Nagatul fierar este o pasare de talie medie care zboara in peisajul Africii de Sud si Est. Numele sau interesant vine de la sunetele deosebite pe care le scoate si care sunt ascutite si metalizate, ca loviturile de ciocan pe nicovala de metal. Aceasta pasare poate fi recunoscuta usor si prin penajul sau elegant in alb si negru, si aripile in nuante cenusii.
Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 28-31 cm si greutatea de 125-225 g.
Masculul si femela au penajul asemanator si marimea corpului la fel de mare. La aceasta specie nu exista un dimorfism sexual pronuntat, incat cele doua exemplare pot fi mereu confundate. Ochii sunt mari, expresivi, pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare rosu-intens stralucitor. Ciocul este lung si subtire, de culoare gri-inchis. Picioarele sunt subtiri si lungi, par doua catalige de culoare neagra.
Nagatul fierar prefera sa-si petreaca timpul in zonele umede, pe malurile apelor, unde gaseste hrana din abundenta. El este un mare vanator de nevertebrate. Fiind o specie nocturna isi cauta hrana mai ales in timpul noptii.
In perioada clocitului masculul devine foarte agresiv fata de intrusii care se apropie de zona in care se gaseste cuibul sau. Femela este cea care construieste cuibul, iar dupa imperechere depune la cateva zile ouale in cuib. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti pana in momentul in care acestia reusesc sa zboare. Dupa ce parasesc cuibul, pasarile tinere zboara departe de zona in care se gasesc parintii si nu se mai intorc niciodata.
Nagatul fierar are denumirea stiintifica de Vanellus armatus, face parte din ordinul Charadriiformes, familía Charadriidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
In regiunile de ses din tara noastra apare o specie ce apartine aceluiasi gen si care se numeste nagatul Vanellus vanellus. Aceasta pasare este galagioasa, emite sunete puternice, caracteristice acestor specii de pasari. Poate fi recunsocuta dupa penajul sau deosebit dar mai ales prin ciuful de pene de pe cap in nuante stralucitoare verzi-metalizate.
Masculii sunt foarte agresivi in perioada clocitului sunt capabili sa-si apere cuibul si puii cu pretul vietii lor. Are obiceiul sa atace intrusii cu ciocul, se ridica in zbor si cade brusc cu ciocul spre pasarea rivala. Ornitologii considera nagatul o pasare folositoare, care distruge un numar mare de insecte si larve de insecte daunatoare.
Alte specii de nagat mai putin cunoscute sunt: nagatul-cu-pinteni care cloceste in Africa si are denumirea stiintifica de Hoplopterus spinosus, nagatul-de-mlastina care este supranumit si nagatul cu picioare albe ce are denumirea stiintifica de Chettusia gregaria, sau nagatul cu picioare galbene de stepa care este denumit Chettusia gregaria.
Video – Nagatul fierar (Vanellus armatus):