Probabil cea mai faimoasa creatura misterioasa din lume este monstrul din Loch Ness, sau Nessie, cum este alintat. Numele sau complet este de fapt Nessiteras Rhombopteryx. Desi nu exista nicio dovada care sa sugereze genul monstrului, numele Nessie pare nume de femela, de aceea multi fac referire la acest monstru la genul feminin. Loch Ness este cel mai mare lac din Marea Britanie, lung de 37 kilometri, lat de aproape 2 kilometri si adanc de aproximativ 275 metri in unele zone. Deoarece Loch Ness este inconjurat de dealuri inverzite din toate partile, accesul la acesta a fost foarte dificil pana in 1930, cand au fost construite drumuri imprejurul lacului. Odata cu usurarea accesului la lac, oamenii au inceput sa raporteze aparitii ale unei creaturi ciudate care traieste in Loch Ness.
Desi s-au gasit sculpturi ale acestui animal, facute de locuitorii antici ai zonei, inca de acum 1500 de ani, prima aparitie inregistrata a unui martor care a vazut creatura, apartine unui misionar din anul 565 d.Hr. Acest misionar, pe nume Saint Columba vizita Scotia pentru a raspandi Scriptura. Saint Columba, si-a lasat barca nesupravegheata, iar aceasta a plutit in largul lacului. Unul din adeptii sai, pe nume Lugne, a sarit in apa sa aduca barca inapoi. Atunci a aparut din apa o creatura care parea ca vroia sa-l manance pe Lugne, insa Saint Columba, se spune ca ar fi alungat creatura si astfel i-ar fi salvat viata adeptului sau. Dupa acest incident aparitiile creaturii au fost raportate destul de rar pana la construirea unor drumuri imprejurul lacului, de catre o tiganca, si chiar si de catre un grup de elevi, care au crezut ca vad o camila inotand in lac.
Totusi, monstrul din Loch Ness nu a fost vazut numai in apa, creatura fiind vazuta uneori si pe mal. Probabil prima aparitie raportata a creaturii pe mal, ii apartine unui cuplu casatorit si dateaza din anul 1933. Acestia mergeau cu masina pe malul lacului, cand femeia a observat ceva trecand strada. Mai tarziu cand a raportat ce vazuse, aceasta a spus ca acea creatura era mare, cu gatul lung, si se tara pe pamant ca o foca. Prima oara a spus ca animalul parea sa aiba 1.8 metri, insa mai tarziu si-a adus aminte ca era mai lunga decat latimea drumului, deci ar fi avut cam 9 metri. La aproximativ un an dupa acest incident, un tanar student Arthur Grant, se indrepta spre casa pe un drum de langa lac, cand a vazut ceva miscandu-se in tufisuri. Acesta a descris creatura ca avand aproximativ 20 de metri lungime, gatul lung si coada. Capul sau era ca al unui tipar, cu ochii de forma ovala si avea 2 cocoase pe spate. Dupa ce creatura s-a speriat si a fugit, Grant a schitat imediat un desen al acesteia, iar desenul sau semana izbitor cu un plesiosaur.
Se estimeaza ca aproximativ 11 000 de oameni ar fi vazut monstrul din Loch Ness, dar multi dintre ei ar fi prea jenati si prea speriati sa nu fie ridiculizati, de aceea nu toti raporteaza aparitiile. Pe 8 octombrie 1936, monstrul din Loch Ness a fost vazut de aproximativ 50 de oameni care se aflau langa lac cu masinile personale sau cu autocare, timp de 15 minute. Oamenii prezenti la aceasta aparitie au spus ca animalul avea gatul lung si 2 cocoase. Din pacate, desi toti aveau binocluri sau telescoape, niciunul nu avea aparat de fotografiat sau filmat. In anii ’60 si ’70, aparitiile creaturii au crescut foarte mult.
Desi veridicitatea pozelor care infatiseaza monstrul din Loch Ness este disputata, numarul acestora a crescut in ultimii ani. Prima fotografie a creaturii nu a fost facuta de Robert K. Wilson, asa cum cred multi, ci de un localnic pe nume Hugh Gray, pe cand acesta se intorcea acasa de la biserica. Acesta a vazut ceva in apa si a facut 4 fotografii, dintre care numai una a iesit, iar aceasta arata o silueta neobisnuita in apa.
Raspunsul la intrebarea daca exista sau nu o creatura bizara in Loch Ness a devenit mai aproape de a fi aflat dupa 1968, odata cu experimentele cu sonar realizate de o echipa de oameni de stiinta, condusa de D. Gordon Tucker. Profesorul Tucker a raportat apoi ca sonarul sau fixat in apa, a inregistrat miscarea unor obiecte mari pe langa acesta, care uneori atingeau viteze destul de mari. De aici a tras concluzia ca sunt cu siguranta animale, si nu obiecte fara viata, si a respins posibilitatea ca acele animale sa fie niste simpli pesti. De-atunci s-au mai facut si alte experimente cu sonar care au descoperit si mai multe detalii interesante si au adus si mai multe dovezi care sustin existenta unei creaturi ciudate in Loch Ness.
Cu toate marturiile celor care l-au vazut, filmele si pozele existente, lumea inca speculeaza in legatura cu ce ar putea fi monstrul din Loch Ness. Exista numeroase teorii in legatura cu ce ar fi acesta, dar fiecare are lipsurile sale. Cea mai des intalnita teorie este aceea ca Nessie este un plesiosaur, o specie de dinozaur crezuta disparuta odata cu extinctia dinozaurilor, acum mai bine de 70 de milioane de ani.