Home Cultură generală Oraşe fantomă, cele mai fascinante din lume – când timpul încremeneşte şi...

Oraşe fantomă, cele mai fascinante din lume – când timpul încremeneşte şi spulberă iluziile

0
Un oras fantoma inghitit de natura, China

Oraşe fantomă, răspândite în toate părţile lumii, oferă peisaje post–apocaliptice, terifiante, fascinante, un fel de imagine concentrată a unui timp care a încremenit, amintindu-i omului cât de fragilă este condiţia lui.

Din diverse motive, astfel de aşezări, altădată înfloritoare, menite să găzduiască sute sau mii de oameni, astăzi abandonate, nu dispărute, îndeamnă la meditaţie despre oameni, fapte, întâmplări, bucurii, întristări, speranţe, catastrofe, destin.

Oraşe fantomă
Oraşe fantomă

Cei care le-au văzut în realitate mărturisesc că au fost impresionaţi, emoţionaţi, ceilalţi, care avem acces doar la imagini-document, putem face un exerciţiu de imaginaţie despre locuri, civilizaţii pierdute (unele apropiate de zilele noastre), despre neputinţa omului de a lupta cu hazardul sau cu efectele propriilor acţiuni, adesea iresponsabile, despre orgoliu şi umilinţă sau despre cum vor arăta locurile în care trăim peste zeci, sute de ani, când alte generaţii vor crede, la rândul lor, că ceea ce au realizat va dăinui pentru veşnicie.

Sunt denumite oraşe fantomă localităţi abandonate fie din pricina calamităţilor naturale (erupţii vulcanice, seisme, inundaţii, alunecări de teren, deşertificări etc.), fie din cauza activităţilor umane dezastruoase, fie pentru că populaţia din zonele respective le-a abandonat la un anumit moment, nemaiexistând resurse naturale, apă potabilă sau din alte motive.

Oraşe fantomă – Varosha, Cipru

Oraşe fantomă – Varosha, Cipru

Varosha (în turcă, Kapali Maras) este un oraş fantomă, din sudul portului Famagusta, din Cipru, o ţară insulară, din Marea Mediterană. Până în 1974, Varosha, un oraş cu 40 000 de locuitori, era o modernă zonă turistică, cea mai căutată din insulă şi una dintre cele mai cunoscute din lume, cu hoteluri, restaurante, plaje frumos amenajate, străzi comerciale, locuri de agrement etc. Aici îşi petreceau vacanţele frecvent staruri de cinema, precum Sophia Loren, Paul Newman, Brigitte Bardot şi o mulţime de alte personalităţi.

În anul menţionat anterior, însă, a avut loc invazia turcă a Ciprului (Operaţiunea Atilla), care a dus la ocuparea a 38% din teritoriul cipriot, împrejurare în care locuitorii din Varosha au fugit, temându-se de un masacru, dar cu speranţa că vor reveni, după încetarea ostilităţilor. Nu s-au mai întors niciodată, deoarece armata turcă, cea care a preluat controlul, nu le-a mai permis acest lucru.

Nelocuite şi neîntreţinute, construcţiile oraşului s-au deteriorat din ce în ce mai mult, natura a recuperat zona, pe pereţi şi in pavaj au crescut ierburi şi plante sălbatice, doar broaştele ţestoase mai umblă pe ceea ce a mai rămas din strălucitoarele străzi de altădată.

Imaginea dezolantă a oraşului fantoma Varosha este impresionant descrisă de Alan Weisman, jurnalist american, în cartea sa, “Homo disparitus”, publicată în 2007 şi în care încearcă să-şi imagineze, pe bază de informaţii ştiinţifice, ce s-ar întâmpla pe această planetă în ipoteza unei dispariţii brutale a speciei umane.

În 2019, Turcia anunţa intenţia de a reconstrui şi a redeschide oraşul Varosha, dar fără nici o urmare faptică până la momentul actual. A reconstrui Varosha, declara recent arhitectul grec Andreas Lordos, a cărui familie a deţinut şase hoteluri în fosta staţiune, este o operaţiune titanică, nu mai există acolo nici electricitate, nici apă potabilă, zidurile se prăbuşesc.

