Există rare boli care ridică încă semne de întrebare, cu simptome îngrozitoare și fără vreun leac cunoscut. Cercetarea medicală are de progresat până ce vom cunoaște cauzele tuturor bolilor existente și până se vor găsi metode de vindecare.

Cutis laxa
Cutis laxa, foto: pekanbarupagi.blogspot.com

Cutis laxa este o astfel de boală rară și îngrozitoare. Terminologia înseamnă în traducere piele lăsată (în limba latină cutis – piele, laxa – inelastic, lăsat). Astfel, cutis laxa este o boală care presupune afectarea țesutului conjunctiv, țesut care oferă structură și suport pielii, mușchilor, articulațiilor și organelor organismului.

Rarii suferinzi ai acestei boli au ca simptom inelasticitatea, încrețirea, lăsarea în falduri a pielii în diferite regiuni ale corpului; fața și gâtul pot fi cele afectate, sau abdomenul (pungi de piele se formează în zona abdominală). Uneori, pungi se pot forma în pereții organelor (inimă, plămâni), în intestine, vezică sau vasele de sânge.

Cutis laxa poate avea forme severe, ce pun viața în pericol, sau mai puțin severe, în funcție de zona afectată. De exemplu, încrețirea și lăsarea pielii în zone precum fața și gâtul nu amenință viața, însă în mod sigur distruge viața suferinzilor.

Cutis laxa este o boală cu transmitere ereditară, provocată de mutațiile unor gene specifice, gene cu rol în dezvoltarea fibrelor elastice ce formează țesutul conjunctiv. Uneori, boala se manifestă mai târziu în viață, ceea ce a dus la ipoteza că unele forme de boală nu se transmit genetic, ci au drept cauză distrugerea fibrelor elastice ale țesutului conjunctiv. În orice caz, este o boală extrem de rară, unele statistici oferind un număr total de 200 de cazuri cunoscute de-a lungul timpului.

Citește și:  Paradoxul barbierului

Femeia de 29 de ani ce suferă de cutis laxa

Hu Juan
Hu Juan sursa: mirror.co.uk/incoming/gallery/body-bizarre-tlc-6487959

Hu Juan, o chinezoiacă din provincia Henan, a descoperit după nașterea primului copil că suferă de această îngrozitoare boală. La 18 ani, în anul 2003, după câteva luni de la nașterea băiatului ei, pielea sa de pe față și gât a început să îmbătrânească, să se încrețească și să se lase în ritm alert.

Examenele și testele medicale au descoperit că ea suferă de o formă de cutis laxa ce îi afectează fața și gâtul, dar nici o altă zonă. Femeia este în rest sănătoasă, însă pielea ei este ridată, lăsată ca cea a unei femei de 70 de ani.

Singura persoană din China cu această îngrozitoare boală, Hu Juan a suferit ani întregi de depresie, văzând cum chiar copiii ei se rușinează de aspectul ei.

Din păcate, nu se cunoaște nici o metodă de a vindeca această boală. Totuși, experții din Shangai intenționează să efectueze o operație care are șanse de a îi va reda pielii femeii aspectul normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.