Muzeul Guggenheim, din New York, Statele Unite ale Americii – dedicat artei moderne – conceput de catre renumitul arhitect Frank Lloyd Wright, este foarte cunoscut datorita structurii sale in spirala (cu baza mai ingusta decat partea superioara) si, in primul rand, gratie operelor de arta expuse aici, pe toata durata anului – picturi, sculpturi, filme, productii video inedite etc. Dintre cele peste 6000 de opere de arta, doar 3% sunt prezente in expozitii, din lipsa de spatiu.
Inceputurile muzeului dateaza din anul 1937, cand vestitul industrias Solomon R. Guggenheim, pune bazele unei fundatii menite sa expuna, pentru publicul larg, toate operele de arta pe care le detinea in acel moment. Amplasamentul actual a fost conceput in 1959, intr-o maniera foarte originala, astfel ca, pentru a vizita Muzeul Guggenheim, se merge la ultimul nivel, dupa care se coboara progresiv, pana la parter, pe un fel de rampa inclinata, notiunea de sala de expozitie disparand, in favoarea unei continuitati a prezentarii. Constructia insasi este o veritabila opera de arta, forma sa rotunda contrastand cu cea dreptunghiulara a cladirilor din jur.
Acoperisul este din sticla, iar partea centrala este puternic luminata. Denumirea initiala a fost “Muzeul de pictura non – figurativa” si cuprindea picturi apartinand directiei avangardiste – Kandinsky si Mondrian. Arta non-figurativa, spre deosebire de cea care ilustreaza, prin imagini, lumea exterioara si concreta, nu isi are sursa de inspiratie in realitatea tangibila, ci in spirit, in ideea pura. Este un fel de “zbor” spre un univers superior, mistic adeseori. Hilla Rebay, consiliera pe teme de arta, a fondatorului muzeului, industriasul Solomon R.Guggenheim, ea insasi pictorita, a fost discipol al lui Kandinski, care, in 1911, publicase cartea “Spiritualitatea in arta”, tocmai pe ideea reprezentarii non-figurative.
Astazi, muzeul Guggenheimare filiale in mai multe orase ale lumii, nu doar in New York, ci si la Bilbao, intr-un sediu spectaculos (recunoscut ca prototip al muzeului modern), proiectat de arhitectul Frank Gehry, in 1997, la Venetia, la Berlin, la Las Vegas. In ianuarie 2012, Fundatia Guggenheim a anuntat constructia unui nou muzeu in Finlanda, la Helsinki (cu un cost initial de 140 de milioane de euro). Povestea Muzeului Guggenheim este, practic, istoria diferitelor colectii private, expuse de-a lungul anilor. Printre piesele centrale ale acestor colectii se numara cele din categoria abstracta ale lui Guggenheim, colectiile de picturi suprarealiste si sculpturi ale nepoatei sale, Peggy Guggenheim, colectiile de picturi impresioniste, post-impresioniste si moderniste ale lui Justin K. Thannhauser si vasta colectie a contelui Giuseppe Panza di Biumo, care cuprinde adevarate capodopere minimaliste, post–minimaliste si conceptuale din Europa si America.
Se afla aici tablouri celebre ale lui Picasso (“Woman Ironing”), Paul Gaugain, Georges Seurat (“Tarani la camp”), Amadeo Modigliani (“Nud”), Salvador Dali (“Nasterea dorintei lichide”), Franz Marc (“Vaca galbena”), Henri Rousseau (“Jucatorii de fotbal”) etc. Aceste impresionante colectii au fost imbogatite prin donatiile facute Muzeului Guggenheimde catre Fundatiile Robert Mapplethorpe si Bohen (245 de opere realizate de 45 de artisti) si de muzeul cu acelasi nume din Bilbao.
Spre deosebire de celelalte institutii dedicate artelor vizuale, Guggenheim nu este impartit in compartimente sau sectoare dedicate unui anumit tip de arta, colectia permanenta fiind integrata intr-un sistem foarte dinamic, ce poate fi imbogatit continuu, pe masura aparitiei noilor talente.
In perioada in care se tine Festivalul Muzeelor, Guggenheim poate fi vizitat gratuit. In apropiere se afla si cafeneaua muzeului – “Guggenheim Museum Cafe” – si magazinul de suveniruri.
In 2011, Muzeul Guggenheim din Bilbao a organizat cea mai importanta expozitie de sculptura dedicata lui Constantin Brancusi si americanului Richard Serra, doi artisti care au marcat fundamental sculptura secolului al XX-lea. Operele expuse au fost aduse, din colectiile Guggenheim din New York, dar si din alte muzee celebre. Dintre operele lui Brancusi, in muzeul american se afla, de exemplu, “Maiastra”, “Muza”, “Adam si Eva”, “Regele regilor” etc.
Structura inconfundabila, complet neconventionala, a Muzeului Guggenheim,este o adevarata marca a metropolei americane, iar vizitarea sa intra, cu siguranta, in categoria experientelor de neuitat. In 2010, You Tube Play si Muzeul Guggenheim, din New York, au selectionat 25 de productii video, foarte creative, realizate de-a lungul a doi ani, pe care le-au promovat in cadrul unei expozitii. Criteriile de selectie au fost spiritul imaginativ, conceptia avangardista si originalitatea. Acestea pot fi vizualizate urmand link-ul http://www.guggenheim.org/new-york/interact/participate/youtube-play/top-videos.