Oraşe fantomă – Mystras, Grecia

Oraşe fantomă, Mystras, Grecia

În inima Munţilor Peloponezului, din peninsula cu acelaşi nume, din sudul Greciei, se află ruinele oraşului bizantin Mystras, care, prin imaginea lui, invită la reflecţie asupra fragilităţii civilizaţiilor. Ruinele bisericilor, frescele lor superbe, bibliotecile, cetăţile, palatele acestui oraş fortificat reprezintă o mărturie unică a bogăţiei artistice şi intelectuale a Imperiului Bizantin, înainte de prăbuşirea acestuia.

Foarte disputat de mari puteri, de-a lungul timpului, Mystras, fondat în 1249, a fost, după căderea Imperiului Bizantin, când a fost cucerit de turci, abandonat. Astăzi, se poate vizita, fiind cu adevărat un loc spectaculos, iar cei care ajung aici pot rămâne chiar şi câteva zile, existând posibilităţi de cazare într-un complex amenajat în centrul localităţii in rest pustii.

Oraşe fantomă – Craco, Italia

Craco, Italia

Nu vă construiţi casa pe teren argilos!” – aceasta pare a fi morala care derivă din istoria oraşului Craco, din partea cea mai sudică a Italiei. Întemeiat în epoca preromană, Craco a înflorit între secolele al VIII-lea – al VI-lea, i.Hr., deşi prea multe lucruri nu se ştiu despre acea perioadă.

În timp, alunecările de teren, infiltrarea apei, cutremurele au slăbit fundaţiile construcţiilor de aici, iar în anii 1960, locuitorii au început să părăsească oraşul, astfel că, în aproape un deceniu, nimeni nu mai locuia aici.

Cine vizitează acest loc va fi impresionat, desigur, de ruinele palatelor, ale bisericilor, ruine încărcate de istorie, dar, mai ales, va fi copleşit de atmosfera de sfârşit de lume pe care o creează acest oraş fantomă, în care nu mai locuieşte nimeni. În 2010, Craco a intrat pe lista siturilor istorice care urmează să fie salvate, pentru a intra în patrimoniul cultural al umanităţii.

În 2004, Mel Gibson a făcut aici o parte dintre filmările pentru controversatul sau film “Patimile lui Hristos” (The Passion of the Christ).

Oraşe fantomă – Hashima, Japonia

Oraşe fantomă – Hashima, Japonia

Hashima, din Japonia, este nu numai un oraş fantomă, ci şi o insulă pustie, cu o suprafaţă de aproximativ 5 hectare. Aici, în 1960, Compania Mitsubishi a construit, printre altele, şi ziduri imense, din beton, care-i să-i protejeze pe locuitorii acestei insule, complet urbanizate, de taifunuri şi de furtunile violente.

Motivul pentru care Hashima, insulă în formă de corabie, a devenit un oraş fantomă se leagă de extracţia cărbunelui, la care Japonia a renunţat când a adoptat programul de eliminare a combustibililor poluatori. Ultimul locuitor din Hashima a plecat de pe insula cu cea mai mare densitate de locuitori din lume, în 1974, în acelaşi an în care şi oraşul Varosha, din Cipru, a fost abandonat. Din 2015, Hashima a devenit parte a Patrimomiului Mondial UNESCO.

Imaginea ciudată a oraşului fantomă a fost exploatată în diverse producţii cinematografice, printre care “Skyfall”, din seria “James Bond”, “Inception”, al lui Christopher Nolan, precum şi în seria documentară “Life after people”, difuzată în 2009, de către canalul History.

Oraşe fantomă – Sanzhi Pod City, Taïwan

Sanzhi Pod City, Taïwan

Sanzhi Pod City, din Taiwan, ţară din Extremul Orient, a fost gândit, în anii 1970, ca un oraş futurist, spectaculos, cu construcţii uluitoare, în formă de OZN-uri, localitate menită să devină o staţiune de vacanţă, în primul rând pentru ofiţerii şi soldaţii americani aflaţi în zonă.

