Andrei/Andreea este numele pe care îl poartă peste 700 000 de români, în mod aproape egal bărbaţi (în jur de 360 de mii) şi femei şi care îşi sărbătoresc onomastica la data de 30 noiembrie, când, în calendarul ortodox, este consemnată Sărbătoarea Sfântului Andrei, apostol al lui Iisus Hristos.

În tradiţia românească, Apostolul Andrei este considerat fondatorul creştinismului în acest spaţiu de la nord de Dunăre, declarat în 1997, de către Sfântul Sinod, “Ocrotitorul României”. Despre apostolii lui Iisus Hristos se spune că au ajuns în ţinuturi foarte îndepărtate de Ierusalim. Apostolul Toma ar fi mers, potrivit scrierilor biblice, în Imperiul Part (al treilea Imperiu Persan, din sud-estul Mării Caspice), Ioan, în Asia, iar Apostolul Andrei a călătorit mai întâi prin Asia Mică, apoi prin Peninsula Balcanică, pe teritoriul de astăzi al Turciei şi apoi în Sciţia Mică – Scythia Minor (Dobrogea de astăzi), după care şi-a continuat misiunea ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

Originea şi semnificaţia numelui Andrei, Pestera Sfantului Andrei
Originea şi semnificaţia numelui Andrei, Pestera Sfantului Andrei

Mărturie că Sfântul Apostol Andrei este cel care a juns şi a propovăduit învăţătura creştină pe aceste meleaguri, în afara textelor sacre, este şi faptul că nenumărate locuri din Dobrogea îi poartă numele – de exemplu, peştera Sfântului Andrei (în apropierea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanta, unde se presupune că a locuit apostolul câtă vreme s-a aflat pe aceste meleaguri), Pârâul Sfântului Andrei etc.

Apostolul Andrei era originar din Betsaida, ţinut din nord-estul Israelului, în apropiere de Marea Galileei şi făcea parte dintr-o familie de pescari, de aceea marinarii şi pescarii îl consideră , de asemenea, ocrotitorul lor. A murit ca martir, în Ahaia, provincie antică a Imperiului Roman, pe teritoriul actual al Greciei.

În anul 350, adică după vreo trei secole de la moartea apostolului, împăratul Constantin al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, împărat roman, a dus moaştele Sfântului Andrei în Biserica Apostolilor din Constantinopol. În secolul al XV-lea, acestea au fost mutate, de către Papa Pius al II-lea, la Catedrala Sfântului Petru din Roma, iar capul său se află în biserica din Patras (capitala regiunii Ahaia), locul unde a murit.

Citește și:  Sensul şi originea expresiei “Honeste vivere”
El Greco, Sfantul Andrei
El Greco, Sfantul Andrei

Crucea Sfântului Andrei, ca simbol, este cea în formă de X, pentru că se spune că aşa arăta crucea pe care a fost torturat şi ucis apostolul.

Numele Andrei vine din grecescul “andreas”, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”, “curajos”. De asemenea, pentru că el şi fratele său, Petru, sunt primii apostoli pe care i-a întâlnit Iisus Hristos, după Botezul în apele Iordanului, i s-a spus şi “cel dintâi chemat” (la apostolat).

O altă etimologie a numelui Andrei este legată, la multe dintre popoarele balcanice, inclusiv la români, de lupi. Apostolul Andrei este şi Apostolul lupilor. În legendele româneşti se spune că, la căderea Sarmizegetusei, lupii ar fi fost alături de daci (daoi – lupi, vechea denumire a dacilor) şi că Apostolul Andrei ar fi fost vegheat, prin pustia Dobrogei, de căpetenia lupilor.

În spaţiul românesc, s-au păstrat nenumărate tradiţii şi superstiţii de Sfântul Andrei. Se crede că, în noaptea de Sfântul Andrei, lupii vorbesc cu grai omenesc, că oamenii îşi apără gospodăriile şi casele de spiritele rele cu usturoi, fetele îşi pot visa ursitul dacă aşează trei tăciuni încinşi într-un vas de lut, că vasele din casă trebuie întoarse cu gura în jos, tocmai pentru a ţine în cumpănă răul, de orice fel ar fi acesta, se pune grâu la încolţit, pentru a vedea dacă anul care urmează va fi prosper, iar dacă cerul este senin în noaptea de Sfântul Andrei, iarna va fi blândă.

Despre cei care poartă numele Andrei se mai crede că au “al şaselea simţ”, adică o intuiţie uimitoare, chiar dacă nu sunt conştienţi de acest fapt, trăsătură care s-ar explica prin asocierea cu spiritul lupului.

Ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie, este şi cea care precedă, la noi, Ziua Naţională a României, anul acesta Centenarul Marii Uniri, ceea ce adăugă şi mai adânci semnificaţii aceastei perioade.

Pentru toti cei care poartă numele Andrei/Andreea sau derivatele lor, La mulţi ani!

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.