Le style c’est l’homme même este o celebră expresie aparţinând lui Buffon (Georges-Louis Leclerc, baron de Buffon), naturalist, matematician, biolog, filosof şi scriitor francez, din secolul al XVIII-lea.

Acest adagiu înseamnă, în traducere, după cum uşor ne putem da seama, ca vorbitori de limbă de origine latină (ca si franceza), “Stilul este omul însuşi” (sau, în forma mai scurtă, “Stilul este omul”), referindu-se, iniţial, la un adevăr general valabil, acela că fiecare individ poate fi recunoscut, se individualizează prin maniera de exprimare. În timp, sensul expresiei s-a extins, vizând şi alte aspecte/stiluri care definesc o persoană – atitudinea, gesturile, reacţiile, stilul vestimentar etc.

Expresia Le style c’est l’homme même, utilizată, astăzi, în nenumărate limbi, a fost rostită pentru prima dată în cadrul discursului de recepţie (Discurs despre stil), rostit de Buffon la Academia Franceză, la 25 august 1753 – un elogiu, la momentul respectiv, adus originalităţii marilor scriitori, în opoziţie cu “spiritele sterile”, care pot avea “cuvinte”, dar nu şi idei.

Citește și:  Cum este corect – casino/ cazino/ cazinou?

Este evident că, în prezent, cine apelează la expresia Le style c’est l’homme même se referă la totalitatea manifestărilor unui individ şi la felul în care acestea sunt receptate de ceilalţi, de la maniera în care cineva pune gândul în cuvânt, până la gesturile caracteristice, reacţiile tipice, vestimentaţie, pasiuni, tăceri etc. Ar fi interesant dacă, dincolo de ceea ce subliniază această expresie, am încerca să conştientizăm în ce măsură există diferenţe între “stilul” pe care credem noi că îl “afişăm”şi felul în care suntem percepuţi de către ceilalţi. Ar fi un pas important spre autocunoaştere.

1 COMENTARIU

  1. Foarte buna ideea de a prezenta si explica expresii uzuale oreluate din alte limbi sau pronuntia corecta a unor cuvinte romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.