Amplasat pe bulevardul Matei Basarab, nr. 10, în oraşul Slobozia, judeţul Ialomiţa, Muzeul Naţional al Agriculturii a fost inaugurat la data de 25 martie 1996. Clădirea muzeului ocupă o suprafaţă de 3866 de metri pătraţi, la care se adaugă un teren de 8420 de metri pătraţi, cu un parc având peste 55 de specii dendrologice.

imagine-cu-muzeul-agriculturii-din-slobozia-judetul-ialomita.jpg

Prin expoziţiile şi colecţiile sale, muzeul prezintă istoria agriculturii româneşti, iar patrimoniul său include mai multe componente.

Biserica de lemn „Poiana”, datând din anul 1737, este un monument istoric şi de arhitectură, ridicat din bârne de stejar cioplite din bardă şi secure, cu acoperiş din şindrilă. Planul bisericii se caracterizează printr-o navă dreptunghiulară alungită. Intrarea se face printr-un pridvor deschis, ce continuă cu pronaosul, naosul şi altarul. Printre elementele decorative, se numără brâul în torsadă şi Sfânta Masă din altar, susţinută de patru stâlpi.

intrarea-in-muzeul-agriculturii-din-slobozia-judetul-ialomita.jpg

Pictura de pe bolta bisericii reprezintă o alegorie la tema Euharistiei şi a fost realizată în anul 2001 de artistul plastic Ion Nicodim. Unele icoane vechi provin chiar din secolele XVIII-XIX. Biserica este împodobită cu mai multe covoare ţărăneşti vechi, datând din prima jumătate a secolului al XX-lea, precum şi ştergare şi feţe de masă. Lăcaşul de cult asigură serviciile religioase pentru Parohia „Buna Vestire”.

În anul 2005, Muzeul Agriculturii a primit, prin donaţie, clădirea fostei Ferme Model de la Perieţi, care în prima jumătate a secolului al XX-lea era cea mai mare fermă producătoare de seminţe de legume şi flori din Europa de Est.

alee-spre-muzeul-agriculturii-din-slobozia-judetul-ialomita.jpg

Alte unităţi în aer liber aflate în patrimoniul Muzeului sunt: o casă de gospodar datând de la începutul secolului al XX-lea, un hambar (1869), cuptoare tradiţionale de copt pâine (simplu şi cu plită), colaci de fântână (1853, 1937), cruci de piatră (1889, 1877), o moară cu pietre şi piuă pentru finisat postavul.

muzeul-agriculturii-din-slobozia-judetul-ialomita.jpg

Colecţiile muzeului cuprind peste 13.000 de piese, printre care unelte, utilaje agricole şi industriale aparţinând unor firme renumite, atât româneşti (Combinatul Metalurgic Reşiţa, Rieger Sibiu), cât şi străine (International Harvester&Co, McCormick, Fordson, Stahl, Deutz, Petkus, HSCS etc), mijloace de transport tradiţionale (vagoane, căruţe, sănii), piese de harnaşament, obiecte de uz casnic, mobilier, ceramică, textile, îmbrăcăminte, obiecte de cult, fotografii, medalii, documente etc. Biblioteca muzeului are circa 6200 de titluri – cărţi, periodice, dosare, casete audio, video şi discuri.

spatiu-verde-langa-muzeul-agriculturii-din-slobozia-judetul-ialomita.jpg

Anual, la Muzeul Agriculturii din Slobozia se organizează programele „Casa Pâinii” şi „Noi – Voi”, care atrag mii de turişti.

Parcul muzeului oferă o oază de liniște și este ideal pentru plimbări educative, unde vizitatorii pot învăța despre diversele specii de plante și rolul lor în ecosisteme.

De asemenea, muzeul organizează periodic ateliere și demonstrații practice pentru școli și grupuri, subliniind importanța agriculturii sustenabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.