Proiectul a fost coordonat de arhitectul finlandez Matti Suuronen, iar construcţiile au fost ridicate rapid. În 1980, la numai doi ani de la debutul acestui proiect şi când totul era aproape gata, lucrările au fost însă oprite, fără a se cunoaşte cu exactitate motivele acestei hotărâri. Unii spun că din cauza vânturilor violente din zonă, alţii că din pricina unor evenimente “stranii”, accidente inexplicabile, care ar fi avut loc de-a lungul lucrărilor.

Au fost şi voci care au susţinut că locul ar fi fost bântuit de fantomele a mii de soldaţi olandezi îngropaţi aici, în secolul al XVII-lea şi ale căror oseminte au fost descoperite în timpul construcţiilor.

Nu puţini sunt cei care cred că Sanzhi Pod City este un loc “blestemat”, din pricina unei sculpturi sacre, reprezentând un dragon, care a fost distrusă pentru a se facilita accesul în această staţiune futuristă. De atunci, oraşul a fost abandonat, mai fiind vizitat, din când în când, de curioşi sau de diverşi producători de film.

Oraşe fantomă – Bodie, California

Bodie, California

Bodie este un oraş fantomă, situat în California, SUA, pe versantul oriental al masivului muntos Sierra Nevada, la o altitudine de 2550 metri. Este un veritabil oraş fantomă, declarat National Historic Landmark (Sit Istoric Naţional), deoarece are o valoare istorică şi naţională incontestabilă pentru americani, conservând un specific al aşezărilor din perioada “căutătorilor de aur”, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aşa cum vedem astăzi doar în filmele western.

La începutul secolului trecut nu mai exista niciun căutător de aur în Bodie, dar oraşul fantomă a rămas ca o mărturie importantă despre un trecut tumultuos. În vremurile glorioase, aici trăiau, în 1880, de exemplu, peste 10 000 de locuitori. Bodie a fost una dintre primele localităţi electrificate din zonă, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, cantitatea de aur extrasă din această zonă a fost evaluată la 34 de milioane de dolari.

Ca centru minier important, Bodie se bucura de avantajele unui mare oraş – avea bănci, cale ferată, fanfară, restaurante, mai multe ziare etc. Din toate construcţiile de epocă sunt conservate, până astăzi, cam 5%, dar oraşul este pustiu, vizitat doar de turişti. Oraşul fantomă Bodie apare în jocul video “Grand Theft Auto: San Andreas”, sub numele Las Brujas. În SUA, de altfel, există peste şase mii de oraşe fantomă, cele mai multe în California, Colorado, Arizona şi Nevada.

Pripeat, Ucraina

Pripeat, Ucraina

Pripeat, acum, este un oraş fantomă, din regiunea Kiev, Ucraina. A fost părăsit după accidentul nuclear de la Cernobîl, din 1986. Înainte de această dată avea în jur de 50 000 de locuitori, cei mai mulţi angajaţi la Centrala Nucleară (aflată la numai 3 kilometri distanţă), considerată, la vremea aceea, un mare succes al ingineriei sovietice.

Pripeat a fost construit în anii 1970, cu scopul de a-i găzdui pe cei care urmau să lucreze la centrala nucleară. Era considerat un oraş modern, în stilul arhitecturii sovietice a timpului, cu blocuri de locuinţe, grădini publice, teatru, cinematograf, cafenele, restaurante, terenuri pentru sport, parc de distracţii etc. Peisajul din jurul oraşului era deosebit de pitoresc şi proiectanţii şi constructorii avuseseră grijă să conserve acest cadru natural.

Când s-a produs catastrofa de la Cernobîl, oraşul a fost evacuat în 30 de ore, a doua zi după dezastru, la 27 aprilie 1986. Astăzi este un oraş fantomă, din care au fost furate, în pofida pericolului de iradiere şi chiar dacă este păzit, diverse obiecte din locuinţele părăsite, pe străzi au crescut buruieni.

S-au făcut aici, în anii 2000, nenumărate filme documentare şi artistice, pentru ca omenirea să nu uite niciodată ce efecte pot avea acţiunile umane iresponsabile.

