Musca de grajd se aseamana cu musca-domestica prin faptul ca are marimea corpului ca si aceasta, insa se deosebeste prin faptul ca are stiletul intepator. Traieste in toata lumea si face parte din ordinul Diptera. Are lungimea corpului de 0,6-0,7 cm si se remarca prin trompa sa lunga si ascutita ce reprezinta aparatul bucal si care inteapa destul de tare in momentul cand suge sangele victimilor sale.

Dezvoltându-se rapid în medii precum gunoiul de grajd, musca de grajd reprezintă o amenințare serioasă pentru animalele din zonele rurale.

Impactul asupra animalelor domestice și producției agricole

Este hematofoga, hrana sa este alcatuita din sange. Zboara mai ales dimineata si ii place mai ales zonele insorite. Iubeste de asemenea spatiile unde locuiesc vitele, grajdurile, ea fiind lacoma dupa sangele acestor animale domestice. Astfel se explica de ce aceste muste insuportabile apar frecvent in gospodariile oamenilor de la sate sau la fermele de animale.

Este o specie foarte prolifica, femela depune un numar de 600-800 de oua in perioada de reproducere. Ouale sunt plasate in gunoiul de grajd, iar larvele se dezvolta tot acolo.

Pericolele asociate muștei de grajd pentru oameni

Mustele de grajd sunt considerate foarte periculoase (intrec chiar si tantarii) deoarece prin obiceiul de a intepa animalele (vite, cai, pui) si chiar oamenii, pot transmite virusi, agenti patogeni si chiar o boala foarte grava numita dalacul. Aceasta boala este infectioasa si contagioasa si produsa de germenul sporulat numit Bacillus anthracis.

Stomoxys calcitrans
Stomoxys calcitrans

Face parte din categoria bolilor telurice la fel ca si tetanosul. Apare frecvent la animale domestice ca de exemplu: cabaline, taurine, ovine, porcine si caprine. Pasarile sunt mai putin receptive la acest agent patogen. In general animalele sunt contaminate cand merg la pasuni, deci este vorba despre erbivore.

Incidenta bolii este marita in anotimpul cald si secetos. Animalele care sunt intepate de mustele de grajd prezinta anumite tulburari si astfel slabesc, au stratul de carne si grasime mai redus, iar la vaci apare o scadere a productiei de lapte.

Astfel de muste zboara din luna iunie pana la sfarsitul lui octombrie. Pot fi observate usor pe peretii adaposturilor de animale sau cum se indreapta spre acestea cu scopul de a le intepa si a le suge sangele, mereu cu capul in jos. Sunt agresive si lacome, deseori nu se multumesc doar cu animalele domestice, ele ataca si oamenii, ii inteapa si le provoaca pete rosii pe piele.

Rolul muștei de grajd în transmiterea bolilor

Musca de grajd este cunoscută pentru capacitatea sa de a transmite agenți patogeni periculoși, inclusiv bacterii precum Bacillus anthracis (responsabil pentru dalac) și diverse virusuri care pot afecta grav sănătatea animalelor. Prin înțepăturile sale, această insectă poate provoca leziuni cutanate și inflamații, iar transmiterea de boli poate deveni rapid o problemă majoră în fermele cu animale.

Curiozități despre musca de grajd

  • Este una dintre puținele specii de muște care înțeapă activ și suge sânge, spre deosebire de majoritatea care se hrănesc cu substanțe vegetale sau organice.
  • În timpul unei vieți, o singură femelă poate depune până la 800 de ouă, ceea ce contribuie la creșterea rapidă a populației.
  • Musca de grajd are o preferință pentru lumină și căldură, ceea ce explică de ce este mai activă în timpul verii și dimineților însorite.

Video – Musca de grajd (Stomoxys calcitrans):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.