Bursucul american (Taxidea taxus) se aseamana cu viezurele din Europa Centrala insa este mai carnivor decat acesta. Prefera regiunile deschise care au solul afanat, campiile, preeriile si zonele desertice din sud-vestul Canadei pana in SUA si nordul Mexicului.
Acest prădător solitar, adesea confundat cu viezurele european, este însă mai carnivor și preferă habitatele de câmpie și zonele aride, unde își folosește ghearele puternice pentru a săpa vizuini adânci și complexe.
Caracteristicile fizice ale bursucului american
Adultii au corpul masiv, lung de 42-72 cm, cantaresc 4-12 kg si au lungimea cozii de 10-16 cm. Aspectul general este robust, indesat si putin turtit. Blana ce acopera corpul este alcatuita dintr-un strat interior calduros si din peri mai lungi si mai rari cu rol de protectie. Are in general un colorit gri cu o tenta rosiatica mai ales pe partea dorsala, iar pe cea ventrala este galben-gri.
Din zona nasului se intinde o dunga alba spre spate, pe obraji prezinta doua dungi negre incadrate de dungi albe, gatul este alb iar picioarele sunt negre sau maro-inchis. Botul este maroniu, ochii mari cu irisul de culoare neagra, iar urechile sunt mici si pozitionate pe partile laterale ale capului, destul de jos.
Picioarele sunt groase, bine acoperite cu blana, terminate cu gheare lungi si curbate, iar coada este scurta si stufoasa. Simtul olfactiv este foarte bine dezvoltat, prin el detecteaza prada si comunica intre ei.
Habitatul și distribuția geografică a bursucului american
Bursucul american este un animal solitar, nocturn, nu este sociabil. Deseori teritoriile ocupate de masculi se suprapun, fapt ce nu-i deranjeaza foarte tare deoarece nu au un comportament teritorial puternic.
Dieta și comportamentul de vânătoare
Se hraneste cu mici mamifere, in special rozatoare, pe care le prinde direct din vizuinele lor. De asemenea mananca viermi, omizi, melci, serpi, broaste, soparle si insecte.
Reproducerea și îngrijirea puilor
Perioada de imperechere are loc in lunile de vara sau toamna tarziu. Dupa o perioada de gestatie de cateva luni, femela face in luna martie sau aprilie a anului urmator cinci pui. Acestia sunt orbi si neajutorati la inceput, ei sunt alaptati de mama intr-o vizuina captusita cu frunze si iarba.
De regula vizuina este lunga de 10 m si adanca de 3 m. Dupa o luna puii deschid ochii, iar dupa sase saptamani sunt intarcati de mama. In mediul lor natural bursucii pot trai aproximativ 14 ani, in captivitate ajung si la 26 de ani.
Bursucul american face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Adaptările fizice ale bursucului american
Bursucul american a dezvoltat o serie de adaptări fizice care îi permit să prospere în habitatele sale variate. Ghearele lungi și curbate sunt unelte esențiale pentru săpatul rapid al vizuinelor, acestea fiind adesea folosite atât pentru adăpost cât și pentru capturarea prăzii.
Blana sa dublă, cu un strat interior gros și un strat exterior mai lung, oferă protecție termică în climatele variabile ale Americii de Nord. În plus, craniul său aplatizat și maxilarele puternice îi permit să zdrobească oasele micilor mamifere pe care le vânează. Adaptările vizuale includ ochii poziționați lateral, care îi oferă un câmp vizual larg, ideal pentru detectarea prăzii sau a prădătorilor din apropiere.
Video – Bursucul american (Taxidea taxus):