Home Cultură generală Octombrie – curiozităţi, fapte mai puţin cunoscute despre a zecea lună a...

Octombrie – curiozităţi, fapte mai puţin cunoscute despre a zecea lună a anului

0
Octombrie

Luna octombrie este asociată cu o serie de evenimente și de semnificații interesante, având o istorie bogată și câteva aspecte mai puțin cunoscute.

Numele “octombrie” vine din latinescul “octo”, care înseamnă “opt”. În calendarul roman vechi (un calendar lunar), octombrie era a opta lună, deoarece anul începea în martie. Când Iulius Cezar a introdus calendarul iulian, în 45 î.Hr., ianuarie a devenit prima lună a anului, dar denumirea lunii octombrie a rămas neschimbată.

În tradiţia populară românească, octombrie este “Brumărel”, deoarece acum începe să cadă bruma, anunțând sosirea anotimpului rece. Este vremea recoltelor târzii și se spune că, dacă luna octombrie va fi cu ploi și multă brumă, ianuarie va fi mai blând, iar dacă vremea va fi bună, și toamna va fi lungă.

Simboluri ale lunii octombrie

Opal, piatra pretioasa a lunii octombrie
Opal, piatra pretioasa a lunii octombrie

Pietrele simbolice si norocoase pentru luna octombrie sunt opalul şi turmalina. Opalul, numit şi “Regina pietrelor”, “Lumina lumii”, este una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase pietre preţioase, deoarece reflectă toate culorile spectrului vizibil şi are o strălucire care o depăşeşte pe cea a diamantului, este un simbol al regalităţii, al speranţei, al adevărului, al clarităţii, al iubirii, norocului şi creativităţii. Se crede că are puterea de a amplifica energiile pozitive şi de a aduce echilibru persoanei care o poartă.

Multe culturi antice au conferit opalului puteri supranaturale, considerându-se că posedă toate calităţile pietrelor preţioase ale căror culori sunt prezente în strălucirea opalului, iar grecii credeau că protejează împotriva bolilor şi că aduce darul profeţiei.

Turmalina, asemănătoare cristalelor, de diverse culori (verde, albastră, neagră, multicoloră), descoperită şi adusă în Europa de pe Insula Creta, de către marinarii olandezi, este considerată o piatră protectoare împotriva energiilor negative, care are şi proprietatea de a stimula inspiraţia şi de a aduce echilibru emoţional şi mental. Se spune că protejează şi de radiaţiile emise de telefonul mobil, laptop şi alte gaget-uri.

Florile simbolice ale lunii sunt gălbenelele (Calendula), asociate pasiunii şi creativităţii, şi mărărițele/ planta-fluturas (Cosmos bipinnatus), cele mai răspândite flori anuale din lume, în culori pastelate, fiind prezente pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. Se spune că preoţii spanioli, care le cultivau pentru frumuseţea lor, au dat denumirea “cosmos” mărărițelor, “cosmos” provenind din cuvântul grecesc “koouoc”, adică ordinea universului/ opusul haosului.

Pe de altă parte, gălbenelele (Calendula) au fost asociate, prin tradiţie, lunii octombrie, deoarece culorile strălucitoare ale florilor, portocalii și galbene, reflectă perfect coloritul frunzișului schimbător de toamnă.

Fenomene astronomice în luna octombrie

Ploaie de stele cazatoare

Orionidele – o spectaculoasă ploaie de stele căzătoare

Din punct de vedere astronomic, a zecea lună a anului  este cunoscută pentru ploaia de meteori Orionide, care poate fi observată, de obicei, între 2 octombrie și 7 noiembrie, cu un vârf de activitate în jurul datei de 21 – 22 octombrie, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice vizibile de pe Pământ.

Acești meteori provin din resturile cometei Halley, care trece pe lângă Terra aproximativ o dată la 76 de ani, iar atunci când Pământul traversează traiectoria ei, fragmentele mici de gheață și praf pătrund în atmosfera planetei noastre, unde ard și creează dâre luminoase – meteori.

Deși cometa Halley nu va reveni în vecinătatea Pământului până în 2061, Orionidele și Eta Aquaridele (o altă ploaie de meteori, activă în luna mai) sunt două evenimente astronomice legate de această cometă, care ne amintesc anual de existența ei.

Draconidele

La începutul lui octombrie poate fi admirată şi o altă ploaie de stele căzătoare – Draconidele (care au radiantul/ punctul de pe cer de unde par să provină în Constelaţia Draco/ Dragonul), iar originea acestor meteori se află în resturile lăsate de cometa 21P/ Giacobini-Zinner, descoperită în anul 1900, de către. astronomul Michel Giacobini. Pământul traversează orbita acestei comete în fiecare an, la începutul lunii octombrie, iar atunci când aceste resturi intră în atmosfera noastră, ard și creează ceea ce numim meteori sau „stele căzătoare”.

Această ploaie de meteori este una dintre cele mai interesante, deoarece poate varia mult ca intensitate de la un an la altul și poate produce spectacole uimitoare atunci când este activă.

