Muzeul Ţării Oașului se află în oraşul Negreşti-Oaş şi este unul dintre cele mai importante muzee din ţară, care prezintă aspecte tradiţionale şi etnografice din zona Ţării Oașului. Este împărţit în două secţii, şi anume expoziţia permanentă şi muzeul în aer liber.
Accesul la Muzeul Ţării Oașului nu este deloc dificil, ci se face de pe DN 19 care leagă Satu Mare şi Sighetu Marmaţiei. Muzeul se află la circa 200 de kilometri de drumul principal, într-un loc foarte vizibil. A luat naştere în anul 1966, fiind asemănător Muzeului Satului din Sibiu sau celui din Bucureşti.
Muzeul în aer liber este alcătuit din câteva gospodării complete, o biserică de lemn, două case moleculare şi o casă de olar. Muzeul este amplasat chiar în centrul oraşului, într-o zonă cu adevărat deosebită, datorită reliefului pitoresc.
Biserica de lemn a fost adusă din Lechinţa şi datează din secolul al XVII-lea. Vizitatorii pot vedea casele din Racșa, Negreşti şi Moiseni, alături de construcțiile-anexă ale acestora.
Casele moleculare sunt aduse din Gherţa Mică, iar casa olarului, din Vamă. Fiecare casă şi construcție-anexă a fost decorată, în interior, cu elemente specifice – ţesături, icoane, porturi populare, unelte şi piese de mobilier.
Foarte interesant e şi spaţiul “viu” al Muzeului Ţării Oașului, după cum este denumit chiar de către cei care îl au în grijă. Acest sector este format din instalaţii tehnice, cum ar fi o moară de apă, un atelier de fierărie, două vâltori şi o piuă.
Ce este şi mai remarcabil e că acestea sunt în continuare folosite, vizitatorii putându-se întâlni cu cei care vin să îşi macine cerealele sau să îşi lucreze lana la piuă.
Mai mult, în cadrul acestui muzeu se găseşte singurul loc în care se mai produce ceramică de Vamă. În anul 2001, a fost înfiinţată şi o şcoală de ceramică, al cărei sediu se afla într-o casă de secol XX.
Nu duce lipsă de elevi care au la dispoziţie mobilier corespuznator, roţi de olar, malaxor şi cuptoare de ars, care îi ajută să îşi pună în practică talentul. De asemenea, aici se află un atelier în care se fac gube, dar şi unul în care se produce pălinca autentică şi un han în genul celor tradiţionale.
Muzeul Ţării Oașului ocupă o suprafaţă de doar 1,5 hectare. Nu este deloc mult, însă compensează prin colecţiile pe care le deţine. Dacă, înainte de anul 1990, muzeul deţinea doar piese de mobilier, obiecte din gospodării, haine populare şi ceramică, după acest an colecţiile s-au îmbogăţit semnificativ.
A fost amenajată o galerie de artă şi au fost puse la dispoziţia celor care calcă pragul muzeului colecţii de fotografii, documente diverse despre Țara Oașului, precum şi colecţii de artă plastică din această zonă.
Muzeul Ţării Oașului este un muzeu foarte sugestiv pentru aceste meleaguri ale ţării şi un adevărat exemplu al tradiţiilor din această zonă fascinantă a ţării. Cei care ajung să-l viziteze rămân cu o puternică impresie de autenticitate – se simt ca şi cum s-ar fi întors în trecut, cu câteva secole în urmă şi ar fi fost martorii tradiţiilor de atunci.
O caracteristică distinctivă a muzeului este colecția vastă de costume populare oașene, fiecare cu modele specifice și culori vibrante, care povestesc istoria și mândria comunității.
De-a lungul anului, Muzeul Țării Oașului organizează evenimente culturale și festivaluri care revitalizează obiceiurile vechi și atrag vizitatori din toate colțurile lumii.