor cu care nu ne-am inteles sau cu care nu suntem compatibili. Prietenii, dar si persoanele dragi prezente cu noi la Masa de Revelion ne aduc un an nou bun, plin de fericire si armonie.

foto: bistriteanul.ro
foto: bistriteanul.ro

Chiar daca Masa de Revelion incepe fie la ora 10 seara, fie la ora 11 seara, pentru ca ea trebuie sa dureze toata noaptea, miezul noptii trebuie sa prinda masa imbelsugata, cu toate felurile de mancare pe care le-am pregatit pe masa. Chiar daca ulterior le vom duce sau nu, din nou in frigider anul cel nou trebuie sa fie primit cu bucate de toate soiurile pe masa.

Exista tendinta in restaurantele din tara noastra de a servi la Masa de Revelion tot felul de bucate internationale, care sunt considerate de lux cum ar fi: caviar, fructe de mare, somon, somon fume si lista poate continua. Cu toate acestea romanii aleg ca masa de Anul Nou sa fie una traditionala si in general ocolesc restaurantele cu un meniu international care nu include sarmale sau cozonac.

Daca este servit acasa, meniul pentru Masa de Revelion va fi decis de comun acord cu invitatii. In general gazdele vorbesc cu invitatii si stabilesc meniul impreuna urmand ca fiecare dintre invitati sa contribuie intr-un fel sau altul la masa. Bineinteles exista si zone in care acest lucru este considerat o jignire si invitatii nu trebuie sa contribuie in nici un fel la masa de anul nou, meniul fiind pregatit in totalitate de gazda. In functie de zona din care proveniti obiceiurile pentru Masa de Revelion sunt extrem de variate.

Citește și:  Pe cine invitam la masa de Revelion
foto: gradinuca.ro
foto: gradinuca.ro

Meniul traditional pentru Masa de Revelion include nenumarate aperitive, friptura, sarmalele, ciorba de perisoare si diferite dulciuri printre care trebuie sa se afle in mod obligatoriu cozonacul si tortul. Desi par prea multe bucate, lucrurile nu stau tocmai asa daca ne gandim ca aceasta masa trebuie servita pana dimineata si trebuie sa fie in permanenta plina.

Aperitivele pe care le gasim cel mai adesea pe masa romanilor de Revelion sunt: salata de icre, salata de vinete, zacusca, tartinele cu pateu, piftia, caltabosul, toba, soriciul, slaninuta, jumarile, salata de peste, salata de boef, salamuri diferite, sunca de praga, cascaval, oua umplute cu branza si maioneza, legume diverse s.a.m.d.

Dupa aperitive urmeaza pestele care poate fi prezentat in diferite forme, fie la cuptor, fie la gratar, fie prajit insotit aproape intotdeauna de usturoi. Exista anumite feluri de peste cum ar fi somonul care nu se servesc cu usturoi, iar in cazul acesta gazda va alege cel mai probabil o garnitura usoara fie din cartofi natur, fie din legume sau orez cu legume.

foto: forumsalute.it
foto: forumsalute.it

Urmeaza apoi in functie de zona friptura sau sarmalutele si ciorba de perisoare.

Friptura de Anul Nou poate fi de curcan, de porc sau de vita. Cel mai adesea, cel putin in ultima perioada romanii prefera friptura de pui sau de curcan pe masa lor de revelion. Acest fapt se datoreaza cel mai probabil mesei de Craciun care a inclus friptura de porc si de care invitatii pot fi satui. Alaturi de friptura se servesc diferite garnituri care pot fi din cartofi, legume sau orez in functie de preferintele invitatilor. De asemenea friptura de orice natura este insotita de muraturile atat de delicioase si atat de caracteristice sezonului rece care in mod sigur vor face deliciul invitatilor.

foto: ofertemancare.ro
foto: ofertemancare.ro

Ciorba de perisoare si sarmalutele sunt servite la o distanta considerabila de friptura, tocmai pentru a asigura succesul acestora. Invitatii sunt in mod sigur satui si va trebui sa li se ofere un ragaz pentru a putea sa guste in continuare din bucatele pregatite. Ciorba de perisoare este o ciorba acra si in general ea taie senzatia de satietate a musafirilor, dar ii ajuta si pe cei care sunt ametiti de alcool sa se trezeasca.

Masa de Revelion include de asemenea nenumarate cafele pentru a-i tine pe invitati trezi pe parcursul noptii.

foto: altbazar4.wordpress.com
foto: altbazar4.wordpress.com

Dulciurile de tot felul, cozonacul, dar si tortul vor veni pe masa inspre dimineata pentru ca ele incheie masa atat de asteptata de-a lungul anului. Unele restaurante ofera inghetata invitatilor pentru ca aceasta are proprietatea de a-i racori si a le oferi o senzatie placuta.

Masa noului an ia sfarsit dimineata si are punctul culminant la miezul noptii cand incepe numaratoarea inversa a secundelor ce au mai ramas din vechiul an. Venirea noului an este sarbatorita cu focuri de artificii, cu dopuri de sampanie pocnind si cu paharele pline de sampania aleasa cu grija de gazda.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.