Muzeul Băncii Naţionale a României este amplasat în centrul vechi al Bucureştiului, pe str. Lipscani nr. 25, în sectorul 3 şi se află în subordinea BNR. Muzeul este găzduit de Palatul Băncii Naţionale a României, monument istoric construit în perioada 1884 – 1890.

Proiectul clădirii aparţine arhitecţilor Cassien Bernard şi Albert Galeron, iar lucrările au fost supravegheate de arhitecţii Grigore Cerchez şi E. Băicoianu.

Muzeul BNR a fost înfiinţat în 1914, printr-o hotărâre a Consiliului General al Băncii Naţionale, iar organizarea sa a început în anul 1933. Prima expoziţie a fost vernisată 10 ani mai târziu. În 1949, colecţia muzeului este mutată în blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei, iar ulterior va ajunge la Academia Română, unde este păstrată până la 3 mai 1997, când are loc inaugurarea muzeului.

În prezent, amenajat în holul de marmură, Muzeul Băncii Naţionale a României cuprinde o colecţie numismatică valoroasă, ce oferă un tablou complet asupra circulaţiei monetare pe teritoriul României, începând cu monedele cetăţilor greceşti de pe ţărmul vest-pontic (secolul al V-lea î. Hr.), până la apariţia leului şi evoluţia sa în ultimele două secole.

Pe lângă seriile numismatice emise de BNR, muzeul expune şi alte piese de importanţă majoră, cum ar fi medalii, sigilii, sculpturi, însemne bancare, precum şi o galerie de portrete ale guvernatorilor băncii. Obiectele sunt expuse în vitrine din lemn de stejar, prevăzute cu uşi blindate.

Muzeul Băncii Naţionale a României poate fi vizitat în mod gratuit, însă este necesară o programare anterioară.

Vizitatorii pot vedea de asemenea instrumente și mașinării folosite în trecut pentru tipărirea bancnotelor, fiecare cu propria sa poveste fascinantă.

În cadrul muzeului sunt organizate periodic expoziții temporare care aduc în prim plan figuri marcante din istoria financiară a României, împreună cu impactul lor asupra societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.