Muzeul de Artă din Târgovişte face parte din Compexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” şi este amplasat pe Strada Calea Domnească, nr. 185. Poate fi vizitat de marţi până duminică, iar studenţii şi pensionarii beneficiază de reduceri la preţul de intrare.

muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita-monument-istoric.jpg

Clădirea în care a fost amenajat acest muzeu a fost construită cu scopul de a servi drept sediu Prefecturii şi este una dintre cele mai vechi clădiri din Târgovişte şi, în acelaşi timp, una din cele mai frumoase şi mai impresionante.

A fost construită în secolul al XIX-lea, în a doua jumătate, purtând amprenta stilului arhitectural italian. De altfel, au fost angajaţi meşteri italieni care să se ocupe atât de exterior, cât şi de interior.

intrare-in-muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Principalul meşter italian care s-a ocupat de edificiu a fost Giovanni Baldassar Vignossa. Un alt italian, pictorul Giovanni Battista del Basso, s-a ocupat de decoraţiile din interior şi tot el a fost anagajat şi atunci când a fost ridicată clădirea Primăriei.

Clădirea nu impresionează neapărat prin dimensiuni, pentru că ele sunt destul de mici, însă o face prin bunul gust şi prin rafinamentul cu care elementele arhitecturale au fost îmbinate.

poza-cu-muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Exteriorul lasă impresia de monumentalitate şi de somptuozitate, iar interiorul iese în evidenţă prin felul în care a fost decorat cu stucaturi şi prin picturile cu motive geometice, dar şi vegetale.

muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Începând cu anul 1991, în această clădire a început să funcţioneze Muzeul de Artă din Târgovişte. Colecţia muzeală este alcătuită din mai mult de 1400 de piese de artă, printre cele mai importante numărându-se piesele de mobilier Ludovic al XVI-lea, frescele brâncoveneşti din 1698 şi tablouri din secolul al XIX-lea.

imagine-indepartata-cu-muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Se mai găsesc ţesături orientale, podoabe ale diverselor culturi, o mare colecţie de picturi religioase şi picturi moderne şi contemporane, semnate de Nicolae Tonitză, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Ioan Andreescu şi mulţi alţii.

imagine-nocturna-cu-muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

Timp de şase ani, Muzeul de Artă din Târgovişte a fost închis pentru renovări. Redeschiderea lui a avut loc în anul 2009, iar vizitatorii au plăcerea de a vedea o clădire reabilitată: picturile, piesele din lemn, stocatura şi feroneria au fost restaurate, după ce structura a fost reconsolidată. Astăzi, muzeul aşteaptă cu braţele deschise orice iubitor de artă.

muzeul-de-arta-din-targoviste.jpg

Pe lângă valoarea artistică a colecțiilor, muzeul oferă și o serie de facilități pentru vizitatori, inclusiv reduceri pentru studenți și pensionari, facilitând accesul la cultură pentru toate categoriile de public.

balcon-de-la-muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

În cadrul muzeului, fiecare exponat este pus în contextul său istoric și artistic, oferind vizitatorilor o înțelegere profundă a evoluției stilurilor și tehnicilor artistice. De asemenea, muzeul organizează periodic ateliere, conferințe și evenimente culturale care contribuie la dinamica culturală a orașului Târgoviște.

detaliu-de-pe-muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg
fereastra-si-ornamente-de-pe-muzeul-de-arta-din-targoviste-judetul-dambovita.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.