Monitorul verde de copac este o specie de reptilă arboricolă cu aspect foarte interesant. Este numit șopârla-smarald și șopârla-verde de copac. Are obiceiul de a trăi în mici grupuri familiare, ceea ce este un lucru rar la astfel de reptile anguimorfe, foarte mari.
Monitorul verde de copac are corpul zvelt, atractiv, datorită coloritului verde intens cu numeroase pete mici de culoare întunecată. Pielea este groasă, solzoasă și rezistentă. Un exemplar adult poate să aibă lungimea corpului de 75-100 cm, deci este o reptilă destul de mare. Are coada lungă, mai groasă la bază și mai subțire la vârf, de forma unui bici. Membrele sunt lungi și subiri, dar destul de puternice.
Degetele sunt prevăzute cu gheare, ajută la cățăratul în copaci, aderă foarte bine la scoarța aspră a acestora. Coada are și ea rol de apucare și este folosită la urcat pe crengile arborilor. Capul este mare dar scurt, botul lung și ascuțit, ochii sunt ageri, au irisul de culoare maronie. Nările sunt bine evidențiate în partea superioară a botului.
Monitorul verde de copac este crescut destul de rar în condiții de captivitate deoarece se adaptează mai greu, este dificil de întreținut, trebuie mare grijă cu el ca să se hrănească. În plus poate deveni și extrem de agresiv, lucru întâlnit de altfel și alte specii de reptile anguimorfe. Poate fi crescut în terariu, dar acesta trebuie echipat cu multe crengi și plante pe care reptila să se cațere. Are nevoie de mult spațiu și de plante cu frunze numeroase. Umiditatea în terariu trebuie să fie de 70%, iar temperatura de 29-32 grade Celsius.
Această specie este perfect adaptată la mediul de viață arboricol, în natură. Are coloritul perfect pentru habitatul de acest gen, acesta o camuflează perfect printre crengile copacilor. Are obiceiul să fugă destul de rapid când este în pericol, sau dacă are ocazia mușcă destul de tare pentru a se apăra. Hrana sa constă din insecte, mici rozătoare, ouă de păsări, șopârle, mici vertebrate.
Reproducerea la această specie este ovipară. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de un an. În perioada de împerechere masculul și femela formează perechi. În plus, astfel de reptile trăiesc în grupuri familiare, formate din mai multe femele și puii lor, conduse de un mascul dominant.
Femela depune ouăle în stratul de frunze aflate în stare de putrefacție de pe sol, sau în termitierele arborilor. Poate depune câte 6 ouă în mai multe serii pe an. După eclozarea ouălor, la 160-190 de zile de la depunerea lor, apar puii. Aceștia se hrănesc cu termite și ouă de termite, chiar în cuibul acestora.
Monitorul verde de copac are denumirea științifică de Varanus prasinus, face parte din ordinul Squamata, familia Varanidae. Este o specie comună în Noua Guinee, pe plantațiile de arbori de cacao și palmieri, în pădurile tropicale umede, veșnic verzi.
Video – Monitorul verde de copac (Varanus prasinus):