Musca de grajd se aseamana cu musca-domestica prin faptul ca are marimea corpului ca si aceasta, insa se deosebeste prin faptul ca are stiletul intepator. Traieste in toata lumea si face parte din ordinul Diptera. Are lungimea corpului de 0,6-0,7 cm si se remarca prin trompa sa lunga si ascutita ce reprezinta aparatul bucal si care inteapa destul de tare in momentul cand suge sangele victimilor sale. Este hematofoga, hrana sa este alcatuita din sange. Zboara mai ales dimineata si ii place mai ales zonele insorite. Iubeste de asemenea spatiile unde locuiesc vitele, grajdurile, ea fiind lacoma dupa sangele acestor animale domestice. Astfel se explica de ce aceste muste insuportabile apar frecvent in gospodariile oamenilor de la sate sau la fermele de animale.

Este o specie foarte prolifica, femela depune un numar de 600-800 de oua in perioada de reproducere. Ouale sunt plasate in gunoiul de grajd, iar larvele se dezvolta tot acolo. Mustele de grajd sunt considerate foarte periculoase (intrec chiar si tantarii) deoarece prin obiceiul de a intepa animalele (vite, cai, pui) si chiar oamenii, pot transmite virusi, agenti patogeni si chiar o boala foarte grava numita dalacul. Aceasta boala este infectioasa si contagioasa si produsa de germenul sporulat numit Bacillus anthracis. Face parte din categoria bolilor telurice la fel ca si tetanosul. Apare frecvent la animale domestice ca de exemplu: cabaline, taurine, ovine, porcine si caprine. Pasarile sunt mai putin receptive la acest agent patogen. In general animalele sunt contaminate cand merg la pasuni, deci este vorba despre erbivore. Incidenta bolii este marita in anotimpul cald si secetos. Animalele care sunt intepate de mustele de grajd prezinta anumite tulburari si astfel slabesc, au stratul de carne si grasime mai redus, iar la vaci apare o scadere a productiei de lapte.

Citește și:  Descoperă cele mai interesante specii de libelule din toată lumea
Stomoxys calcitrans, Mascul, Foto: emfparacitarias.blogspot.ro
Musca de grajd, Stomoxys calcitrans, Mascul, Foto: emfparacitarias.blogspot.ro

Astfel de muste zboara din luna iunie pana la sfarsitul lui octombrie. Pot fi observate usor pe peretii adaposturilor de animale sau cum se indreapta spre acestea cu scopul de a le intepa si a le suge sangele, mereu cu capul in jos. Sunt agresive si lacome, deseori nu se multumesc doar cu animalele domestice, ele ataca si oamenii, ii inteapa si le provoaca pete rosii pe piele.

Video – Musca de grajd (Stomoxys calcitrans):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.