Home Cultură generală Oscar 2022 – CODA, marele câştigător, şi alte fapte insolite

Oscar 2022 – CODA, marele câştigător, şi alte fapte insolite

0
Oscar 2022

Oscar 2022, Marele Premiu al Academiei Americane de Film, a fost acordat duminică, 27 martie, filmului “CODA”, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles, California. A fost o mare surpriză, având în vedere că marele favorit pentru “Cel mai bun film” era “The Power of the Dog„, câştigător, în ianuarie, al “Globului de aur”, un alt prestigios premiu în cinematografie.

Şi “Dune”, ecranizarea celebrului roman al lui Frank Herbert, ovaţionat minute în şir anul trecut, în septembrie, la Festivalul de Film de la Veneţia, s-a aflat printre favorite şi, chiar dacă nu a luat Marele Premiu, a fost răsplătit cu şase Premii Oscar, cele mai multe. Au mai fost nominalizate la această categorie – “Cel mai bun film” – si “Belfast”, “Don’t Look Up”, “Drive My Car”, “King Richard”, “Licorice Pizza”, “Nightmare Alley” şi “West Side Story”.

Oscar 2022 – CODA, marele câştigător

CODA, Marele Premiu Oscar 2022
CODA, Marele Premiu Oscar 2022

CODA, câştigătorul Premiului Oscar 2022, pentru “Cel mai bun film”, este o producţie franco-americană, scrisă şi realizată de Sian Heder, scriitoare, scenaristă şi actriţă americană (n. 1977). A primit si toate celelalte distincţii pentru care a fost nominalizat – adică Oscar 2022 pentru “Cel mai bun scenariu adaptat” și Oscar 2022 la categoria “Cel mai bun actor într-un rol secundar”, pentru Troy Kotsur. Este, de asemenea, primul lungmetraj produs de o platformă de streaming (Apple TV+) care a obţinut un astfel de premiu şi primul în care cei mai mulţi actori au probleme de auz.

Filmul este un remake/ adaptare după “La famille Belier” (2014), de Eric Lartigau. Titlul – CODA – este un acronim de la “Child of deaf adult” (Copilul unui adult surd), totul făcând referire la simbolul muzical “coda”, folosit şi în dans, şi care inseamnă pasajul final al unei piese sau al unei mișcări.

CODA – Trei Premii Oscar 2022 pentru o poveste emoţionantă

CODA

În Gloucester, Massachusetts, locuiește familia de pescari Rossi. Ruby (Emilia Jones) este singurul membru al familiei care nu este surd şi plănuieşte ca, după liceu, să se alăture familiei, să muncească alături de aceasta. În şcoală, Ruby este marginalizată. Când observă că iubitul ei, Miles, se înscrie pentru cor, Ruby face impulsiv același lucru. Profesorul, Bernardo „Mr. V”, îi instruiește elevii să cânte „La mulți ani”, pentru a alege vocile, dar, când este vorba să cânte în faţa clasei, Ruby intră în panică şi fuge, deşi profesorul este impresionat de vocea ei frumoasă.

După acest episod, Ruby îl invită pe Miles acasă la ea, ca să se antreneze pentru cor. Urmează o serie de alte întâmplări care arată cum familia Rossi încearcă să-şi dezvolte afacerea cu pescuitul, dar lucrurile sunt dificile.

La un moment dat, familia Rossi participă la un recital al lui Ruby şi, deşi nu o pot auzi, observă reacţia pozitivă a publicului. Pentru Ruby urmează o audiţie pentru a fi primită la Berklee College of Music. Reuşeşte interpretând „Both Sides, Now”, o melodie a compozitorului canadian Joni Mitchell, devenind posibil visul ei de a deveni cântăreaţă.

În film a jucat și actrița americană Marlee Matlin, prima persoană surdă din istorie care a câștigat Premiul Oscar pentru „Cea mai bună actriță în rol principal”, pentru interpretarea sa din filmul “Children of a Lesser God”, în 1987.

