Este unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute muzee din România, printre primele deschise în Europa şi printre cele mai vizitate din zona Transilvaniei. Este vorba, desigur, despre Muzeul Naţional Brukenthal. Edificiul cultural este situat într-un oraş cu o importanţă la fel de mare precum cea a muzeului.
În Piaţa Mare a Sibiului este locul ce îl găzduieşte, trasnformand-o şi prin prezenţa sa într-o emblemă a oraşului. De ce numele Brukenthal? Pentru că, de fapt, acest muzeu este găzduit de palatul construit între anii 1778-1788 ca reşedinţă oficială pentru baronul Samuel Von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei în acea perioadă.
În anul 1790, acest muzeu putea fi vizitat, cu trei ani înainte că muzeul Louvre să poată fi vizitat, fiind însă deschis publicului larg în anul 1817. Se păstrează numele baronului pentru Muzeul Naţional Brukenthal, pentru că acesta este, de altfel, cel care a pus bazele colecţiilor şi primului fond de exponate ale muzeului.
Baronul, care a fost şi consilierul împărătesei Maria Theresa a Austriei, a colecţionat numeroase picturi, mai ales în timpul petrecut în Viena. De asemenea, acesta era şi deţinătorul unei importante colecţii numismatice, a unei pinacoteci şi a unui birou de stampe. Astfel că la deschiderea muzeului, spre vizitare, a fost adusă la lumină o importantă şi impresionantă colecţie personală.
Importanţa acestui muzeu nu este dată doar de exponatele pe care le adăposteşte, ci şi de clădirea pe care Muzeul Naţional Brukenthal o are ca sediu. Clădirea este un important monument de arhitectură gotică, cel mai însemnat din România, de altfel. Arhitectura sa este inspirată de situl gotic austriac şi încă mai păstrează o serie de elemente din construcţia originală cum ar fi blazonul familiei Brukenthal.
În interior, mai pot fi văzute sobe din faianţă, candelabre, tapet sau anumite piese de mobilier folosite de baron în timpul şederii sale în palat. Nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că acest palat a fost construit având ca nucleu casa primarului Thomas Altenberger.
Mulţi sunt cei care îşi propun să viziteze acest muzeu odată ce ajung în Sibiu, dar de cele mai multe ori renunţă din motivul că vizita, în întregime, trecând prin toate secţiunile pe care le are, poate dura o zi sau chiar mai mult.
Iată o scurtă descriere a muzeelor ce îl compun pentru a putea aprecia, într-o oarecare măsură, care este timpul ce poate fi petrecut la muzeu. Aşadar, la Muzeul Naţional Brukenthal, se pot vizita următoarele expoziţii permanente: arta europeană, arta românească, arta contemporană, istorie, istorie naturală, istoria farmaciei, arme şi trofee de vânătoare, biblioteca Brukenthal.
Începând cu prima categorie dintre cele enumerate, putem spune că este una dintre cele mai impresionante, având lucrări realizate de reprezentanţi ai unor mari şcoli de pictură din Europa secolelor XV-XVIII.
Aici, se încadrează tablouri ale unor artişti precum Andrieş van Ertvelt, Peter Paul Rubens, Anthon van Dyck (reprezentanţi ai şcolii austriece şi germane de pictură) şi Tiziano Vecellio, Sebastiano Ricci, Alessandro Botticelli, Tullio Lambardo (reprezentanţi ai şcolilor veneţiene, napolitane şi genoveze de pictură).
Cum la Muzeul Naţional Brukenthal nu putea lipsi o expoziţie permanentă de artă românească, au fost achiziţionate, de-a lungul timpului, lucrări ale unor importanţi artişti români, printre care cei mai cunoscuţi sunt Nicolae Grigorecu, Alexandru Ciucurencu, Theodor Pallady, Corneliu Baba.
Şi pentru că este vorba despre secţiuni dedicate mişcării culturale româneşti, trebuie să amintim că şi secţiunea de artă contemporană din cadrul muzeului este dedicată celei româneşti, alăturându-se astfel Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti în promovarea artiştilor.
În cadrul muzeului de istorie, ale cărui expoziţii sunt găzduite de clădirea ce a fost casa primarului Thomas Altenberger, parte a Palatului Brukenthal, aşa cum am amintit mai sus, se realizează o nouă divizare în categorii.
Se pot vizita camere dedicate antichităţii cu statui şi părţi din templele dedicate zeilor, camere dedicate Evului Mediu, unele ce adăpostesc arme şi armuri, arme de foc, monede şi medalii, obiecte de tezaur. Pentru cei care sunt pasionaţi de natură, la Muzeul Naţional Brukenthal se găseşte o impresionantă reconstituire a lumii vii, cu un sector paleontologic, unul mineralogic şi diverse ecosisteme.
Tradiţia acestui muzeu datează de la 1849 când a fost înfiinţată la Sibiu, din dorinţa unor intelectuali saşi de a-şi împărtăşi pasiunea pentru natură, Societatea Ardeleană de Ştiinţe ale Naturii. Tot datorită unei tradiţii, a fost deschis în 1972 Muzeul farmaciei ca parte a Muzeului Naţional Bruckenthal. Acesta este găzduit de o clădire în care a funcţionat prima farmacie de pe teritoriul ţării noastre.
O altă piesă de rezistenţă a Muzeului Bruckenthal este biblioteca ce a aparţinut baronului. Colecţia sa include cărţi rare, atât româneşti, cât şi europene, diverse manuscrise şi cărţi din Transilvania, din secolele XV-XVIII.
Numărul volumelor din colecţia originală a baronului este de 15.972, la care s-au mai adăugat şi cărţi din achiziţii ulterioare, ajungându-se la un număr de 280.000 de volume.
Aşadar, iată în ce incursiune poate să vă ducă unul dintre cele mai impresionante şi cunoscute muzee din România, dacă paşii vă aduc la Sibiu.
Muzeul găzduiește și o colecție impresionantă de arte decorative, monede, cărți și manuscrise vechi, ce reflectă bogata istorie culturală și intelectuală a Transilvaniei. Pe lângă galeriile de artă, Muzeul Brukenthal oferă vizitatorilor expoziții temporare, ateliere educative și evenimente culturale, menținându-și astfel relevanța și atractivitatea în peisajul cultural contemporan.
Importanța muzeului este subliniată de rolul său în conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc, fiind un punct de întâlnire pentru iubitorii de artă, istorie și cultură din întreaga lume.