Pyramiden, Norvegia

Pyramiden, Norvegia

Localitatea Pyramiden, din Insula Spitsbergen, din arhipelagul norvegian Svalbard (unde se află “Buncărul Apocalipsei”, care poate salva lumea), este locuită, în prezent, doar de urşi polari şi reni. Numele oraşului, fondat în 1910, de către suedezi, vine de la un vârf muntos din apropiere, care are forma unei piramide.

În 1926, suedezii au vândut această localitate sovieticilor, care au cedat-o, la rândul lor, unei companii miniere, care se ocupa cu extracţia cărbunelui. Când, în anii 1990, rezervele de cărbune se cam epuizaseră, compania respectivă, împreună cu angajaţii, au părăsit oraşul, abandonând aici tot ce aveau. Încă se mai pot vedea, în locuinţele pustii, cărţi pe rafturi, în altă parte, un pian grandios, leagăne în grădiniţe etc.

Pe insulă, temperatura este foarte scăzută tot timpul anului, iar amatorii de vizite în acest loc sunt însoţiţi de un ghid înarmat, care trebuie să sperie urşii care şi-au găsit sălaş aici.

În 2009, scriitorul norvegian Kjartan Flogstad a publicat un eseu intitulat “Pyramiden: Imaginea unei utopii abandonate”, care prezintă oraşul fantomâ şi felul în care prezenţa umană a distrus mediul natural.

Grytviken, în Arhipelagul Georgia de Sud

Oraşe fantomă, Grytviken, în Arhipelagul Georgia de Sud

Gerogia de Sud este un arhipelag din Atlanticul de Sud, teritoriu britanic, revendicat de Argentina (a nu se confunda cu Republica Georgia, din Europa Orientală). În acest arhipelag se află oraşul fantomă Grytviken, loc prin care au trecut, în mai multe rânduri, vânătorii de foci din secolul al XIX-lea, care abandonau regiunile vremelnic ocupate, după ce decimau focile din zonă.

Între 1904 şi 1965, aici a funcţionat şi un centru de procesare a balenelor, dar efectele acestei activităţi au fost dramatice, populaţia de balene scăzând drastic, motiv pentru care, în 1966, Compania argentiniană de pescuit, care funcţiona aici, şi-a încetat activitatea.

În prezent, Grytviken a fost ecologizat, s-au renovat biserica, cimitirul (unde se află mormântul exploratorului anglo-irlandez, Ernest Henry Shackleton, primul care s-a apropiat la 190 de kilometri de Polul Sud, în 1909) şi o serie de alte clădiri, dar doar pentru că s-a creat aici Muzeul Georgiei de Sud.

Real de Catorce, Mexic

Real de Catorce, Mexic, Sursa In Magazine

Real de Catorce, supranumit “Cuibul vulturului”, şi al cărui nume complet este “Real de Manas de Nuestra Señora de la Purísima Concepción de los Álamos de Catorce”, este aproape un oraş fantomă, din Mexic, din apropierea Munţilor Sierra Madre. Amplasat într-o zonă deosebit de bogată în argint şi loc de pelerinaj pentru mexicani până pe la începutul secolului al XX-lea, a fost apoi, treptat, părăsit.

Cu toate acestea, frumuseţea caselor coloniale, a bisericilor abandonate, legendele ţesute în jurul acestui loc i-au inspirat pe scriitori, au atras şi continuă să atragă vizitatori.

Oradour-sur-Glane, France

Oradour-sur-Glane, Franta

Oradour-sur-Glane este o localitate fantomă, una dintre cele mai dramatice mărturii despre ororile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aici, la 10 iunie 1944, naziştii au masacrat 642 de persoane, femei, bărbaţi şi copii. Aceste întâmplări au marcat profund francezii din zonă.

După încheierea războiului, prin anii 1950, cei care au mai rămas în viaţă au plecat de aici pentru totdeauna. Mărturiile lor au fost impresionante. Mărturiseau că au decis să plece definitiv când au înţeles că nimic bun nu se mai întâmplă în Oradour-sur-Glane – doliul era permanent, străzile pustii, nu se mai ţineau baluri, copii nu mai erau, nu mai erau celebrate nici nunţi, nici botezuri, nici alte evenimente, cu excepţia comemorării victimelor masacrului. O tristeţe indescriptibilă.

