Cultura orasului Craiova este foarte dezvoltata, avand in vedere multitudinea de obiective turistice de natura religioasa si educativa. Craiova, in limba germana numita Krajowa, mai ales intre anii 1718 – 1939, este resedinta judetului Dolj si mai poarta si supranumele de capitala a Olteniei. Cultura orasului este cu atat mai dezvoltata cu cat are si foarte multe constructii vechi, printre care case, biserici, palate boieresti sau si alte constructii de ordin laic. Astfel cele mai importante manastiri, biserici, locuri de cult sunt:

Biserica Madona Dudu
Biserica Madona Dudu

Una dintre cele mai importante cladiri ale orasului Craiova este cu siguranta Biserica Madona Dudu, ea fiind catedrala Maicii Domnului, care constituie un loc perfect pentru pelerinaj. A fost ridicata intre anii 1750 si 1756, iar in anul 1844 a fost refacuta, avand in vedere ca puternicul cutremur din 1831 a fost cu adevarat un dezastru pentru cladire. Pictura bisericii ii apartine lui Gheorghe Tatarescu si a fost astfel numita datorita prezentei icoanei facatoare de minuni, conform careia, asa cum relateaza si legendele, a fost gasita in interiorul unui dud, iar in locul aceluia a fost in cele din urma construit altarul.

Manastirea Cosuna
Manastirea Cosuna sursa: obiectivortodox.wordpress.com/2012/04/07/manastirea-cosuna/manastirea-cosuna-2/

Una dintre cele mai vechi constructii care intregeste cultura orasului Craiova este Manastirea Cosuna – Bucovatul Vechi. Aceasta se inscrie in categoria constructiilor de ordin religios – monumental din Tara Romaneasca si conform atestarilor, ea a fost construita in anul 1483, iar pentru constructia sa au fost folosite caramida si piatra din castrul roman Pelendava.

Biserica Jitianu, reprezinta o ctitorire a lui Serban Voda si este la fel de importanta, avand in vedere ca este destul de veche, desi a cunoscut restaurari consecutive in anii 1717, 1852, 1910, 1926 si finalmente in 1958. In prezent in interiorul sau sunt gazduite si o serie de colectii de odoare din arta medievala din Oltenia.

Biserica Sfantul Ilie este de asemenea parte din cultura Olteniei, ea fiind construita in anul 1720 de catre vornicul Ilie Otetelesanu si de catre marii negustori ai orasului, fiind apoi zugravita de pictorul Lecca Constantin, in perioada 1840 – 1841.

Alte biserici importante mai sunt si Biserica Tuturor Sfintilor, Biserica Mantuleasa, Biserica Sfantu Gheorghe Vechi, Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Evanghelica.

Una dintre constructiile vechi, ce ocupa un rol la fel de important este si Catedrala Sfantului Dumitru, acesta fiind si protectorul orasului Craiova. Pe aceasta apare chiar si blazonul orasului, ea fiind construita pe locul unei biserici mai vechi, ce a fost ctitorita de catre boierii Craiovesti, la sfarsit de secol XV. Picturile sale interioare au fost facute intre anii 1907 si 1933, fosta Biserica Domneasca devenind ortodoxa in anul 1940.

Citește și:  Eroarea Strawman sau “argumentul omului de paie” – o atitudine umană corectă?

Printre constructiile laice ce reprezinta cu fast cultura orasului Craiova, se numara si fantanile vechi, printre care: Fantana Jianului, Fantana Popova, numita si Fantana Basarabestilor si Fantana Purcarului. Insa cea mai veche constructie laica este Casa Baniei, ea datand din anul 1699, fiind refacuta de catre Constantin Brancoveanu si cladita pe doua nivele. Tot aici se aduna si divanul Craiovei.

Palatul Vorvorenilor
Palatul Vorvorenilor sursa: http://www.aquasystem.ro/palatul-vorvoreanu-craiova/

Palatul Vorvorenilor este de asemenea un obiectiv important in cadrul culturii orasului, acesta fiind in prezent sediul Mitropoliei Olteniei. Are un aspect impresionant, fiind realizat dupa planurile lui Maimarolu, un arhitect ce reprezenta influenta tarzie a renasterii, ce era caracterizata prin ornamente multe, acoperisuri mansardate, prin stucaturi, dar si interioare decorate bogat. O alta cadire care intareste spiritul culturii orasului Craiova este fosta cladire a Bancii Comerciale, care acum este chiar sediul Primariei, si nu in ultimul rand si Palatul de Justitie, care momentan este sediul central al Universitatii.

Muzeul de arta
Muzeul de arta

Nici muzeele nu reprezinta o cantitate neglijabila, avand in vedere ca Muzeul de Arta are o notorietate semnificativa. El a fost ridicat inca din anul 1896, conform planurilor lui Paul Gotereau, un arhitect francez. Printre principalele puncte de atractie ale muzeului sunt operele din galeria de arta ce expune cateva dintre operele lui Constantin Brancusi, opere ce dateaza din prima perioada a creatiei sale, chiar din perioada in care urma scoala de arte si de meserii. Printre cele mai interesante lucrari se numara: Sarutul, Orgoliul, Vitellius, Tors de Femeie, Ecorseul si Cap de Baiat.

Muzeul Olteniei
Muzeul Olteniei

Printre muzeele foarte apreciate ale Olteniei si ale Craiovei, in special, se numara chiar Muzeul Olteniei, acesta fiind infiintat in anul 1915, avand trei sectii, de etnografie, de istorie si de stiinte ale naturii. Insa nu numai cladirile vechi reprezinta cultura orasului Craiova, avand in vedere ca si cele contemporane sunt de o importanta majora. Dintre acestea amintim cladirea Teatrului National, ce a fost inaugurata in anul 1873, Casa Alba care se construieste pe teritoriul unuia dintre lanturile parcului Central, Gradina Botanica, Parcul Romanescu, acesta avand numereoase puncte de divertisment. Desi aparent bisercile ar fi reprezentative pentru acest oras, trebuie sa tinem seama si de faptul ca intreaga cultura a orasului Craiova consta in toate proiectiile sale arhitecturale si in toate cladirile, atat noi cat si vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.