Mesosaurus, o reptilă marină care a trăit în Permianul inferior, acum 299-271 de milioane de ani, reprezintă o dovadă clară a derivei continentelor. Fosilele sale au fost descoperite atât în Africa de Sud, cât și în estul Americii de Sud, confirmând teoria că aceste continente au fost cândva unite.
Mesosaurus avea un corp lung și subțire, adaptat perfect pentru viața acvatică, cu o coadă puternică și membre dotate cu membrane interdigitale, care îi permiteau să înoate eficient în apele mării.
Descoperirea fosilelor de Mesosaurus și importanța lor
Mesosaurus este o reptila marina care a trait in Permianul inferior, in perioada cuprinsa intre anii 299-271 de milioane de ani in urma, iar fosilele acesteia au fost descoperite in anul 1865 de catre paleontologul Paul Gervais. Aceasta reptila reprezinta o dovada a existentei fenomenului de deriva a continentelor, deoarece fosilele acesteia au fost descoperite in Africa de Sud si in estul Americii de Sud.
Aceasta descoperire a fost surprinzatoare, deoarece era o distanta foarte mare intre acestea si fiind o reptila care traia pe malurile apelor, nu avea cum sa traverseze Oceanul Atlantic, singura explicatie pentru existenta fosilelor pe cele doua continente, constand in faptul ca acestea din urma au fost unite la inceput.
Adaptările fizice ale reptilei Mesosaurus pentru viața acvatică
Reptila Mesosaurus avea un corp lung si subtire, care masura in jur de un metru si era prevazut cu o coada lunga, ce era dotata cu o inotatoare caudala, care avea rolul de carma. Membrele erau destul de lungi, cu labe late, acestea din urma fiind prevazute cu membrana interdigitala.
In apa aceasta reptila se descurca foarte bine, membrele lungi si coada flexibila o ajutau sa inoate foarte bine, iar corpul ii era util pentru a se misca dintr-o parte in alta. De asemenea, coastele puternice ii permiteau sa ajunga pe fundul apelor, dar nu isi putea rasuci corpul.
Reptila Mesosaurus era in intregime un animal marin, insa se putea deplasa si pe uscat. Este considerat printre primele reptile care au redevenit acvatice, dupa aparitia primelor patrupede terestre. Craniul reptilei era mic, insa maxilarele erau lungi, prevazute cu dinti ascutiti si lungi.
Avand un bot lung, putea sa isi procure hrana foarte usor, fiind un ajutor ideal pentru a prinde pesti si crustacee mici, ce reprezentau mancarea reptilei. Datorita narilor situate in partea superioara a capului, respira precum un crocodil, deasupra apei.
Cantarind aproximativ 20 de kilograme si semanand cu un crocodil din zilele noastre, reptila Mesosaurus face parte din categoria animalelor, care, dupa ce s-au adaptat pe uscat, au evoluat in asa maniera, incat au devenit din nou animale acvatice.
Impactul descoperirii fosilelor asupra teoriei tectonicii plăcilor
Descoperirea fosilelor de Mesosaurus a avut un impact semnificativ asupra înțelegerii teoriei derivei continentelor și a tectonicii plăcilor. Faptul că aceste fosile au fost găsite atât în Africa de Sud, cât și în America de Sud a oferit dovezi clare că aceste continente au fost cândva unite într-un supercontinent numit Pangea. Mesosaurus nu era un bun înotător pe distanțe mari, ceea ce face imposibil ca acesta să fi traversat Atlanticul.
Acest lucru a consolidat teoria că plăcile tectonice s-au despărțit, iar continentele s-au deplasat în pozițiile lor actuale. Această descoperire rămâne una dintre cele mai importante dovezi pentru explicarea modului în care au evoluat continentele de-a lungul milioanelor de ani.