Draconidele pot fi observate de obicei între 6 și 10 octombrie, cu un vârf de activitate in zilele de 8-9 octombrie. În mod obișnuit, această ploaie de meteori este una destul de modestă, cu o rată de doar 5 – 10 meteori pe oră. Cu toate acestea, în anumite ocazii, cum s-a intâmplat în anii 1933, 1946, 1985, 2011, când cometa 21P/ Giacobini-Zinner a trecut foarte aproape de Pământ, Draconidele au produs adevărate „furtuni de meteori”, cu mii de meteori vizibili pe oră.

Spre deosebire de alte ploi de meteori, Draconidele sunt relativ lente, intrând în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 20 km/s (72 000 km/h). Această viteză mai mică face ca meteoriții să fie mai ușor de observat și să creeze dâre mai lungi și mai persistente pe cer.

Un aspect interesant al Draconidelor este că se observă cel mai bine imediat după apus, spre deosebire de multe alte ploi de meteori, care au un maximum de vizibilitate după miezul nopții. Acest lucru le face mai accesibile pentru cei care doresc să le observe fără a sta treji până târziu.

Luna Vânătorului

Luna Vânătorului din octombrie

Tot în zona fenomenelor astronomice, tradițional, luna plină din octombrie este numită Luna Vânătorului (anul acesta, 2024, la data de 17 octombrie, a treia superlună a anului). Aceasta vine după Luna Recoltei, care este de obicei în septembrie. Denumirile provin din vechile obiceiuri agricole și de vânătoare, fiind perioadele optime pentru a recolta și a vâna pentru iarnă.

Denumirea pe care anglo-saxonii au dat-o celei de-a zece luni a anului a fost “Winterfylleth”, numele acesta conținând cuvintele pentru “iarnă” și, respectiv, “lună plină”, considerându-se că iarna începe, de fapt, după prima lună plină a lui octombrie.

Între astronomie şi astrologie

Zodiacul lunii include Balanța (până pe 22 octombrie) și Scorpionul (după 23 octombrie). Din vremea antichităţii, când astronomia şi astrologia se bazau pe observaţii comune, dar cu scopuri diferite, se considera că începutul lui octombrie este o perioadă dedicată meditaţiei, în care omul se poate elibera de temeri şi prejudecăţi, iar a doua parte a lunii ne va ajuta să ne redescoperim capacitățile intuitive, concentrarea și echilibrul emoțional. De altfel, despre cei născuţi în octombrie şi la începutul lunii noiembrie, se spune că au o deosebită forţă interioară, că sunt carismatici, echilibrați, sensibili, generoși.

Alte fapte memorabile din istoria lunii octombrie

Octombrie

Istoria lunii octombrie cuprinde multe alte fapte/ evenimente dintre cele mai diverse. Iată câteva dintre acestea:

  • Octombrie a fost luna mai multor evenimente memorabile în explorarea spațiului, cum ar fi lansarea Sputnik-ului, primul satelit artificial, care a avut loc la data de 4 octombrie 1957. De asemenea, celebra misiune Apollo 7 a fost lansată pe 11 octombrie 1968.
  • În fiecare an, în octombrie, sunt anunţate Premiile Nobel pentru Fizică, Chimie, Fiziologie sau Medicină, Literatură și Pace.
  • Walt Disney World, din Florida, “Cel mai fericit loc de pe Pământ”, cum este numit, și-a deschis porțile oficial la 1 octombrie 1971.
  • Primul restaurant McDonald’s, din Marea Britanie, s-a deschis la 1 octombrie 1974. Restaurantul, situat în Woolwich, în sudul Londrei, este și astăzi funcțional.
  • Oktoberfest, cel mai mare festival al vinului şi al berii, în ţările vorbitoare de limbă germană, are loc anual (începând cu anul 1810) la München, Bavaria, de la mijlocul sau sfârșitul lunii septembrie, până în prima duminică a lunii octombrie, cu milioane de participanţi din toate părţile lumii.
  • Sfârşitul lunii octombrie (31 octombrie) este data la care se celebrează Halloween-ul, în nordul Americii, dar şi în unele ţări din Europa (în ajunul unei sărbători specifice Bisericii Anglicane şi celei Romano-Catolice, “Ziua tuturor sfinţilor”).
  • Octombrie, pe mapamond, este asociat şi cu alte sărbători – 1 octombrie – Ziua Mondială a Vegetarienilor şi Ziua Internațională a Cafelei, 2 octombrie – Ziua Internațională a Nonviolenței, 4 octombrie – Ziua Mondială a Animalelor, 5 octombrie – Ziua Mondială a Profesorului, un prilej de a celebra contribuția educației și a celor care se dedică predării în întreaga lume (această zi a fost stabilită de UNESCO în 1994), 16 octombrie – Ziua Mondială a Alimentației, 28 octombrie – Ziua Internațională a Animației etc.

Octombrie – spectacolul culorilor

Fiecare lună a anului are, desigur, farmecul ei, dar octombrie vine, mai ales, cu spectacolul culorilor şi, implicit, cu o nouă stare de spirit, poate mai melancolică, mai reflexivă, dar nu lipsită de încântarea pe care natura o aduce în sufletul şi în faţa ochilor noştri. Octombrie oferă un orizont mai larg, văzut mai clar, este “luna-opal a anului, luna gloriei, a coacerii, este luna-imagine” (Henry Ward Beecher).

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version