Muzeul artelor moderne din New York (Museum of Modern Art – MoMA) este apreciat de catre multi specialisti ca fiind cel mai important, de acest gen, din lume, cuprinzand peste 150 000 de opere (picturi, sculpturi, desene, fotografii), din care nu lipsesc cele ale celebrilor pictori si sculptori: Constantin Brancusi, Paul Cezanne, Salvador Dali, Marc Chagall, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Kandinsky etc. La inceputul secolului al XX-lea, trei personalitati din lumea artistica, Abby Aldrich Rockefeller, sotia lui John D. Rockefeller (foarte puternic industrias american), Lillie P. Bliss si Cornelius J. Sullivan decid sa infiinteze o institutie dedicata exclusiv artei moderne, cu scopul marturisit de a-i face pe americani sa cunoasca si sa aprecieze artele vizuale si pe artististii contemporani lor. Raspunsul publicului a fost entuziast, astfel ca muzeul a trebuit sa isi schimbe de mai multe ori locatia, extinzandu-se tot mai mult. Din 1939 (si astazi) se afla in Midtown Manhattan, New York, oferind, in prezent, peste 12 000 de metri patrati de expozitie, avand, zilnic, peste 7000 de vizitatori si in jur de doua milioane, anual.
In Muzeul artelor moderne din New York, pictura si sculptura sunt expuse la etajele doi, patru si cinci si in spatiul numit “Gradina sculpturilor” – peste 3600 de opere, incepand cu secolul al XIX-lea, pana astazi. Pot fi admirate, de exemplu, “Noapte instelata”, de Van Gogh, “Domnisoarele din Avignon”, de Pablo Picasso, “Marea scaldatoare”, de Paul Cezanne, “Persistenta memoriei”, de Salvator Dali, “Dans I”, de Henri Matisse, “Broadway Boogie Woogie”, de Piet Mondrian etc.
Peste 10 000 de desene realizate in creion sau cerneala, acuarele, colaje si alte opere, concepute in tehnici neconventionale, sunt la al treilea etaj al Muzeului artelor moderne din New York. La acelasi nivel, compartimentul arhitectura expune toate directiile si curentele artistice ale secolului al XX-lea, inclusiv machete ale unor edificii remarcabile, puse in practica in diverse tari ale lumii. Colectia de fotografii, de la etajul al treilea, acopera domeniul jurnalismului, al stiintei, comertului si al artei din ultimii o suta de ani. Nu lipsesc stampele si cartile ilustrate. Filmele pot fi vazute intr-o sala de proiectie aflata la primul etaj.
Colectia Constantin Brancusi de la MoMA este semnul unei recunoasteri internationale incontestabile, ca si in alte parti ale lumii, de altfel (Paris, Bilbao – Muzeul Guggenheim, Tokyo etc.). Se afla aici sculpturi celebre, precum “Maiastra” (una dintre primele lucrari, din opera artistului, in care apare motivul pasarii), “Pasarea in spatiu”, “Pestele”, “Negresa blonda”, “Socrate” etc. La acestea se adauga o imensa documentatie despre viata si opera genialului creator, prezentat ca sculptor francez, nascut in Romania. Paradoxal, pe cat se estompeaza (prin uitare si indiferenta), in tara de origine, imaginea lui Brancusi, pe atat de vie si elogiata este peste hotare.
In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, existenta si supravietuirea unei astfel de institutii, precum Muzeul artelor moderne din New York, nu a fost tocmai usoara, avand in vedere ca mai toate miscarile avangardiste (cubismul, suprarealismul, expresionismul, futurismul, constructivismul) au fost primite cu reticenta. Oameni politici americani importanti, inclusiv presedintele Truman, atasati, mai ales, valorilor traditionale, considerau ca miscarile avangardiste nu numai ca nu erau “inocente”, dintr-o perspectiva politica, ci nocive, de-a dreptul.
Mai ales republicanii au avut o pozitie radicala, afirmand categoric efectul destabilizator al artei moderne, prin discordanta cu destinul – spuneau ei – prin afirmarea prea indrazneata a mitului “tehnologiei”, prin cultivarea laturii obscure a fiintei etc. Mai mult, unii artisti, din diverse culturi, nu numai americani, au fost acuzati de sustinerea, fie si neintentionata, a comunistilor de la Kremlin. Se pare ca, pana la urma, a fost mult mai vizibila ideea de libertate in creatie (principiu de la care americanii nu au abdicat, pana la urma), decat suspiciunile mai mult sau mai putin justificate.
La inceputul anilor 2000, peste 800 de milioane de dolari au fost investiti in lucrarile de renovare si extindere a MoMA, dorinta fondatorilor de a face din acest muzeu un reper inconfundabil al artei moderne fiind indeplinita.
La patrimoniul de pictura, sculptura, gravura etc., Muzeul artelor moderne din New York a adugat o cinemateca (peste 22 000 de filme) si o biblioteca (aproximativ 300 000 de volume, care includ o vasta documentatie referitoare la artistii ale caror opere sunt expuse aici). Pentru un artist contemporan, expunerea creatiilor la Muzeul artelor moderne din New York este un semn cert de recunoastere a valorii sale.
Cei care vor sa isi faca o idee despre extraordinarul patrimoniu al MoMA, pana vor ajunge in New York, pot vizualiza colectiile urmand link-ul www.moma.org/.
Video Colectia Constantin Brancusi la Muzeul artelor moderne din New York (MoMA):