Pe lângă Oscar 2022 pentru “Cel mai bun film”, CODA a primit şi premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” – Troy Kotsur – pentru interpretarea tatălui lui Ruby. Este al doilea actor surd, după Marlee Matlin, care câştigă un Oscar. Când a urcat pe scenă, a fost aplaudat în limbajul semnelor. Răsplătită cu un Oscar 2022 a fost şi Sian Heder, realizatoarea şi scenarista filmului, pentru cea mai bună adaptare.

Dune – şase Premii Oscar

Dune, sase Premii Oscar

Chiar dacă nu aprimit Marele Premiu, “Dune” a fost cel mai premiat filmCea mai bună scenografie, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun sunet, Cele mai bune efecte vizuale.

Cu siguranţă, dacă “Dune”, de Frank Herbert, publicat în 1984, este considerat cel mai bun roman science-fiction al tuturor timpurilor, filmul “Dune” va deveni unul dintre cele mai valoroase repere ale filmografiei SF. Este o saga despre viaţă , putere, eroism, politică, religie, trădare, iubire, iar distribuţia filmului este foarte inspirată – Timothée Chalamet, un tânăr actor american, foarte talentat şi apreciat de public, în vârstă de 25, Zendaya (Maree Stoermer Coleman), actriţă şi cântăreaţă, în rolurile principale, şi alături de ei, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Dave Bautista și Josh Brolin.

“Dune” şi Paul Atreides – planeta deşertică şi eroul infailibil

Şi în roman, şi în film, într-o lume a unui viitor îndepărtat (peste 20 000 de ani), în centrul atenţiei se află destinul tânărului Paul Atreides, dintr-o clasă nobiliară, care se mută, împreună cu familia, pe planeta Arrakis/ Dune, acolo unde se găseşte cea mai valoroasă substanţă din Univers – “mirodenia”. Numai hrănindu-se cu “mirodenia”, Paul Atreides dobândeşte darul viziunii şi respectul băştinaşilor, care îl consideră ca fiind “Mântuitorul”.

Valoarea filmului (implicit a cărţii) vine şi din faptul că permite nenumărate interpretări în plan simbolic – unii au văzut transpunerea, în viziune modernă, a “Istoriei declinului şi prăbuşirii Imperiului Roman”, alţii cred că face aluzie la o serie de evenimente politice din Orientul Mijlociu sau la alte aspecte legate de evoluţia Universului, a umanităţii etc.

Viziunea regizorului Denis Villeneuve, efectele speciale, accentul pus asupra personajelor feminine dau valoare incontestabilă acestei producţii cinematografice. Lui Hans Zimmer, compozitor german, îi aparţine coloana muzicală. De altfel, Zimmer a compus muzica pentru peste 150 de filme, fiind nominalizat de nouă ori la Premiile Oscar (unul câştigat), de nouă ori la premiile Grammy (trei câștigate), de zece ori la Globurile de Aur (două câștigate).

Alte premii şi fapte insolite la Oscar 2022

Ariana DeBose

Ariana DeBose, actriţă, cântăreaţă şi dansatoare americană, a primit Premiul Oscar 2022 la categoria “cea mai bună actriţă într-un rol secundar”, pentru interpretarea din „West Side Story”, un remake al lui Steven Spielberg. Actriţa care a interpretat acest rol în prima versiune şi atunci a primit, de asemenea, un Oscar, în urmă cu 60 de ani, Rita Moreno, s-a aflat în sală, acum în vârstă de 90 de ani. „West Side Story” (“Poveste din cartierul de vest”) prezintă o poveste de dragoste interzisă și rivalitatea dintre două bande de tineri cu origini etnice diferite.

„Drive My Car”, inspirat din trei nuvele ale celebrului scriitor japonez Haruki Murakami, este câştigătorul Oscar 2022 la categoria “Film internaţional”, premiat deja în 2021, la Festivalul de film de la Cannes.

“Encanto, fantastica familie Madrigal” este câştigătorul Oscarului la categoria “Desen animat” – o foarte frumoasă poveste, a cărei acţiune se petrece într-un sat din Columbia. În centrul poveştii este familia Madrigal, fiecare membru al acesteia având un dar “magic”.

