Cele aproximativ 650 de specii de paduchi ai pasarilor apartin familiei Menoponidae, ordinului Phthiraptera. Sunt raspanditi in toata lumea si traiesc pe o mare diversitate de pasari-gazda. Majoritatea speciilor se remarca prin forma triunghiulara neregulata a corpului, usor alungita si aplatizata, prin coloritul galben-maroniu, abdomenul oval si capul foarte mare.

Lungimea corpului este mica, poate varia intre 1-6 mm, cele trei perechi de picioarele sunt robuste dar scurte, sunt prevazute fiecare cu cate doi clesti. De asemenea, mandibula la paduchii pasarilor are rol de muscare.

La aceste specii femelele isi depun ouale sub forma unor gramezi la baza penelor pasarilor. Hrana exemplarelor adulte sau a nimfelor consta din pene, sange si secretii ale pielii.

Menopon gallinae
Menopon gallinae

Una dintre cele mai populare specii este Menopon gallinae – un mare daunator al pasarilor. Adultii au lungimea de 2 mm, capul rotunjit si corpul galbui. Ciclul de viata al paduchilor dureaza in functie de temperatura cam 30 de zile si are loc pe gazda (pui, porumbei, gaini).

Ouale de paduchi sunt prinse de penele pasarilor, iar nimfele se hranesc cu sangele acestora. O alta specie des intalnita care cauzeaza infectii si pierderea penelor la pasari este Menacanthus stramineus.

Menacanthus stramineus
Menacanthus stramineus

Pasarile care sunt infestate cu astfel de paduchi scad in greutate, au mancarimi, devin apatice, epuizate, anxioase si isi pierd mare parte din pene. De asemenea, paduchii creeaza numeroase muscaturi in pielea pasarilor, astfel incat duce la inflamatia acesteia in diferite zone, chiar si in mucoasa ochilor.

Paduchii pasarilor sunt foarte periculosi deoarece scad rezistenta la boli, mai ales a puilor si a pasarilor tinere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.