În 1999, aici a fost inaugurat “Le Centre de la mémoire d’Oradour-sur-Glane”, unde vizitatorii se pot informa despre teribilul masacru din 1944.

Angkor Wat, Cambodgia

Oraşe fantomă, Angkor, Cambodgia

Angkor Wat este unul dintre cele mai mari temple construite vreodată. A fost ridicat între anii 1113 si 1150, ca templu hindus, şi transformat, ulterior, în templu budist. Chiar dacă nu este chiar un loc fantomă, imaginea lui de acum este departe de strălucirea de altădată, când oraşul care-l înconjura adăpostea probabil peste un milion de oameni.

Angkor Wat face parte, astăzi, din Patrimoniul UNESCO, este cel mai mare complex religios din lumea actuală, arheologii şi ecologiştii încercând să-l salveze din jungla invazivă şi de daunele provocate de turişti. Mai trăiesc în jurul templului în jur de 100 000 de oameni, mulţi ducând o viaţă tradiţională, precum înaintaşii lor.

Belchite, Spania

Belchite, Spania

Această localitate din provincia Zaragoza, din nordul Spaniei, a fost complet distrusă în timpul unei bătălii dintre naţionalişti şi republicani, în 1937. Un nou oraş a fost construit lângă oraşul fantomă, ale cărui ruine sunt, în prezent, un veritabil memorial de război, atrăgând atenţia asupra urmărilor războiului civil spaniol, care a distrus atâtea vieţi. Peisajul este dominat de ceea ce a mai rămas dintr-o impresionantă biserică, iar în jur ruinele sunt pline de urmele gloanţelor.

Mandu, India

Mandu, India

Mandu, în Madhya Pradesh, India, este un oraş ale cărui ruine datează din secolul al VI-lea. Este cunoscut pentru arhitectura sa somptuoasă, aici aflându-se şi urmele celui mai mare fort din India şi un palat imens, construit în 1508, de către Baladur, care a condus, la vremea aceea, Mandu. Palatul este amplasat între două lacuri artificiale, astfel încât să dea impresia că pluteşte. Legendele spun că Baladur a construit palatul pentru o tânără săracă de care s-a îndrăgostit, pe care a făcut-o regină, dar care a sfârşit tragic, răpită fiind de mongoli şi omorâtă.

Kowloon Walled City, Hong Kong

Kowloon Walled City, Hong Kong

Kowloon Walled City a fost o enclavă chinezească în Hong Kong, până la demolarea sa, în anii 1990. Oraşul fantomă de astăzi era celebru pentru densitatea excepţională a populaţiei şi pentru construcţiile în care abia pătrundea lumina zilei.

Cu o istorie îndelungată, legată de comerţul cu sare, acest oraş a devenit practic neîncăpător pentru locuitorii săi, care ajunseseră să trăiască în condiţii de sărăcie de neimaginat – locuinţe labirintice, cu apă pentru consum adusă în cisterne, cu traficanti de opium şi cocaină, cu o lipsă de igienă cvasitotală.

Trei miliarde de dolari au fost cheltuite pentru relocarea celor care trăiau în Kowloon Walled City, iar pe acest loc, astăzi, s-a amenajat un parc imens, în stilul grădinilor chinezeşti, din timpul dinastiei Qing, din secolul al XVII-lea. Aici au fost realizate cele mai multe scene din filmul “Crime Story”, cu Jackie Chan, în rolul principal.

Un oraş fantoma înghiţit de natură, China

Un oraş fantoma înghiţit de natură, China, Sursa Tang Yuhong

Pe coasta de est a Chinei, pe o insulă aflată între braţele fluviului Yangtze, cel mai mare din această ţară, în secolul trecut se afla o comunitate care trăia din pescuit. Dezvoltarea economică a Chinei a dus însă la schimbări profunde în zonă, mulţi rezidenţi plecând în alte locuri.

Astăzi, această aşezare este complet pustie, iar construcţiile au fost in intregime acoperite de iederă şi viţă de vie sălbatică, dat fiind climatul subtropical, în care temperaturile nu scad niciodată sub 15 grade Celsius, iar imaginea acestei foste localităţi este acum impresionantă prin stranietatea sa.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version