Cea mai bună regie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă

Jessica Chastain, Sursa CNN

Oscar 2022 pentru cea mai bună regie a revenit lui Jane Campion, pentru „The Power of the Dog” (“Puterea câinelui”) – o dramă psihologică, regizată de Jane Campion, premiată si cu “Leul de argint”, în care temele sunt dragostea, resentimentele, durerea, gelozia, masculinitatea, sexualitatea. Scenariul este făcut după romanul cu acelaşi titlu, al lui Thomas Savage.

Cel mai bun actor în rol principal a fost Will Smith, în „King Richard”, care prezintă viaţa lui Richard Williams, tatăl şi antrenorul celebrelor jucătoare de tenis Venus și Serena Williams.

Jessica Chastain a primit Oscar 2022 pentru “Cea mai bună actriţă în rol principal”, în filmul „The Eyes of Tammy Faye” – realizat după documentarul cu acelaşi titlu şi care spune povestea Tamarei Faye Messner, evanghelistă, cântăreaţă, prezentatoare de talk-show-uri, o personalitate a televiziunii americane. Actriţa care a interpretat rolul principal, Jessica Chastain, face parte, printre altele, şi din Top 100 cei mai influenţi oameni din lume.

Oscar 2022 pentru “Cel mai bun cântec original” a fost oferit pentru „No Time to Die”, interpretat de Billie Eilish. „No Time to Die” – un film de acţiune, al 25-lea din seria James Bond, în care rolul principal este interpretat de Daniel Craig.

Cel mai bun lungmetraj documentar, Cel mai bun scurtmetraj documentar

Cel mai bun lungmetraj documentar a fost „Summer of Soul (…or, when the revolution could not be televised), despre Festivalul Cultural Harlem (1967), care sărbătorea muzica și cultura afro-americană, devenit cunoscut ulterior ca “Black Woodstock”.

Cel mai bun scurtmetraj documentar – „The Queen of Basketball” – este povestea Lusiei Harris, care a marcat primul coș din istoria baschetului feminin olimpic și a fost prima femeie recrutată oficial de o echipă NBA.

Şi o scenă neobişnuită…

Will Smith lovindu-l pe Chris Rock

De la prima ceremonie de decernare a Premiilor Oscar, la data de 16 mai 1929, şi până astăzi, Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute sub numele de Premiile Oscar, decernate în cadrul unei ceremonii grandioase, sunt cele mai prestigioase premii din industria filmului mondial. Câştigarea unui premiu sau doar simpla nominalizare înseamnă un succes major pentru regizori, actori, scenarişti etc.

S-a dezvoltat, în cadrul ceremoniei, şi o adevărată industrie, înregistrându-se sume importante din drepturi de televizare şi publicitate, la care se adaugă ţinutele vedetelor, realizate de designeri celebri, bijuterii scumpe s.a.m.d.

Într-o astfel de atmosferă, elegantă, previzibilă, în cadrul ceremoniei pentru Oscar 2022, toată lumea a fost şocată de o situaţie total neobişnuită – Chris Rock, unul dintre prezentatorii celei de-a 94-a ediții a Premiilor Oscar, a făcut o glumă despre soția lui Will Smith, şi el câştigător al unui premiu Oscar 2022 – “Cel mai bun actor”. Chris Rock a comparat părul tuns al soţiei lui Will Smith (poate ştiind sau neştiind că aceasta suferă de alopecie) cu capul ras al lui Demi Moore, în filmul “On Equal Arms” (1997), al lui Ridley Scott.

Urmarea a fost că actorul a urcat îndată pe scenă şi l-a pălmuit pe prezentator. Ulterior şi-a cerut scuze, precizând că: “Violența în toate formele ei este nocivă și distructivă… Comportamentul meu la decernarea Premiilor Academiei a fost inacceptabil și fără scuze. Glumele pe seama mea sunt parte a meseriei, dar o glumă despre afecțiunea de care suferă soția mea a fost prea mult pentru mine și am reacționat emoțional„. Rămâne de văzut dacă Academia Americană de Film va decide să-i ridice sau nu premiul, din cauza acestui gest care i-a şocat nu numai pe cei aflati in Dolby Theatre din Hollywood, dar si pe milioanele de telespectatori, din lumea intreagă.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version