Comuna Şieu este aşezată în estul judeţului Maramureş, la 100 de kilometri de municipiul Baia Mare. Se întinde pe cursul a două râuri, care o străbat: Iza pe o distanţă de de 3 km şi râul Şieuţ, afluent al acestuia, ce udă hotarul satului pe o distanţă de 7 km.

palincaria-din-sieu-judetul-maramures.jpg

În partea de nord şi est, se învecinează cu comuna Rozavlea, în partea de sud-est cu Bogdan Vodă, la sud cu Ieudul, iar la vest cu Botiz şi Poienile Izei.

cazan-si-butoi-de-la-palincaria-din-sieu-judetul-maramures.jpg

Şieul cuprinde trei cătune: Gârbova, format din aproximativ 20-25 case, Bârlaia, format din 20-25 de case, Şieuţ, format din 60-70 de case, unde se află construită şi o şcoală cu 3 săli de clasă şi cancelarie.

cazanul-de-la-palincaria-din-sieu-judetul-maramures.jpg

Un mare rol în viaţa socială a satului l-a jucat oraşul Sighetu Marmaţiei, vechi centru cultural al Maramureşului. Majoritatea intelectualilor care s-au ridicat din satul Şieu, s-au instruit în şcoliile din Sighet. Tot aici, era piaţa de desfacere a produselor agro-alimentare ale şieuanilor. Mai târziu, după ce Vişeu de Sus a ajuns reşedinţa de raion, şieuanii s-au orientat mai mult spre acest oraş.

interior-palincaria-din-sieu-judetul-maramures.jpg

Pe lângă abundența intelectualilor, Șieul este renumit pentru tradițiile pe care le preservă de-a lungul timpului. Printre acestea, se află vâltoarea – mașina de spălat tradițională folosită de sute de ani ce face rufele absolut impecabile fără să folosească detergent. Doar apă și forța centrifugă. Apa este mutată din vale printr-un tub metalic și ajunge cu viteză într-o groapă făcută special, la doar câțiva metri de albia râului, unde apa formează vârtejuri. Această apă intră într-o gaură conică unde sunt așezate vertical scânduri din lemn de stejar, cu distanță între ele, pentru ca apa să poată ieși.

Citește și:  Muzeul Banatului: Obiective turistice Timiş

valtoare-interioara-din-palincaria-din-sieu-judetul-maramures.jpg

Această vâltoare este folosită în satele maramureșene de foarte mult timp, rezistând până în zilele de azi, grație eficienței sale. Aceste vâltori se foloseau pentru spălarea țesăturilor de lână sau pentru covoare. După ce erau scoase din războiul de țesut, covoarele sau țesăturile de lână erau puse în vâltori, pentru a se spăla și pentru a căpăta o calitate mai bună, fiind mult mai durabile. Ele se țineau și câte două, trei zile până ajungeau la dimensiunea normală.
În Șieu, moara de apă, pălincăria unde se prepară băutura naturală din fructe și vâltoarea au o vechime de peste 80 de ani.

imagine-din-interior-palincaria-din-sieu-judetul-maramures.jpg
moara-palincarie-si-valtoare-din-sieu-judetul-maramures.jpg
sticla-de-la-interior-palincaria-din-sieu-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.