Home Cultură generală O scrisoare pierduta – I.L.Caragiale

O scrisoare pierduta – I.L.Caragiale

0
foto: desenez.net

Opera literara “O scrisoare pierduta” de I L Caragiale este o comedie de moravuri politice, ilustrand dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei electorale, pentru alegerea de deputati.

Expozitiunea se desfasoara in casa prefectului St. Tipatescu. Prefectul judetului citeste indignat un articol din ziarul lui Nae Catavencu: Racnetul Carpatilor. Politistul orasului, Ghita Pristanda, raspunde cu supunere si aproba cuvintele lui Tipatescu. Printre altele cei doi vorbesc despre steagurile pe care Ghita trebuia sa le puna prin tot orasul si despre intamplarea avuta si anume spionarea adversarilor. Totodata, Pristanda se plange de situatia sa si a familiei sale si pentru a se scuza de suma luata prin cumpararea a mai putine steaguri, numara pe cele cumparate de mai multe ori, de unde si comicul de situatie.

Intriga este reprezentata de episodul in care Ghita povesteste despre intamplarea din seara precedenta, moment in care auzise despre o anumita scrisoare ce ar putea fi folosita impotriva lui Tipatescu.

In desfasurarea actiunii operei “O scrisoare pierduta”, Zaharia Trahanache, presedintele partidului de guvernamant, vine acasa la Tipatescu citindu-i o scrisoare a fiului sau, demonstrand indignarea sa in ceea ce priveste societatea corupta si meschina.

El ii relateaza, de asemenea, faptul ca a fost chemat de catre Nae Catavencu pentru a lua aminte de o anumita scrisoare de amor a prefectului catre Joitica, sotia sa.

Tipatescu isi iese din fire auzind acestea si incearca sa ascunda si sa nege totul.

Vazandu-l atat de agitat pe Tipatescu, Trahanache considera ca acesta n-are cumpat si ar trebui sa se stapaneasca pentru ca nu-i face bine in calitate de prefect.

Zoe fusese si ea chemata la Catavencu si isi da seama de greseala ei, dar in pofida faptului ca sotul sau nu crede, ea este foarte agitata si disperata sa recupereze scrisoarea.

Branzovenescu si Farfuridi, vazand cele petrecute, incep sa isi daca griji, temendu-se ca nu cumva sa fie pacaliti, tradati, iar cei din partid sa il sustina pe Nae Catavencu.

Intre timp, acasa la Tipatescu unde se aflau deja Nae Catavencu, Zoe si Pristanda cautand sa gaseasca o solutie pentru a iesi din situatia in care se afla, apare un cetatean turmentat care marturiseste ca a avut scrisoarea, dar i-a fost furata de Catavencu , dupa ce l-a imbatat.

foto: andruska.ro
foto: andruska.ro

Actiunea actului al II lea din “O scrisoare pierduta” se petrece in aceeasi anticamera a lui Tipatescu. Aici Farfuridi si Branzovenescu verifica listele celor care il vor sustine sau nu in alegeri.

Intre timp Trahanache si Tipatescu poarta aceeasi discutie, Trahanache aparandu-i demnitatea prietenului sau si mentionandu-i mereu sa aiba putintica rabdare. Farfuridi si Branzovenescu, temandu-se de tradatori, hotarasc in cele din urma sa trimita o telegrama la Bucuresti in care sa informeze de cele intamplate.

Intre timp, Tipatescu care daduse ordin ca toate telegramele sa fie oprite, o gaseste pe cea trimisa de Farfuridi si Branzovenescu, simtindu-se astfel din ce in ce mai prins de situatie.

Catavencu nu doreste sa inapoieze scrisoarea decat in schimbul sustinerii sale in alegeri. Zoe este prima care accepta aceasta propunere, iar in cele din urma cedeaza si Tipatescu, spunandu-i “poimaine esti deputat !”

Ghita Pristanda este cel care aduce vestea mult asteptata de la Bucuresti si anume aceea prin care se anunta ca prefectul trebuie sa aleaga pentru postul de deputat pe Agamemnon Dandanache, care ajunge la putere printr-o situatie similara a celor din judetul de munte.

Toti sunt incremeniti de vestea primita.

Punctul culminant al comediei “O scrisoare pierduta”, ilustrat in actul al III lea, este reprezentat de momentul in care, desi Trahanache trebuie sa anunte candidatura lui Catavencu, anunta pe cea a lui Agamemnon, deoarece gaseste scrisoarea falsificata prin intermediul careia il santajeaza pe Catavencu.

In acest moment se starneste un adevarat scandal, se aud fluieraturi , in care Catavencu disperat incearca sa faca publica scrisoarea de amor.

In invalmasela create, Catavencu pierde palaria unde avea scrisoarea.

foto: ziarulmetropolis.ro

In actul al IV lea, Zoe si Tipatescu sunt disperati pentru ca Nae disparuse si se gandeau ca pune la cale un plan pentru a publica scrisoarea. Prefectul este ocupat cu primirea lui Dandanache, care ajunge insotit de Trahanache.

Ametit de drum, Agamita le relateaza lui Tipatescu Zoei ca a ajuns candidat printr-un santaj, cu ajutorul unei scrisori de amor. Acestia sunt uluiti de similaritatea situatiilor.

Intre timp, Catavencu apare si marturiseste Zoei ca a pierdut scrisoarea. In acelasi moment apare si cetateanul turmentat cu palaria lui Catavencu. Dupa ce ii inapoiaza scrisoarea lui Zoe, asteapta si primeste raspunsul la intrebarea ,,eu cu cine votez?”

Catavencu se consoleaza prin a conduce banchetul poporului.

Deznodamantul comediei “O scrisoare pierduta” este prezentat prin festivitatea organizata in cinstea alegerilor, la care Catavencu impreuna cu Zaharia, Tipatescu si Zoe se impaca.

In final, Catavencu rosteste un discurs politic demagogic in care prezinta victoria democratiei prin ilustratea unor idei contradictorii.

Ironia si sarcasmul lui Caragiale privind colectivitatea alegerilor sunt desavarsite, deoarece in desfasurarea lor se recurge la santaj, fals, coruptie, incalcandu-se in mod evident constitutia.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version